Echilibrul acido – bazic

Phalap-6PH -ul reprezinta conform definitiei “logaritmul cu semn schimbat al concentratiei ionilor de hidrogen”. Altfel spus, concentratia ionilor de hidrogen se exprima in valoarea ph-ului in mod logaritmic : cu cat concentratia protonilor e mai crescuta, cu generarea unei aciditati marcate, cu atat valoarea ph-ului scade, si invers. De aceea o formulare fereasca – a celui preocupat de propria sanatate si de refacerea ei prin alimentatia naturala – se refera la “refacerea ph-ului”, adica la readucerea acestuia la parametrii normali, alaturi de ceilalti parametrii fundamentali organici, care se refac prin hrana naturala.

Valoarea acestui parametru este clar evidentiata de homeostazia organismului : 7.35. Iar daca neutralitatea recunoscuta a organismului este 7.00 este evident ca valoarea 7.35  se situeaza in un domeniul usor alcalin. Situarea peste aceasta valoarea se numeste alcaloza, in timp ce situarea sub valoarea aceasta se numeste acidoza. Alcalinitatea excesiva a mediului cauzeaza de asemenea probleme, ca si acidoza.

Relatia dintre acid si baza este cunatificata stiintific pe o scara de la 1 la 14 cunoscuta ca “PH”. Pe aceasta scara 7 inseamna mediu sau neutru, sub 7 inseamna acid si peste 7 reprezinta un mediu alcalin.In sange este nevoie de 20 de ori mai mult mediu bazic pentru a neutraliza o cantitate data de acid, deci este mai usor de mentinut decat de recastigat echilibrul. Asa cum temperatura noastra trebuie mentinuta la 36,5 asa si PH-ul sangelui trebuie mentinut la 7.35. Diferitele portiuni ale corpului au diferite valori ale ph-ului, de exemplu in intestinul gros mediul este usor acid, si urina este usor acida iar saliva are un ph neregulat.  Toate mecanismele de reglare ale organismului (respiratie, circulatie, digestie)  lucreaza pentru mentinerea raportului acido-bazic. Corpurile noastre nu pot rezista dezechilibrelor acide mari. In stagii timpurii simptomele acidozei nu sunt foarte intense si pot cuprinde urmatoarele : dureri de cap, eruptii cutanate,alergii, raceli, gripe si probleme cu sinusurile. Daca ph-ul tesuturilor se indreapta mai mult spre zona acida atunci organismul nu se mai oxigeneaza corect si metabolismul celular inceteaza. Pe masura ce situatia scapa de sub control pot aparea alte probleme, organele slabite incep sa cedeze, avand ca rezultat disfunctiile glandelor tiroida,suprarenale si ficat.  Atunci cand metabolismul celular inceteaza, celulele mor – adica sunteti morti.

Alcalinizarea mediului intern de fapt inseamna aducerea ph-ului la 7.35 . Interesant este cum organismul a creat un sistem de protectie contra aciditatii dar nu si contra alcalinizarii excesive, caci acidifierea mediului se manifesta prin mult mai multe fenomene decat alcalinizarea.

Se pare ca acidifierea mediului este produsa atat prin factori psiho-emotionali si mentali (stres psihic) dar si prin ingestia alimentelor acide : carne, chimicale diverse, dar si totalitatea produselor animale sau vegetale supuse tratamentelor termice (pasteurizare,fierbere, coacerea, prajirea etc).

Se stie ca sangele este compus din 20-30% acizi si 70-80% baze sau substante alcaline. Astfel ca, alimentarea excesiva cu alimente preparate termic si pe baza de carne, ajunge sa modifice dramatic acest echilibru. Acest aspect este clar evidentiat in aparitia acidului lactic in bucata de carne, imediat dupa faza sacrificarii animalului. In acest fel se produce un puternic mediu acid, favorizant al proliferarii bacteriilor de putrefactie, generatoare ale procesului de formare al acidului lactic – acest proces duce la un ph de 5.4 .

Daca nu se extinde dupa maturare (dupa ce apare rigor mortis), inaintea congelarii carnii, autoliza, generatoare a produsilor de putrefactie, se declanseaza in cascada in momentul decongelarii acesteia, prin actiunea intensiva a bacteriilor stimulate de mediul acid. Din procesul de putrefactie dar si din prepararea sa rezulta caracterul acidifiant al carnii, transmis organismului ce ingurgiteaza acest preparat. Iar acidifierea unui organism este unul din principalii factori favorizanti ai realizarii proceselor degenerative, patologice.Interrelatia dintre acidul bazic, acidoza si efectele acesteia este bine explicata in lucrarea “Citoprotectia si alimentatia” a prof. Constantin Dumitrescu.

Cand se confrunta cu un aport mare de acid, sangele incepe sa extraga minerale alcaline din tesuturi pentru compensare.Exista o familie de minerale potrivita pentru a neutralizarea sau detoxifierea de acizi puternici, ca de exemplu : sodiu, potasiu, calciu si magneziu. Un organism sanatos mentine o rezerva din aceste elemente pentru situatii de urgenta. Daca nu exista in rezerva sau din alimentatie, aceste minerale sunt luate din alte parti precum : oase , muschi, tendoane. Acest lucru duce in mod natural la carente si alte probleme aferente. Daca solicitarea acida este prea mare pentru a fi contracarata de sange, acidul este condus si stocat in tesuturi. Apoi sistemul limfatic (imunitar) trebuie sa neutralizeze ce poate – si incearca sa se debaraseze de restul. Din pacate “a se debarasa” inseamna a-l trimite din nou in sange, creind un cerc vicios de a retrage mai multe minerale de baza de la functiile lor obisnuite si stresand in plus ficatul si rinichii. Acest dezechilibru in ph-ul sangelui duce la iritatie si inflamatie si pregateste terenul pentru boala.

Cand reziduurile acide se acumuleaza in corp si intra in sange, sistemul va incercasa se debaraseze de ele sub forma lichida, prin plamani sau rinichi. Daca sunt prea multe toxine ele sunt depozitate in diverse sisteme organice, inclusiv inima,ficat,colon,pancreas sau inmagazinate in tesutul adipos inclusiv in sani,solduri,coapse,abdomen.

 

Probleme obisnuite in hiperaciditate :

  • greutate (Printr-o maniera defensiva corpul creeaza celule adipoase pentru a depozita acizii departe de organele noastre vitale in incercarea de a le proteja. Cand va veti hrani astfel incat corpul vostru sa aiba un ph echilibrat corpul nu va mai avea nevoie de aceste celule si va elimina toxinele cu succes.)
  • oboseala (Oboseala este simptomul sau problema majora al unui organism hiperacid infestat cu microorganisme negative. Microorganismele duc la fermentarea zaharului care altfel noi l-am folosi pentru energie, si in acest proces degaja toxine.)
  • alergiile (Toxinele produse de microorganisme intr-un corp hiperacid lipsit de oxigen contribuie semnificativ la ceea ce in mod obisnuit sunt considerate simptomele de alergie.Micotoxinele streseaza incontinuu sistemul imunitar astfel incat se deregleaza si se suprasolicita).
  • tulburari de dispozitie si ale sistemului neurologic (depresia, atacuri de panica, irascibilitatea, SPM agravat,paranoia, incompetenta mentala etc)
  • infectii urinare, dureri rectale, sterilitate, prostatita, congestii nazale

Veti vedea ca se contrazic intre ele. Nu trebuie sa va speriati de informatiile de mai sus, ci doar sa le stiti in caz ca aveti probleme. Nici un organism nu reactioneaza la fel, si acest PH depinde de foarte multi factori printre care : cum functioneaza digestia, cum se amesteca alimentele, cum se comporta sucurile gastrice, cate enzime si ce calitate au ele, starea emotionala in care esti, starea mentala in care esti, daca iti place sau nu alimentul, cum il mananci, in ce stare de sanatate se afla corpul tau, ce grad de aciditate ai in stomac si cum iti functioneaza ficatul, pancreasul etc, cum se secreta sucurile gastrice in stomacul tau, gradul de toxicitate al corpului , cat de copt este fructul/leguma, unde a crescut acel fruct/leguma, cat timp a trecut pana a ajuns la tine in mana, cum a fost crescut si plantat acel aliment.

De exemplu cand iau ananas de aici din Bucuresti, in 70 % din cazuri simt ca este acid. Dar m mancat ananas de la mama lui, cules in ziua respectiva si diferenta este foarte mare. Ananasul era foarte dulce si nu era deloc acid.

In functie de cat de coapte sunt legumele si fructele, PH-ul lor difera. Cand nu sunt coapte ele tind sa fie mai acide decat atunci cand sunt bine coapte.

Sursa Aici

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *