Constientizarea respiratiei

“Sa mestecam” aerul pentru a-i extrage energiile...

Obisnuiti-va sa faceti, în timpul zilei, câteva exercitii de respiratie. Dar, pentru a fi într-adevar folositoare, respiratiile trebuie sa fie lente si profunde. Aerul curat trebuie sa aiba timp pentru a coborâ în plamâni, pentru a-i umple si pentru a elimina aerul viciat. Si nu numai ca trebuie sa respiram profund, dar este bine, din când în când, sa retinem aerul în plamâni înainte de a-l expulza. De ce?
Pentru a fi “mestecat”, caci plamânii mesteca aerul la fel cum gura mesteca alimentele. Aerul pe care îl inspiram este ca un “dumicat”, plin cu energii revitalizatoare. Pentru a profita din plin de aceste energii, trebuie sa le dam plamânilor timp pentru a-l mesteca si digera. Când respirati astfel, fiti constienti ca, prin aer, primiti în corpul vostru o Viata divina.
Exercitiile de respiratie au, bineânteles, o actiune benefica asupra sanatatii, dar si asupra vointei si a gândului. Puteti experimenta: daca aveti de ridicat o mare greutate, veti reusi mai usor dupa o respiratie profunda. În toate amanuntele vietii zilnice, în relatiile cu ceilalti, amintiti-va sa respirati constient, si aceasta va va permite sa aveti controlul asupra voastra. Înaintea unei întâlniri, de
pilda, pentru ca discutia sa nu degenereze într-o disputa, luati-va obiceiul de a respira corect. Si atunci, când sunteti tulburat, de ce nu cereti ajutorul plamânilor? Ei sunt acolo pentru a va ajuta. Timp de doua-trei minute, inspirati si expirati profund: gândurile voastre se vor usura si se vor limpezi.

Aveti mereu nevoie de ajutor, si este normal, dar de ce îl cautati mereu în exterior atâta timp cât el exista în voi? Daca ajungeti sa sesizati sensul profund al respiratiei, veti simti, putin câte putin, cum propria voastra respiratie se contopeste cu Respiratia cosmica. În timpul expiratiei, gânditi-va ca reusiti sa va dilatati, sa va extindeti pâna la marginea Universului, apoi la inspiratie, reveniti catre voi, catre egoul vostru, care este asemenea unui punct imperceptibil, centrul unui cerc infinit. Din nou va dilatati si din nou va contractati…Veti descoperi astfel aceasta miscare de flux si reflux care constituie cheia tuturor ritmurilor Universului. Prin efortul de al constientiza în voi însiva, intrati astfel în Armonia cosmica si apare un schimb între Univers si voi, caci inspirând, primiti elemente din spatiu, si expirând, trimiteti în schimb ceva din inima si sufletul vostru. Cel ce stie sa se armonizeze cu Respiratia cosmica intra în Constiinta divina. Din ziua în care veti simti aceasta dimensiune, veti dori ca toata viata sa inspirati din Forta si Lumina Domnului, pentru ca apoi sa o daruiti lumii întregi. Caci expiratia înseamna si a distribui Lumina pe care ati reusit sa o absorbiti de la Dumnezeu.

Respiratia constienta aduce binefaceri nemasurate vietii fizice, emotionale, intelectuale si spirituale. Va trebui sa constientizati efectele ei benefice pentru creier, pentru suflet, pentru toate facultatile voastre; este un factor deosebit de puternic în toate domeniile vietii. Nu neglijati niciodata acest aspect.

Cum sa recuperam energiile?

Prea des va lasati antrenati de aceasta agitatie, care de acum a devenit o stare obisnuita a oamenilor si care este foarte daunatoare echilibrului lor fizic si psihic. Trebuie sa dati mai multa atentie sistemului vostru nervos si sa-i acordati, din timp în timp, câte o destindere. Ati putea, de exemplu, sa va retrageti într-o încapere linistita, sa va întindeti culcati pe burta, pe un pat sau pe jos, pe un covor, cu bratele si picioarele destinse; sa va lasati ca si scufundati într-un Ocean de Lumina, fara sa va miscati, fara sa gânditi… Dupa unul sau doua minute va veti ridica reâncarcati. Aceasta este tot; e foarte putin, dar foarte important. Bineînţeles ca veti replica ca nu exista întotdeauna posibilitatea de a va întinde astfel. Ei bine, atunci ramâneti pe scaun; principalul este sa rupeti tensiunea în care traiti. Este nevoie sa stiti sa va opriti, si nu numai odata sau de doua ori pe zi, ci de zece, cincisprezece, douazeci de ori. Aceasta poate sa nu dureze decât unul sau doua minute, important este sa va obisnuiti sa o faceti cât mai des.

Ori de câte ori aveti un moment liber, indiferent unde va aflati, în loc sa pierdeti timpul sau sa va enervati ca trebuie sa asteptati, profitati de ocazia ivita pentru a va linisti si a va regasi echilibrul; va veti relua apoi activitatea cu forte sporite.

Omraam Michael Aivanhov

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *