Apă și pâine

Monaster de Kerbeneat

Am înțeles undeva, la nivel conștient și rațional, căci viața aceasta este despre a te depăși și a te dărui celorlalți. Aplicarea și punerea în fapt a acestei înțelegeri este însă dovedită până acum a fi extrem de dificilă. De exemplu, să trăiești doar 6 zile, în care nu faci nimic din ce-ți dorești tu, pentru că, în condițiile date, te aliniezi unei rigori existențiale și faci “ascultare”, iată un test ce te poate aduce mai aproape de tine. “Să mă pot vedea mai clar pe unde sunt cu acest deziderat”, mi-am zis. Și, iată, așa am pornit spre mănăstirea de maici din Bretagnia, Nordul Franței. Unul dintre Părinții de la Mănăstirea Oașa de care sunt apropiată de ani buni, a decis să deschidă aici o mănăstire, după rigorile vechi monahale: nu se vorbește (se scriu bilețele!), rugăciune inimii rostită permanentă în gând, slujbe de noapte, somn în două reprize/zi, de câte 2-3 ore. Hrană crudă, 2 mese/zi, una din fructe și cea de a doua din legume și verdețuri. Am prins o zi de sărbătoare cu cartofi fierți în coajă, cei mai buni cartofi din lume, cu câțiva căței de usuroi și măsline, au întrecut orice așteptare! Am avut și apă de pe mazăre fiartă, cu puțină sare, un alt deliciu desăvârșit! 

Înainte de privegherile de noapte care încep seara la ora 10 și se termină spre ora 5 dimineața, aveam ceva absolut savuros de ales: puteam opta pentru ceai verde tare, mai slab sau cacao cu apă. Acestea sunt așa zisele energizante, la care uneori mai primeam și un păhăruț cu apă și miere. Nu îți poți imagina ce gust desăvârșit pot avea fiecare dintre ele, ce licori plăcute simțurilor și stării de prezența sau trezvie! 

Luni, este ziua în cate nu se mănâncă deloc, iar în zilele cu priveghere, la fel, sunt zile de post negru, doar cu apă. Am ajuns la mănăstire luni, ziua fără hrană, iar marți și miercuri erau zile de priveghere. Asta presupune lipsa de mâncare pentru 3 zile, cu slujbe de la ora 10, la 5 dimineața. Seara, licorile magice erau cel mai desăvârșit gust, iar dimineața se întâmpla din nou ceva uimitor. Primeam 3-5 bucăți de anafură (aici anafura este din pâine integrală și uscată). Nu-ți imaginezi ce gust desăvârșit are o bucățică din aceasta, dupa orele din zi fără mâncare și după orele de atenție și trezvie din noapte, din timpul slujbelor desfășurate! Mâncam o bucățică la terminarea slujbei de dimineață, celelalte bucățele le savuram peste zi, fiecare bucățică reprezenta o masă, efectiv! Și, adunam fiecare frâmitură, fiecare dintre ele era importantă și mă hrănea. Nu-mi vine să cred în ce desfătare trăiesc în rest, pierzând uneori și graiul viu al recunoștinței! Ce risipă și câtă inconștiență… Nuai într-un loc ca acesta începi să vezi lumea, pâinea, apa, orice mâncare capătă cu totul altă semnificație. Ce am dobândit eu? Recunoștința și aprecierea fiecărei îmbucături de mâncare…

Iar, după toate aceste expereințe, mă întreb:

Să mai caut gusturi, plăceri?

Să mai fac mofturi la vreo mâncare primită?

Să irosesc mâncare și să apreciez desfătarea?

Oare, după ce ai adunat frimitură cu frimitură hrana într-o zi, și ai făcut-o cu conștiința bucuriei și recunoștinței, ce poate aduce asta în atitudinea viitoare, în ce privește desăvârșirea gustului și alegerile personale? Oare, simțurile mele vor căpăta aprecierea fiecărei îmbucături, de azi înainte? Oare, risipirea vreunei fărămituri mă va face atentă? Oare, e suficient ce am trăit până acum, ca să pot fii recunoscătoare .. măcar atât?

Nădăjduiesc să te inspir și pe tine, să te bucuri de tot ce ai și să fii recunoscător!

6 raspunsuri
 1. DORIN
  DORIN says:

  Multumesc Lavinia pentru ce ai împărtășit, multa simțire în ce ai scris, pe mine cu siguranta ma va face mai atent, prezent și deschis către viata , mesajul tău!

  Te îmbrățișez !

  DORin

  Răspunde
 2. Georgiana Voicu
  Georgiana Voicu says:

  O Doamne , in câta abundentă si risipa trăim ! Cu adevărat te intrebi care sunt lucrurile esențiale de care ai nevoie ca sa fii fericit si daca nu cumva materialul e supraevaluat in viețile noastre. Sunt recunoscătoare pt toate binecuvantarile si abundentă pe care o primesc in fiecare zi! Mulțumesc Doamne! Amin.
  Georgiana

  Răspunde
  • Lavinia Bratu
   Lavinia Bratu says:

   Da, și eu îmi spun la fel… Să fiu conștientă și recunoscătoare pentru tot ce-mi oferă viața acum! Mulțumesc…

   Răspunde
 3. Constantin Diboș
  Constantin Diboș says:

  Doamne ajută !
  Când mai ajungeți pe la Ieroschimonahul Iustin, ca să trimită și subsemnatul un pomelnic ? Sau dacă există altă posibilitate de a trimite pomelnic… Îl cunosc pe Ierosch. Iustin de pe băncile facultății… pr. Constantin 0770206843.

  Răspunde
 4. Gabriela
  Gabriela says:

  Multumesc pt tot ce scrii pe site, esti o adevara inspiratie.
  As dori sa incerc experienta aceasta, este posibil sa lasi adresa si un nr de tel?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *