Gandurile, otrava sau leac

1009115_10152880784570401_1944080443_oIată că, în cele din urmă, știința modernă a dovedit ceea ce știau şi utilizau în urmă cu peste o mie de ani vindecătorii, vracii şi ghicitorii şi anume că gândurile noastre sunt cele care ne afectează sentimentele, comportamentul şi corpul. În funcție de modul în care le folosim, gândurile pot fi o otravă sau pot deține puterea de vindecare în tratamentul multor boli.

Eseistul American Ralph Waldo Emerson nota: „Omul este ceea ce gândește de dimineața până seara.” Iar acesta este doar unul din nenumăratele citate care vorbesc despre puterea și forța gândurilor noastre. Sunt, desigur, extrem de multe citate, proverbe, articole şi studii, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care au contribuit la unul dintre cele mai interesante capitole ale psihologiei umane. Din arsenalul teoriei moderne al gândirii pozitive îl putem aminti pe Henry Ford care spunea: „Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri.”

Oamenii de știință au studiat impactul pe care îl are gândirea în corpurile noastre. Au descoperit că există o relație incredibil de puternică între gândurile și trupurile noastre iar temerile, anxietățile, dezamăgirile și bucuriile ne provoacă schimbări semnificative în țesuturi, organe și în întregul nostru sistem de apărare. Un studiu efectuat în 1987 la Universitatea Yale a confirmat faptul că temutul cancer de sân se răspândește rapid în rândul femeilor care se simt lipsite de speranță sau care sunt afectate puternic de frustrare, frică sau de alte emoții negative. În ziua de azi deja s-a dovedit şi se știe că un număr mare de boli sunt cauzate de factori psihologici iar unele boli metabolice se pot agrava prin emoțiile negative, prin atitudini, temeri și prejudecăți. Mulți oameni de știință susțin că depresia, disperarea și deznădejdea cresc riscul de infarct miocardic şi de cancer.

Din fericire, deși emoțiile negative ne otrăvesc sufletul şi trupul acum știm că avem posibilitatea de a ne influența pozitiv emoțiile printr-o gândire plină de credință, nădejde, recunoștință şi iubire.

Gândurile negative și amintirile neplăcute pot distruge treptat atât spiritul cât și corpul nostru dar, ceea ce este minunat e că avem posibilitatea de a inversa procesul prin amintiri pozitive și gânduri bune, plăcute, frumoase şi liniștitoare care vor avea ca efect vindecarea fiecărei celule din corpul nostru, aducând uneori îmbunătățiri miraculoase, vindecare, fericire și sănătate.

Efectul placebo nu mai este mister, este un aspect tratat științific și explicat. Efectul placebo apare atunci când unui pacient i se dă un medicament perceput de acesta ca un ajutor în condiția medicală de care suferă, dar care nu are niciun efect terapeutic pentru boala în cauză. Pe scurt, în funcție de experimentele care se fac, în cazul dat de placebo, 30% dintre pacienți vor experimenta același efect ca și când ar fi primit de fapt medicamente adevărate.

Astfel, o întreagă gamă de noi tratamente au la bază tocmai puterea gândurilor pozitive. Bucuria și împlinirea ne fac sănătoși și ne prelungesc viața.

S-a demonstrat, prin diverse studii, că râsul este o sursă de sănătate. Astfel, în timp ce râdem ne activăm şi consolidăm mușchii abdominali şi pe cei ai diafragmei. Respirația profundă crește fluxul de oxigen din corp şi îmbunătățește circulația. Râsul dilată vasele de sânge şi accelerează vindecarea țesutului. Zâmbetul şi râsul duc la stimularea producerii de endorfine (analgezice naturale ale corpului), și creează un sentiment de euforie. Când râdem ne ajutăm sistemul limfatic să scape de deșeuri, se ard grăsimi iar mușchii se relaxează.

Mulți medici si psihologi cred că există o relație vitală între emoții și modul în care funcționează sistemul nostru imunitar. Emoțiile negative, cum ar fi deznădejdea, vinovăția, furia si frica, reprimate, sunt frecvente în rândul pacienților cu SIDA și toate acestea pot slăbi capacitatea organismului de a lupta împotriva infecției.

Astfel, se crede că pentru a fi sănătos și pentru a trăi mai mult trebuie să faci tot ce poți pentru a-ți menține o atitudine pozitivă. Desigur, vor exista momente în care resentimentele și depresia vor fi inevitabile și vor apărea indiferent de condiții, dar tot ce trebuie să facem este să dobândim obiceiul de a elimina gândurile negative. Cum reușim să facem asta?

Așa zișii „vindecători”, şarlatanii şi vânătorii de profituri rapide, de regulă, ne vor explica că este foarte simplu: Gândește pozitiv şi viața ta se va schimba! Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple. Ar fi ca și cum dacă ai primi o vioară şi cu toate că nu știi să cânți la ea te şi imaginezi un virtuoz care susține un concert perfect.

Nu funcționează așa. Spre exemplu, îți poți concentra toate gândurile pozitive pentru ca mâine să fii slab şi să scapi de obezitate, dar, dacă nu începi cu o schimbare sistematică, cu dietă şi exerciții fizice regulate, orice gânduri vei avea acestea nu îți vor schimba nici corpul și nici fiziologia.

Nu există lucruri de valoare care să cadă din cer şi care să se întâmple peste noapte, fără durere, răbdare și efort. Dar nu ar trebui să fim descurajați ci să ne considerăm ca un violonist începător care își începe călătoria, pentru a ajunge la perfecțiune. Sigur că există capodopere ale lumii care au fost create într-un moment de inspirație, dar realizările cele mai valoroase necesară o muncă îndelungată și răbdare. Și pentru o astfel de muncă îndelungată este necesar să ne schimbăm obiceiurile, gândurile şi comportamentul. Din fericire, găsim răspunsurile în spiritualitatea răsăriteană. La baza învățăturii Sfinților Părinți stă lupta pe care orice creștin ortodox trebuie să o poarte, zi de zi, pentru a-şi schimba în mod sistematic obiceiurile, atitudinile și gândurile negative.

Angela Agachi
Bacău, 17 iulie 2015

Sursa articol CrestinOrtodox.ro

 

Fotografie: Horea Preja

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *