Catina si uleiul de catina

Obtinut prin presarea fructelor si semintelor de catina, arbust raspandit si in tara noastra, pe numele latin Hippophae rhamnoides, uleiul de catina este unul din cele mai apreciate uleiuri vegetale, atat pentru calitatile sale nutritive, cat si pentru cele terapeutice. Fructele de catina sunt considerate adevarate polivitamine, efectele lor benefice fiind cunoscute inca din antichitate.
De ce este catina valoroasa?

Catina contine vitamina C (de zece ori mai multã decat citricele), A, B1, B2, B6, B9, E, K, beta caroten, acizi grasi esentiali omega 3, omega 6, omega 9, flavonoide, minerale: calciu, magneziu, mangan, bor, siliciu, fosfor, fier, sodium, aminoacizi, enzime bioactive, fitosteroli, carotenoide, glucoza, acid ascorbic.

Proprietatile medicale ale catinei

Utilizata traditional ca stimulent digestiv, antianemic, detoxifiant hepatic, catina releva prin componentele sale, multiple efecte terapeutice dovedite stiintific.

Prin flavonoidele continute, catina are efecte de stimulare a circulatiei sanguine, iar continutul ridicat de vitamina C o face responsabila de calitatile sale de stimulare a imunitatii si de cresterea a integritatii peretilor vaselor de sange, fiind folosita cu success in caz de raceli si fragilitate capilara.

Catina mai este folosita si caz de hepatita acuta sau cronica, boli intestinale, depresie, anxietate, afectiuni datorate stresului.

Cum actioneaza uleiul din catina?

Uleiul extras din semintele si fructele de catina, este unul din cele mai bogate uleiuri in acizi grasi omega 3 si omega 6, iar raportul de 1:1 intre cei doi acizi grasi, fiind un raport ideal pentru organismul uman, il face deosebit de valoros in afectiunile cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala), cancer sau scaderea imunitatii.

Prin grasimile polinesaturate continute (in special acid linoleic si oleic) are un rol benefic in scaderea colesterolului sanguin in exces, fiind un excelent remediu in cazul dislipidemiilor.

Uleiul din semintele si fructele de catina este foarte bogat in tocoferoli, tocotrienoli si steroli, precum si carotenoide (in special uleiul din fructe). Datorita acestor componente, uleiul de catina este un remarcabil antioxidant, folosit in cazul maladiilor degenerative (de tip Alzheimer, Parkinson), cancer, imbatranire precoce.

Prin carotenoidele continute, este indicat in afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, keratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, cataracta, glaucoma).

Insa cea mai importanta actiune a sa este aceea de cicatrizant al mucoaselor si al pielii, folosit cu scucces in caz de arsuri solare, boli dermatologice (acnee, eczema, riduri precoce), arsuri accidentale, ulcer peptic, esofagita, afte. In Rusia si China este folosit imporiva arsurilor pe piele declansate de radiatiile nocive. Fiind un bun absorbant al razelor ultraviolete, se foloseste ca si ecran solar in cazul expunerii corpului la soare.

Cum folosim catina si uleiul de catina?

– Catina se foloseste sub diverse combinatii, de preferinta sub forma proaspata ca suc ori fructe proaspete in combinatie cu miere de albine si polen, pentru efectul antianemic si tonic general;
– In combinatii cu alte plante medicinale poate fi folosita sub forma de pulberi din fruct, luat in cantitatile stabilite de catre medic;
– Uleiul de catina este inclus atat in cremele de protectie solara , dar poate fi aplicat si direct pe piele pentru protectia impotriva razelor solare;
– Uleiul se poate administra si sub forma de capsule cu ulei, luate intern, de 2- 3 ori pe zi, inainte de mese.

Consumul de catina si ulei de catina nu genereaza efecte secundare, fiind un produs sigur atat pentru copii, adulti cat si batrani ori persoane bolnave. Totusi in cazul tratamentului, este important sfatul medicului in privinta dozarii si a modului specific de administrare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *