Cum scăpăm de vicii/dependențe? 2

Auzim mereu vorbindu-se despre voință, ai/nu ai voință suficientă să faci ceva!”, sau ai nevoie de multă voință ca să depășești un obstacol” etc. Nu de voință depinde vindecarea de o dependență pentru că aceasta se bazează pe programarea plăcere/durere, care funcționează astfel:

 1. Începe cu un anumit tip de durere internă ce poate fi însoțită – de cele mai multe ori –  de lipsa plăcerii (adică starea de plictiseală, lipsa dorințelor etc.).
 2. Toată această stare internă lăuntrică declanșează mai apoi o reacție de anxietate ce este eliberatoare de cortizol și adrenalină. 
 3. Acestea, la rândul lor, sunt generatoare de emoții negative. Nu are omul puterea, în această fază să reaționeze cu putere, în adevăr și cu iubire spre depășirea situației.
 4. Dorința de a scăpa de aceaste stări îl împing în mare viteză spre căutarea plăcerii. Conform programului plăcere/durere acționăm inconștient, am putea spune, spre căutarea plăcerii și evitarea durerii. Căutăm mereu plăcerea, iar dacă avem deja instalat un obicei adicitiv, la el apelăm mai întâi.

Cei mai mulți dintre noi avem deja instalată o dependență, un obicei distructiv la care am dori să renunțăm, nu degeaba este vorba: ”suma viciilor este constantă”. Ar fi bine să înțelegem că dincolo de voință găsim soluția, prin abordarea suconștientă a programului în care funcționăm.

Dacă frica și evitarea durerii ar putea fi reprogramate în iubire, se va putea răspunde la durere prin iubire, cu adevăr, fără nici un fel de durere. Ca și în succes, la fel și în dependențe, soluția este legată de schimbarea programului, prin deprogramarea fricii lăuntrice în iubire. Dependența tinde să fie mai ușor de învins, chimia organismului odată instalată starea de iubire este total opusă celei de teamă, un lanț chimic care diminuează durerea și crește plăcerea într-u fel care nu poate fi explicat în cuvinte. El poate fi doar trăit de cei care au  – nu doar voința! – ci și puterea de a accepta simplitatea formei de care ei suferă, absența iubirii.

De ce căpătăm slăbiciuni și cădem în programul plăcere/durere? Tocmai din lipsa sensului din viețile noastre. Iar sensul drept, cel firesc de care omul se îndepărtează inconștient, este tocmai iubirea, nevoia sa de a fi iubit și de a iubi. 

Voința este cheia în procesele de control, mai bine spus în problemele de control. Prin voință se caută obținerea unui anumit rezultat final, dând naștere la o așteptare, de care credem că avem nevoie pentru a ne fi bine. Dar acest lucru funcționează exact după programul de căutare a plăcerii și evitarea durerii.

A trăi prezent, în bucurie și cu iubirea reprogramată conștient, iată cheia programării spre succes. Cu pace lăuntrică și cu iubire nu ai cum să nu ai izbândă în tot ce-ți propui a face. Secretul fericirii, spun mulți, stă tocmai în capacitaea de a fi prezenti în viețile noastre.

Eu aleg să trăiesc în PREZENT, pentru că acesta este singurul loc în care-l pot întâlni pe DUMNEZEU. Intuiția își face loc în mintea încrezătoare și liberă, în mintea care stă atentă în prezent – AICI si ACUM! – deschisă să primească fiecare moment cu UIMIRE și dorința de ÎMPLINIRE. Ești liber doar atunci când nu ești robit minții tale! Iar dependențele apar tocmai atunci când nu ai libertatea de a spune ”stop sau nu”, unuei acțiuni care știi deja că nu-ți face bine. Tu, cum alegi să fii?

Bibliografie: Alexandre Loyd, ”De la stres la succes în 40 de zile”

1 răspunde
 1. Mihaela
  Mihaela says:

  Buna! Eu am reusit sa ma dezvat de viciul / dependenta de telefonul mobil. Devenise o obsesie enervanta. L-am dat de Craciun, iar acum fericirea de libertate m-a cuprins din nou. A fost oarecum greu, dar cu vointa am reusit. Si sunt convinsa ca nu ma voi mai reinbolnavi din cauza acelui aparat. Sunt femeie, nu robot 🙂 !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *