Dieta in cazul unui colesterol marit

Pâinea, dulciurile, carnea, laptele, ouăle, brânza şi chiar unele fructe şi legume, toate conţin cantităţi variabile de grăsime. Grăsimile alimentare (mai ales cele nesănătoase!) reprezintă poate principalul pericol într-o dietă echilibrată, atât prin concentraţia lor calorică (9 calorii/gram), cât şi datorită diversităţii formelor şi aspectelor sub care se găsesc. Despre factorii ce pot determina o crestere a colesterolului poti citi câte ceva chiar aici.

Si, inainte sa mergem  mai departe vreau sa va spun ca DOAR PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALA CONTIN COLESTEROL RĂU!!!

 

„Colesterolul crescut este unul dintre principalii factori de risc pentru boala cardio-vasculară – menținerea lui în limite normale este o condiție esentială pentru o inimă sănătoasă! Alimentația influențează major nivelul grăsimilor din sânge, deci implicit nivelul colesterolului. Astfel, pentru a menține colesterolul în limite normale și pentru a scădea riscul cardio-vascular, este recomandată limitarea consumului de grăsimi animale (preponderent saturate) și înlocuirea lor cu alimente bogate în grăsimi polinesaturate (uleiurile vegetale, fructele oleaginoase, peștele etc.)”, a declarat prof. Dan Gaiţă, Preşedinte al Fundaţiei Române a Inimii.

 

Iată care sunt alimentele care conţin grăsimi/lipide şi reprezintă un factor de risc dacă ai colesterolul mărit:

1. Carnea şi produsele din carne (mezeluri) care prezintă zone albe de slănină: ceafă, cotlet, pulpă, costiţă, salam, cârnaţi, pastă de carne şi tocături, organe (ficat, creier).
2. Ouăle se consuma cu albusul tare si galbenusul moale, regula generala si nu ne abatem de la ea! Omleta este un moft al gustului, defavorabila oricui, nu doar celor cu probleme la nivel de colesterol sau alte deficiente.
3. Laptele şi produsele lactate: unt, smântână, brânzeturi. Conţinutul în grăsime al brânzeturilor poate varia de la 15% grăsime în brânza de vaci, 30% în telemea şi până la 80% în brânza franţuzească, caşcaval şi brânza topită.
4. Produsele de cofetărie şi patiserie, fie dulci sau sărate, au un conţinut de grăsime de 30-80% – grăsime nesănătoasă!
5. Snacks-urile şi orice alimente semipreparate, frumos ambalate şi uşor de ronţăit: napolitane, biscuiţi, covrigei, chips-uri, popcorn, seminţe şi alune prăjite şi sărate – au cantități variabile de grăsime nesănătoasă.
6. Orice mâncare gătită, prăjită
7. Pizza
8. Sosurile şi maioneza
9. Pastele cu sosuri din carne, smântână
10. Toate produsele tip fast-food!

Toate cele de mai sus enumerate nu vor mai face o perioada parte din dieta noastră, dacaă dorim să scădem colesterolul și să fim sănătoși!

ALIMENTELE DE EVITAT:

1. LACTATELE NEDEGRESATE
Grasimile saturate, care blocheaza arterele si cresc colesterolul rau sunt inamicul numarul 1. Le gasim, din pacate, in cele mai delicioase alimente: inghetata, smantana, untul sau branza. Inlocuiti-le cu lapte si iaurt degresat sau branza de tip mozzarella sau riccota.

2. CARNE PRELUCRATA
Sunca, carnati, lebar, intr-un cuvant mezelarie sunt de asemenea o sursa majora de colesterol. Uitati de carnea de porc tocata care contine grasime multa. Inlocuiti chiftelele si micii la gratar cu pui, iepure sau peste.

3. FAST-FOOD
Chiar mai rele decat grasimile saturate sunt asa-numitele trans-fat, adica grasimile rezultate din arderi succesive. Ele se gasesc in hrana de tip fast-food sau chipsuri. ”Ati putea la fel de bine sa luati un pistol si sa va impuscati!”, spune Dr. Dorfman. Cea mai importanta sursa a acestor grasimi sunt uleiurile partial hidrogenate.

4. ULEIURILE RAFINATE
Cat de bun este acest ulei rafinat pentru sanatate? Desi cei mai multi dintre noi il trateaza ca pe „un combustibil” obisnuit pentru organism, este bine de stiut ca acest proces al rafinarii are efecte nedorite, printre care: sunt distruse majoritatea calitatilor nutritive ale materiile vegetale folosite (vitamine, minerale, enzime), uleiul contine urme de produse chimice (hexan) si acizi grasi saturati  (grăsimi trans). In aceste conditii, afirmatia unor specialisti care numesc uleiul rafinat „un produs mort si daunator sanatatii” nu pare deloc hazardata. Acest aliment este devitalizat, lipsit de factori esentiali pentru buna functionare a organismului, pentru reinnoirea tesuturilor si realizarea functiilor cognitive. Nu mai folosiți uleiurile rafinate!

5. PRAJITURI
Nici prajiturile de cofetarie nu sunt prietenoase cu arterele noastre, din cauza cantitatii imense de margarina din ele. Chiar daca faceti acasa prajituri, evitati-le pe cele care necesita o cantitate mare de unt sau consumati-le ocazional. Deoarece nimeni nu poate renunta la desert, preferati serbeturile usoare din fructe.

De reţinut! De parcă nu ar fi fost suficiente lipidele proprii alimentelor mai avem şi noi grijă, prin felul în care pregătim mâncarea, să o înecăm în grăsime şi să prăjim alimentele. Este incontestabil faptul că şniţelul şi cartofii prăjiţi sunt mai gustoşi decât carnea fiartă cu legume, dar asta nu înseamnă că sunt şi sănătoase, pentru că, nu uitaţi, crusta delicioasă pe care alimentele o capătă prin prăjire este complet indigestă. Astfel, macar pentru o perioada de timp (cateva luni), renuntam cu totul la alimentatia prajita!!!

Ce poţi să mănânci zilnic?

  •  150-300 g carne slabă, degresată (de la pui şi de la peşte se elimină pielea) de preferinţă carne albă (pui, curcan, peşte);
  • lapte şi produse lactate cu conţinut de maxim 1,5% grăsime – până la 500 g pe zi;
  • brânzeturi slabe: brânză de vaci, telemea, urdă, mozarella, riccota;
  • 3 ouă/săptămână, fierte nu prăjite, fara ca galbesnusul sa fie solidificat, adică ou moale!!!
  • un cub de unt (10 g) sau 1 lingură de smântână maxim intr-o zi/săptămână;
  • 2-3 lingurite ulei de măsline, de preferat în salate;
  • fructe oleaginoase crude (nuci, alune) – un pumn /zi maxim.
  • ulei de COCOS – poți citi despre beneficiile lui chiar AICI– dacă dorim să gătim sau să prăjim ceva.
  • MIGDALE. Cercetatorii de la University of Pittsburgh Medical Center au demonstrat ca zilnic, o mana de migdale va reduce colesterolul rau cu zece la suta, datorita grasimilor monosaturate. Si nucile, alunele neprajite, fisticul sunt la fel de bune, dar nu trebuie sa uitati ca au multe calorii, de aceea alegeti-le pe cele care sunt CRUDE, în nici un caz prăjite sau cu sare!!!
  • OVAZ. Daca aveti obiceiul sa mancati dimineata o cana de lapte (ar fi excelent să fie vegetal – lapte de cocos, migdale, ovăz, soia) cu fulgi de ovaz, nu doar ca veti avea o circulatie a sangelui de invidiat, dar veti fi si plini de energie, toata ziua. Ovazul este un adevarat medicament contra colesterolului, si asta datorita bogatiei de fibre solubile continute. Acestea obliga acidul din bila, care este o sursa de colesterol, sa se evacueze usor.
  • PESTE. Acizii grasi omega 3 sunt considerati cele mai bune grasimi si ii gasim in pestele oceanic, precum somonul, sardinele, macroul, heringul sau tonul. Ca sa va micsorati nivelul colesterolului trebuie sa luati intre 1,5 si 3 grame de omega 3 zilnic. Mancati peste de trei ori pe saptamana sau luati pastile cu ulei de peste. Recomand cu drag capsulele cu ulei de in si canepa, perfecte pentru sanatatea noastra!
  • VIN ROSU. Un pahar de vin rosu, care contine flavonoizi si polifenoli, are proprietati antiinflamatoare care reduc nivelul colesterolului si ne apara de bolile cardiovasculare. Acesti flavonoizi pot fi gasiti in sucul de grepfrut rosu sau cacao, cu care puteti inlocui vinul, daca nu vreti sa deveniti dependent.
  • SOIA. Semintele de soia sau orice produs din soia (tofu, lapte de soia) ajuta in lupta contra colesterolului. Douazeci si cinci de grame pe zi (o lingura de seminte) ajung. Totusi, persoanele care au un risc crescut de cancer de san sau de prostata trebuie sa evite soia din cauza fitoestrogenului, care se pare ca hraneste anumite tumori.

AJUTORUL PLANTELOR!!!

Cantitatea de colesterol din sange variaza la omul sanatos intre 1,2 si 1,8 grame la litru. Daca  la analizele medicale colesterolul este peste 250, trebuie sa va faceti un obicei din consumarea zilnica, dupa fiecare masa, a tincturilor sau infuziilor de anghinare, mesteacan sau patlagina. Acestea va curata arterele, dar numai daca sunt folosite frecvent, mai ales daca aveti o predispozitie ereditara a colesterolului marit.

Un alt remediu din bătrâni este consumul BOABELOR DE MUȘTAR. 1 linguriță boabe de muștar, cu 1/2 de oră înainte de fiecare masă, aduce îmbunătățiri colesterolului în doar 4 săptămâni, iar trigliceridelor în 3 luni.

 

Sfaturi esenţiale pentru evita grăsimile în alimentaţie…

  •  În loc de prăjire pregăteşte alimentele la grătar, la cuptor, fierte sau înăbuşite. În orice casă trebuie să existe tigăi antiaderente. La cuptor înlocuieşte uleiul cu apă, vin, sos de roşii, ierburi aromate şi condimente. Sau, folosiți uleiul de cocos!
  • Nu pune ulei în ciorbă, e gustoasă şi fără „steluţe de grăsime”. Eventualele urme de grăsime pot fi eliminate uşor după ce oala a stat la rece câteva ore.
  • Elimina complet mezelurile din dieta ta zilnica!!!
  • Pune uleiul în salată cu lingura, nu cu sticla! De multe ori un „tur” complet de sticlă deasupra castronului înseamnă multe linguri de ulei. Întotdeauna uleiul să fie presat la rece și de foarte bună calitate.
  • Degresează carnea înainte de a fi gătită, inclusiv pielea de la pui şi peşte şi nu folosi aripioarele. Nu folosi zeama de carne rămasă în tavă.
  • Foloseşte doar conserve în saramură sau în suc propriu (apă, oţet, lămâie), nu în ulei.
  • Alege întotdeauna variantele LOW FAT pentru maioneză, dressing-uri de salată, pastă de brânză, iaurt.
  • Legumele protejează inima!!! Legumele conţin antioxidanţi (vitaminele A,C, E ), care protejează sistemul cardiovascular, şi fibre, care încetinesc absorbţia colesterolului. De aceea, este important să consumi legume la fiecare dintre mesele principale. Printre alimentele care ajută la menţinerea colesterolului în limite normale se numără morcovii, conopida, orzul, tărâţele de porumb şi ovăz, usturoiul, ceapa, untura de peşte, ghimbirul, lintea, fasolea verde, soia şi iaurtul.
  • Administrarea medicamentelor cu suc de grapefruit – Sucul de grapefruit interacționează cu actiunea medicamentelor pentru tratarea valorilor ridicate ale colesterolului. Cercetatorii au aratat ca sucul de grapefruit poate impiedica organismul sa absoarba anumite tipuri de statine. Ca atare, intre momentul in care consumati suc de grapefruit si cel in care utilizati medicamente pentru tratarea colesterolului ridicat, ar trebui sa fie o distanta de cateva ore bune. Indicat ar fi sa beti sucul de grapefruit seara, deoarece ficatul produce mai mult colesterol pe timpul noptii.
  • Include mişcarea în planul tău zilnic – Activitatea fizică zilnică scade colesterolul rău şi creşte nivelul celui bun.

Valorile ridicate ale colesterolului cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Tocmai de aceea, pe langa medicatia prescrisa de medic, trebuie sa stii ca si stilul de viata si de alimentatie se vor schimba, pentru ca orice complicatie sa te ocoleasca.

De multe ori consumi de doua ori mai multa mancare de cat ai nevoie in mod normal, fie pentru ca esti obosit si ai nevoie sa te energizezi, fie ca nu ai avut timp. Daca ai probleme cu valorile ridicate ale colesterolului, trebuie sa stii ca vei manca un anumit gramaj pentru fiecare masa. Astfel, cel mai bun etalon este mana ta. Alege bucati de mancare cat palma ta, la fel si pestele ori legumele.

Garnitura de orez si legume va fi exact cat o cupa a mainii tale. La fel si legumele si fructele proapete. Incearca sa eviti excesele, pentru ca balonarile si lipsa poftei de mancare nu te vor ocoli. Consuma fructe cat palma ta, de mai multe ori si pe stomacul gol, si vei stii cu siguranta ca te afli in limitele regimului recomandat de catre medici.

Mai mult, o persoana care are probleme cu valorile colesterolului va consuma  fructe si legume, in diferite specialitati, sortimente si cat mai diversificate. 

Pestele va face parte din alimentatia zilnica. Opteaza pentru portii cat palma ta la o singura masa, iar cea mai buna alegere este peștele de captură. Acizii grasi omega 3 continuti de peste, mentin scazute valorile colesterolului si impiedica formarea plagilor la nivelul arterelor. Mai poti consuma si sardine, somon, ton sau pastrav pentru diversificarea meniului.

Incepe ziua cu lapte vegetal si fulgi de ovaz. Fibrele si carbohidratii continuti au ca efect mentinerea senzatiei de satietate un timp mai indelungat. Mai mult, au rolul de a reduce actiunea colesterolului rau, provenit din grasimile nesanatoase din alimentatie.  Nu uita de nucile în pauzelor de la pranz (intotdeauna crude, nu prajite!). Sunt foarte importante pentru sanatatea inimii.

In dieta ta vor fi mai multe pastai si mai putini cartofi. Opteaza mai mult pentru legumele fierte decat prajite sau chiar inabusite. Daca vrei sa iei masa in oras intreaba mai intai ce contine mancarea comandata si cum se prepara pentru a sti exact ce consumi si in ce cantitate.

Nu mai mancam nimic prajit, totul este semipregatit termic si vom manca foarte mult crud!

Cel mai important lucru insa pentru persoanele care au probleme cu valorile colesterolului este sa faca miscare in fiecare zi, sub orice forma.  Fie ca mergi pe jos, in parc, la cumparaturi sau urci scarile renuntand la lift, 30 de minute in fiecare zi vor fi rezervate efortului fizic pentru ca regimul alimentar sa fie eficient si grasimile nesanatoase sa fie o simpla amintire.

Sursa Aici, Aici ,Aici

11 raspunsuri
    • chis anca mihaela
      chis anca mihaela says:

      Ma intereseaza foarte mult aceste articole despre alimentatie sanatoasa mai ales ca eu si sotul meu avem probleme cu colesterolul si trigliceridele….. Va multumim ca existati…

      Răspunde
  1. Frunzaru Gabriel-Ionut
    Frunzaru Gabriel-Ionut says:

    Sarut mana, doamna Lavinia, as dori sa-mi recomandati si mie o dieta care sa conduca la scaderea colesterolului LDL?. Va multumesc si va citesc aproape in fiecare zi.

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Dvs, cu multă bucurie și atenție vă puteți singur alcătui dieta personalizată!
      De ce?
      Pentrucă eu niciodată nu o voi putea face asta mai bine!
      Pot face dieta ideală pentru mine, că pe mine mă știu. Dar nu fac diete celorlalți, că nu-i drept să fac asta.

      Cunoașterea în doemniu mă îndreptățește să ajut oamenii singuri să descopere cele lor de trebuință. Le asigur informațiile de care au trebuință și pe care eu le știu, îi susțin pe drumul schimbării, cu credință și bucurie.

      Dacă citiți zilnic, cum ați spus, aveți curaj și porniți pe calea dreaptă și sănătoasă în alimentație. Eu sunt aici, am încredere în acest pas, pentrucă știu cum oamenii au un potențial imens, spre bine…

      Porniți, cu bine!

      Răspunde
  2. Raisa Bonea
    Raisa Bonea says:

    Eu mi-am luat Cholest Bio de la farmacie pt colesterol. In schimb am luat si pentru mama. Ea imi zice ca se simte foarte bine si la fel si eu!

    Răspunde
  3. Magdalena
    Magdalena says:

    Buna Lavinia,

    Sunt anul 3 de studiu in nutritie,la Londra,unde facem si practica la clinica cu pacienti. Ceea ce tu nu recomanzi, legat de uleiurile tropicale:”4. ULEIURI TROPICALE
    Desi in ultimul timp incearca sa cucereasca si piata romaneasca, uleiurile de palmier sau de nuca de cocos sunt doua dintre cele mai nesanatoase uleiuri. Nu le folositi cand gatiti acasa, iar daca mergeti la restaurante cu specific asiatic informati-va ce ulei utilizeaza. In schimb, privilegiati uleiul de masline, floarea-soarelui sau porumb bogate in grasimi mono si poli saturate, care sunt indispensabile organismului.”, este cel mai recomandat tuturor pacientilor si asta,pe baza studiilor,cercetarilor inregistrate si atestate in jurnale pe Pubmed sau alte librarii online care inregistreaza numai “primary research”.
    Materialul pe care tu il redactezi online trebuie sa fie sustinut de referinte,ca sa se evite orice confuzie. De exemplu,eu am citit aici ca uleiul de porumb este mai sanatos decat cel de nuca de cocos. Si automat am inceput sa caut sursa primara,ce studiu demonstreaza asta?
    Uleiul de porumb este unul din cele mai nesanatoase uleiuri care poate fi utilizat la gatit. La temperaturi ridicate,isi schimba structura chimica si devine “free radical”-deci toxic pt organism. In afara de asta, omega 6-omega 3 ratio,in cazul uleiului de porumb,este 49:1 ceea ce e foarte nesanatos pt organism. Balanta intre omega 6 si omega 3 trebuie sa fie echilibrata. Aici gasesti “primary research”:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
    De asemenea,un studiu revizuit in 2016 si publicat in British Medical Journal arata ca persoane care au consumat ulei de porumb sau alte uleiuri vegetale au dezvoltat un risc marit de boli cardiovasculare si chiar deces. Studiul e in limba engleza aici: http://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
    Noi avem profesori/nutritionisti cu 20+ ani de experienta,care folosesc uleiul de nuca de cocos atat intern cat si extern cu rezultate foarte bune cu clientii lor de la care primesc multumiri.(ma refer la clienti care lucreaza constant cu nutritionistii nostri,pe o durata indelungata).E adevarat ca si uleiul de nuca de cocos trebuie sa fie de calitate,presat la rece, depozitat in recipient de sticla,la intuneric etc… Dar noi suntem invatati despre beneficiile acestui ulei si suntem atestati sa prescriem acest ulei in dieta clientilor nostri.

    Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Foarte bune observațiile Dvs, vă mulțumesc foarte mult! Este un articol publicat acum aproape 5 ani, este firesc să merite îmbunătățiri!!! Încă o dată, multe mulțumiri! Am făcut schimbări și voi reveni cu un articol actual, conectata la ultimele cercetări științifice PubMed. Până atunci, cu siguranță, rămâne un articol de folos celor ce-l citesc. Așa să fie!

      Să ne inspirăm mereu cu bine și bucurie!

      Recunoștință!

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […]  Multumesc /www.lavi-enrose.com […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *