Goji – cum sa le consumam

Cele mai multe fructe de goji sunt vândute în întreaga lume sub forma de boabe uscate. Gândiţi-vă de ele ca la niste stafide, dar ceva mai usacate. Ele au oarecum un gust dulce, dar gustul lor este de fapt mult mai complex datorită multitudinii de nutrienti si minerale pe care le furnizează.

Aceste boabe vin din Asia si complimenteaza Medicina Chineza milenara. Sunt fructe cu un continut proteic ridicat, lucru destul de neobisnuit in alimentatia „moderna”: contin 18 aminoacizi (=> au un profil proteic complet), 21 oligominerale (inclusiv germaniu, care ajuta sistemul imunitar), o groaza de zeaxantina, betacaroten si de 400 de ori mai multa vitamina C decat portocalele!! :).  I se mai spune „gardurarita”, „catina de garduri” sau „catina tibetana”. De mentionat ca exista doua varietati de Goji: goji Chinezesc (Lycium chinense) si goji Tibetan (Lycium barbarum).

Ultima specie este originara din Himalaya si regiunea Ningxia, supranumita „valea plantelor medicinale din China”, si are nivelul cel mai ridicat de antioxidanti.

Valoare nutritionala

Element Valoare Necesar zilnic
Energie 1461 kJ 17%
Proteine 12,1 gr. 24%
Carbohidrati 57,82 gr. 60%
Grasimi 0,73 gr. 1%
Fibre 7,78 gr. 43

 

Ce contine mai exact aceasta planta?

  • 18 aminoacizi
  • 21 de minerale: zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu – inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar gasit in mancare
  • mai multa zeaxantina si mai mult Betacaroten decat in morcovi => o sursa excelenta de medicament natural pentru vedere
  • de 400 de ori mai multa vitamina C decat in portocale!!
  • vitaminele B1, B2, B6, B12 si vitamina E
  • polizaharide si 6 monozaharide
  • acizi grasi nesaturati (inclusiv acidul linoleic, alfa-linolenic, beta-sitosterolul si alti fitosteroli)
  • carotenoide (inclusiv beta-carotenul, luteina, numerosi pigmenti fenolici cu actiune antioxidanta)

Un pumn de fructe goji uscate contine:

  • 10% din doza zilnica recomandata (DZR) de calciu
  • 24% din DZR de potasiu (=1,132 mg./100gr.)
  • 100% din DZR de iod (9mg./100gr.)
  • 18% din DZR de zinc (2 mg./100gr.)
  • 91% din DZR de seleniu (50 microgr./100gr.)
  • 100% din DZR de riboflavina (13 mg./100gr.)
  • pana la 163% din DZR de vitamina C (148 mg./10gr.) – variaza cu specia
  • beta-caroten (7mg./100gr.)
  • zeaxantina (pana la 200mg./100g., adica mai mult de 77% din totalul de carotenoide aflate in goji)
  • polizaharide (mai mult de 33% din fruct) => constituent major

Valoare „terapeutica”

fructe goji

  • au efect energizant
  • imbunatatesc acuitatea vizuala, prin componentele beta-caroten si zeaxantina (zeaxantina = retino-protectoare: reduce riscul pierderii vederii si degradarii tesutului, aparute la persoanele cu varsta peste 65 de ani)
  • au un puternic efect antiinflamator (recomandate in artrita, psoriazis)
  • lupta impotriva constipatiei
  • intaresc sistemul imunitar (prin polizaharidele continute)

Polizaharidele normalizeaza presiunea sangvina, reduc nivelul de colesterol, actioneaza ca si antiinflamatoare si pot inhiba cresterea tumorilor.

  • imbunatatesc circulatia sangvina
  • incetinesc procesul de imbatranire (prin cantitatile mari de antioxidanti)

Se spune ca fructele Goji ocupa primul loc in ierarhia alimentelor ca si concentratie de antioxidanti.

  • antocianozidele sunt antioxidanti puternici, care contribuie la imbunatatirea circulatiei capilare, la imbunatatirea structurii colagenului, actioneaza ca si antiinflamatorii naturale, confera imunitate anti-bacteriana si anti-virala, sunt adaptogene (sistemul imunitar) si reglatoare ale functiei cardiovasculare
  • contin fitonutrienti (=polizaharide + gliconutrienti), care inhiba peroxidarea lipidelor
  • cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza) – un antioxidant care distruge radicalii liberi (ROS)
  • contin componente bogate in glutation (printre cei mai eficace dintre antioxidanti) => functie celulara optima

Glutationul este peptida care contine aminoacizii: glicina, acid glutamic si cisteina. Glutationul previne imbatranirea precoce, prin efectul sau de atenuare a toxinelor care invadeaza corpul. Nivelul de glutation scade odata cu inaintarea in varsta, ducand la aparitia bolilor. Acesti nutrienti ajuta la formarea tesutului muscular, regenerarea ADN-ului si contribuie semnificativ la starea noastra generala de bine.

Goji sunt parte din medicina chineza de peste 5.000 de ani şi contin foarte multi antioxidanti, minerale, carotenoide şi alti fitonutrienti. Dar foarte multi oameni nu ştiu să le includă in alimentatia zilnica! Prezentam astfel cinci modalitati simple de a mânca mai multe fructe goji şi de a experimenta beneficiile lor extraordinare pentru sanatatea noastra.

Cum sa le consumam:

1) In bauturi (smoothies) de fructe
Se foloesesc fructe ecologice proaspete sau congelate, se amesteca cu laptele vegetal preferat (ex: lapte de migdale), apoi se adaugă o lingura de fructe goji. De asemenea, se pot adauga seminte Chia, pulbere de rodie, camu camu sau alte superalimente.

2) Se presara pe fulgi de ovaz sau cereale
Să ia doar o lingura sau doua de goji si se presara peste orice cereale. Asta creşte instantaneu densitatea nutritionala a cerealelor si in acelasi timp furnizeaza minerale, cum ar fi zinc si fosfor. În plus, sunt bogate în vitaminele C şi E, în formele lor naturale, nu forme sintetice de vitamine.

3) In amestecuri de nuci si alte seminte
Orice amestec de nuci sau seminte folosit in călătorii ca si gustare, poate fi instantaneu îmbunătăţit prin adăugarea de fructe goji. Asta nu numai ca adauga un gust deosebit amestecului, dar are si o culoarea naturala care face sa para mult mai delicios, fără a utiliza culori artificiale.

4) Se înmoaie în apă pentru a face „ceai goji”
Când sunt înmuiate în apă – fie rece sau calda – fructe goji se umfla si elibereaza substante nutritive în apă. Au fost folosite de mii de ani în China pentru a face ceai de „fructe” bogat in nutrienti. Puteţi face acest lucru acasa, în doar câteva minute, şi puteţi amesteca, de asemenea, fructele goji cu alte ceaiuri pe care le folositi deja.

5) Coaceţi în brioşe şi pâine
Deşi fructele goji sunt mult mai bogate in nutrienti atunci când sunt consumate crude, ele sunt valoroase chiar si daca sunt coapte. Acest lucru înseamnă că le puteţi amesteca în reţetele de paine, prajituri şi veţi spori imediat densitatea lor nutritivă.

Fructe goji au putere antioxidanta mai mare decât broccoli!
In scara ORAC se poate vedea ca fructele goji au un scor antioxidant mai mare decât broccoli, strugurii şi căpşunile.

Ele sunt pline de antioxidanţi şi carotenoizi şi au fost folosite de peste 5.000 de ani pentru a promova vitalitatea şi longevitatea ca parte din medicina tradiţională chineză.

Sursa Suntsanatos.ro si Aici

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *