Clipa Acum, momentul prezent în timp

11164621_10155391377675401_1936793678835189063_oAti trait, facut, gândit, simtit vreodata ceva în afara clipei Acum? Credeti ca se va întâmpla? Este posibil ca ceva sa se întâmple sau sa existe în afara clipei Acum? Raspunsul e evident, nu-i asa? Nimic nu s-a întâmplat vreodata în trecut; s-a întâmplat în Acum. Nimic nu se va întâmpla în viitor; se va întâmpla în ”Acum”.

Starea psihologica de frica e independenta de orice pericol concret si imediat. Se manifesta în multe forme: disconfort, îngrijorare, anxietate, nervozitate, încordare, groaza, fobie, s.a.m.d. Acest tip de frica psihologica e întotdeauna legat de ceea ce ar putea sa se întâmple, si nu de ceva ce se întâmpla în clipa de fata. Dumneavoastra va aflati în “acum si aici”, în timp ce mintea dumneavoastra se afla în viitor. Acest lucru creeaza o prapastie de anxietate. Si daca v-ati identificat cu mintea si ati pierdut contactul cu puterea si simplitatea clipei Acum, sentimentul de anxietate va va însoti constant. Puteti face oricând fata momentului prezent, dar nu puteti face fata unui lucru care este numai o proiectie a mintii – nu puteti face fata viitorului închipuit al minții.

Mai mult decât atât, cât timp va identificati cu mintea, viata va este condusa de catre ego. Ca urmare a naturii lui fantomatice si în ciuda elaboratelor lui mecanisme de aparare, egoul este foarte vulnerabil si nesigur, si se vede amenintat continuu. La fel stau lucrurile si în cazul în care egoul pare foarte încrezator. Acum amintiti-va ca emotia este reactia corpului la activitatea mintii. Ce mesaj primeste corpul în mod constant de la ego, acest fals sine faurit de minte? “Pericol, sunt amenintat.” Si care este emotia generate de acest mesaj constant? Frica, desigur. Frica pare a avea multe cauze. Frica de a pierde, frica de esec, frica de a fi ranit s.a.m.d. Dar, în ultima instanta, orice frica înseamna frica de moarte, de anihilare a sinelui fals. Pentru sinele fals moartea este mereu aproape. În aceasta stare de identificare cu mintea, frica de moarte influenteaza toate aspectele vietii dumneavoastra.

De exemplu, chiar si un lucru absolut obisnuit si “normal”, precum nevoia compulsiva de a avea dreptate într-o discutie si de a-i dovedi celuilalt ca se însala – aparând pozitia mentala cu care v-ati identificat – este o consecinta a fricii de moarte. Daca va identificati cu o pozitie mentala, atunci când va înselati, sentimentul de identitate bazat pe o constructie mentala este amenintat serios cu anihilarea. Asa ca sinele fals nu îsi poate permite sa greseasca. A gresi înseamna a muri. Din aceasta cauza s-au purtat razboaie si s-au distrus nenumarate relatii.

Din clipa în care ati renuntat la identificarea cu mintea, pentru sentimentul dumneavoastra de identitate nu mai are nici o importanta daca aveti dreptate sau gresiti, asa ca nevoia compulsiva si profund inconstienta de a avea dreptate, care este o forma de violenta, nu va mai exista. Puteti afirma clar si limpede ce gânditi sau ce simtiti, fara ca în aceasta sa mai existe agresivitate sau nevoie de aparare. Sentimentul de identitate provine atunci dintr-un loc mai profund si mai adevarat, din interiorul dumneavoastra, si nu din minte.

URMARITI APARITIA ORICARUI SENTIMENT DEFENSIV…

Ce aparati? O identitate iluzorie, o imagine din mintea dumneavoastra, o entitate fictiva. Constientizând acest tipar, observându-l, veti renunta sa va mai identificati cu el. În lumina constiintei dumneavoastra, acest tipar inconstient se va dizolva rapid.

Acesta este sfârsitul tuturor conflictelor si al jocurilor de putere care submineaza atât de mult relatiile. Puterea asupra altora e slabiciune deghizata în putere. Adevarata putere se afla în interior si va este acum disponibila.

Mintea cauta necontenit sa nege clipa Acum si sa evadeze din ea. Cu alte cuvinte, cu cât va identificati cu mintea dumneavoastra, cu atât mai mult suferiti. Sau o puteti privi si asa: cu cât sunteti mai capabil sa pretuiti si sa acceptati clipa Acum, cu atât sunteti mai liber de durere si de suferinta – liber de mintea egocentrica.

Daca nu mai doriti sa creati suferinta, nici dumneavoastra, nici celorlalti, daca nu mai doriti sa adaugati durere la reziduul de durere care traieste înca în dumneavoastra, atunci nu mai creati timp, sau cel putin, nu mai mult decât e necesar pentru a face fata problemelor practice ale vietii. Cum sa opriti crearea timpului?

Daca înainte traiati în timp si faceati din când în când vizite scurte în clipa Acum, traiti acum în prezent si faceti vizite scurte în trecut si viitor când situatiile practice ale vietii o impun.

Spuneti mereu “da” momentului prezent. Puneti capat iluziei timpului. Aceasta este cheia: Puneti capat iluziei timpului. Timpul si mintea sunt inseparabile. Îndepartati timpul din minte si acesta se opreste – asta daca nu alegeti sa îi dati de lucru.

A te identifica cu propria minte înseamna a fi prizonierul timpului: impulsul compulsiv de a trai aproape exclusiv prin memorie si anticipare. Acest lucru creeaza o preocupare continua pentru trecut si viitor si un refuz de a pretui si constientiza momentul prezent si a-i permite sa existe. Impulsul apare pentru ca trecutul va ofera o identitate, iar viitorul detine promisiunea salvarii sau a împlinirii într-o forma sau alta. Amândoua sunt iluzii.

Cu cât va concentrati mai mult asupra timpului – trecut si viitor – cu atât mai mult pierdeti clipa Acum, cel mai pretios lucru. De ce este acesta lucrul cel mai pretios? În primul rând, pentru ca este singurul lucru. Este tot ceea ce exista. Eternul prezent e spatiul în care vi se desfasoara întreaga viata, singurul factor care ramâne constant. Viata este acum. N-a existat niciodata vreun timp în care viata dumneavoastra sa nu fie acum, si nici nu va exista.

În al doilea rând, clipa Acum este singurul punct care va poate trece dincolo de granitele limitate ale mintii. E singurul punct de acces în dimensiunea fara timp si fara forma a Fiintei.

Esenta a ceea ce spun nu poate fi înteleasa cu mintea. În clipa în care se produce întelegerea, apare o schimbare în constiinta, o trecere de la minte la Fiinta, de la timp la prezenta. Dintr-odata totul e simtit ca fiind viu, radiind de energie, emanând Fiinta.

Eckhart Tolle, Puterea Prezentului – Ghid Practic

Sursa Energie pozitiva

Fotografie: Horea Preja

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *