Alimentele alcaline versus alimente acide

Dupa cum stim, pH-ul (potentialul de hidrogen) este o masura a aciditatii sau alcalinitatii unei solutii, si se masoara pe o scara de la 0 la 14. Astfel daca o solutie este neutra din punct de vedere al aciditatii sau alcalinitatii ea va avea pH-ul 7. O valoare a pH- ului sub 7, ne arata ca solutia este acida, iar valoarea pH-ului unei solutii, mai mare de 7, ne arata ca acea solutie este alcalina. PH-ul normal al sangelui uman sanatos este de 7,4 adica alcalin, ceea ce ne duce la concluzia ca mentinerea acestui pH in limite normale, favorizeaza starea de sanatate si echilibru in organism.

 
Dieta alcalina, o dieta moderna?
Medicina traditionala ayurveda promova cu mii de ani in urma, alimentatia sanatoasa bazata pe fructe, legume, leguminoase si cereale integrale, seminte, miere si lactate naturale (alimente preponderent alcaline) ca fiind baza formarii unui organism sanatos si a unei minti echilibrate si fericite, care sa faca fata diferitelor provocari ale mediului in care se afla. Insa studiile asupra efectelor alimentatiei alcaline si acide asupra starii de sanatate a omului sunt relativ recente, desi importanta alimentatiei alcaline a fost observata inca din zorii medicinei moderne (1914- 1930).

Astfel conform dr. Loren Cordain, medic si profesor al Universitatii Statului Colorado: „In urma digestiei alimentelor, produsii rezulati sunt fie acizi, fie alcalini, iar rinichii sunt cei care detecteaza surplusul acid ori alcalin din plasma, ei fiind responsabili de mentinerea echilibrului Ph-lui aproximativ neutru in organism”. Cand corpul consuma alimente preponderent acide, se elibereaza cantitati mari de calciu si magneziu din oase, iar muschii elibereaza si ei anumite substante alcaline, care sa permita rinichilor sa mentina balanta alcalin/acid. Pe termen lung, o aciditate crescuta a corpului va spolia rezervele minerale de calciu si magneziu ale oaselor si muschilor, ducand la instalarea multor afectiuni, printre care cele mai cunoscute sunt osteoporoza si afectiunile cronice si degenerative.

 
Cum putem mentine alcalinitatea in organism?
Modul nostru preponderent de viata si alimenatie sunt la baza mentinerii unui echilibru intre aciditatea si alcalinitatea organismului nostru. Astfel, pe langa alimentele ingerate care sa fie preponderent alcaline, de un imens folos este si modul de viata natural, implinitor, plin de armonie si echilibru, lipsit de stresuri psiho-emotinale sau fizice mari. Dupa cum stim, practica rugaciunii, a meditatiei, a anumitor procedee de relaxare, alaturi de oxigenarea suficienta a tesuturilor prin intermediul respiratiei controlate, sunt doar unele din metodele care au un real folos in reducerea stresului zilnic si cresterea calitatii vietii.

 
Care sunt simptomele cresterii aciditatii in organism?

– Senzatia de greutate si preaplin, cu lipsa poftei de mancare si ingreunarea digestiei;

– Migrena, alergii, constipatie;

– Cresterea excesiva a secretiilor de mucus in organism: stomac, cavitatea nazala, sinusuri;

– Pierderea stralucirii unghiilor, parului si a pielii;

– Nervozitate, irascibilitate, insomnie ori dimpotriva, somnolenta excesiva si letargie mentala;

– Scaderea imunitatii, aparitia osteoporozei, a diabetului, cancerului;

Acestea sunt doar cateva din simptomele ce ne arata o crestere alarmanta a acidiatii organismului ce duce in final la aparitia diferitelor boli cronice si degenerative.

Care sunt alimentele alcaline si care sunt cele acide?
Exemple de alimente alcaline

  • Legume: legumele verzi (salata verde, urzici, stevie, loboda), castraveti, alge comestibile, varza, broccoli, telina, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, spanac, dovleac, dovlecel, vinete, rosiile nepreparate termic, cartofii copti (nu prajiti), ceapa, usturoi.
  • Fructe: pepeni galbeni si rosii, struguri, avocado, banane, piersici, citrice (chiar daca sunt acide, in urma digestiei dau o reactie alcalina in organism), mere, pere, stafide, ananas, kiwi, curmale.
  • Lactate: branza dulce de casa, iaurtul.
  • Seminte: floarea soarelui, seminte de in.
  • Ciupercile.
  • Cereale: hrisca, mei.

Alte alimente alcaline: apa plata, sucurile proaspat extrase din fructe, mierea (in cantitati mici), polenul proaspat recoltat de albine. Atat timp cat nu au fost suprapreparate, conservate, prajite, majoritatea legumelor si fructelor dau o reactie alcalina in organism.

Exemple de alimente acide

Carnea si produsele din carne, laptele si produsele lactate procesate industrial, faina alba si produsele de patiserie, zaharul alb si produsele cu zahar alb, orezul alb, ouale, nucile (de orice fel), alimentele prajite, uleiurile vegetale exceptand cel de masline presat la rece, alcoolul, cafeaua, ciocolata, inghetata, in general alimentele procesate industrial, unele leguminoasele uscate (fasole, soia), medicamentele de sinteza, alimente contaminate cu pesticide si ierbicide, sucurile carbogazoase, apa carbogazoasa…

Asigurandu-ne o alimentatie alcalina, bazata pe fructe si legume si asociind un stil de viata sanatos si natural, putem evita cu usurinta aparitia diferitelor afectiuni cronice si degenerative, care au luat atat de multa amploare in societatea moderna.

Fructe alcaline: stafide, curmale, smochine, ananas, mere, cidru, caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grapefruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere.

Fructe acide: toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura.

 

Legume alcaline: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase incoltite.

 

Legume acide: ardei iute, asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate.

 

Cereale alcaline: cereale proaspete, orz verde, alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile(contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).

 

Cereale acide: produse de patiserie, pâine alba, pâine integrala sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale.

 

Lactate alcaline: lapte smântânit, kefir, zer, unt, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins.

 

Lactate acide: parmezan, brânzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentata, frisca.

 

Alimente gatite alcaline: legume fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bulion, supe de zarzavat si de radacinoase fara carne. Aici parerile sunt impartite, unele afirmatii spun ca tot ce e tratat termic si nu este consumat in stare naturala, cruda, este acid. Iar eu, sincer, asta si cred…

 

Alimente gatite acide: mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea (este fff acida, vestita supa de pui este unul dintre cele mai acide feluri de mancare, ca si piftia de porv), supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve.

 

Dulciuri alcaline: suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica.

Dulciuri acide: dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza.

 

Bauturi alcaline:sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla).

 

Bauturi acide:toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon.

 

Diverse alcaline: aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup).

 

Diverse acide: muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum.

 

Alimente uleioase alcaline: ulei presat la rece de floarea soarelui sau masline, ulei de peste, ulei de primula, migdale, sâmburi de dovleac, alune, susan, castane, nuca de cocos proaspata.

 

Alimente uleioase acide: ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic.

 

 

OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZA CORPUL: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul.

 

OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZA: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania, stresul, ura, revolta.

 

 

Alimentele acide care genereaza alcalinitate: lamaie, grapefruit, otet de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia de acid din stomac.

 

Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele devin alcaline prin metabolizare. Trebuie retinut faptul ca in copilarie, organismul reuseste mai usor sa se echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai sanatosi fara sa le manânce, dar odata cu inaintarea in vârsta, consumul lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de aciditate este transpiratia, de exemplu in sauna.  Sunt de asemeni recomandate inotul si mersul pe bicicleta, exercitiile fizice, in general.

 

Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului.

 

A manca cat mai natural, crud, si a avea in permanenta raportul de 51% hrana cruda/49% hrana procesata, este esential in profilaxia generala a organismului.

 

Sanatate si bucurie!

 

Sursa Aici un si material primit pe mail

 

3 raspunsuri
  1. Blaj
    Blaj says:

    Sunt de acord in mare parte cu cele scrise mai sus, dar, desi acide, rosiile sunt absolut necesare organismului, iar o masa echilibrata inseamna sa mananci de toate, cam 3-5 feluri la o masa, ma refer la feluri simple, si schimbate zilnic.

    Răspunde
  2. Eu
    Eu says:

    “O masa echilibrata, inseamna sa mananci de toate”. Pai, sa manance de toate, o pot face doar aceia ce n-au probleme. Eu avand aciditate gastrica, cum as putea manca de toate? L cateva ore as crapa de durere. Eu nu sunt de acord deloc cu multe din ce scrie. Citricele, cum sa spuneti ca desi acide devin alcaline dupa digerare si nu sunt interzise? Adica le bagati la alcaline, total gresit, pai pana la digerare, pana sa devina ele alcaline, durerea nu te pune la pamant? Pana devin alcaline iti dai sufletul. Iar legumele trebuiesc neaparat fierte, nu consumate crude. Rosiile sunt acide(fie in mancare sau crude)usturoiul, etc. Sunteti doctor gastroenterolog, ori scrieti din carti? Daca m-as lua dupa lista de aici cu alcaline, imi cumpar camera de rezerva in spital.

    Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Dacă era un articol pentru persoane cu diverse afecțiuni aș fi specificat asta. Pe acest blog, atunci când nu este specificat nimic despre vreo boală, asta presupune – cum e și firesc! – că mă adresez celor sănătoși. Și, scriu despre prevenția bolilor prin nutriție echilibrată.

      În altă ordine de idei, cel mai bun tratament pentru afecțiunile digestive este sucul de apio sau de țelină. Dar, poate că Dvs nu primiți sfaturi decât de la medici gastroenterologi așa că, mă iertați… Eu sunt un mic biolog, psiholog, cu un doctort în plante medicinale și poate nu am credibilitate în ochii Dvs.

      Vă doresc multă sănătate și bucurie!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *