Proteina animala vs. proteina vegetala…

Am fost intrebata si am tot auzit …”oare daca renunt la a mai manca carne, ce as putea sa mananc, cu ce as putea sa inlocuiesc proteinele, de unde sa le iau…care sunt produsele cu care sa schimb carnea din meniul meu?”

Ok, pot sa inteleg asta, pot sa inteleg mitul cum ca, ”carnea e furnizorul principal de proteine si fara ea suntem pierduti, suntem pierduti fara proteina!”. Da, asa am fost crescuti, aceasta este evolutia noastra pe plan ”culinar”, din pacate, insa totul este schimbare si readaptare, dragii mei!

Astfel, lucrurile nu stau chiar asa, depinde cat de larga-ti e cunostiinta si preocuparea in domeniu si vorbesc foarte serios! Da, asa am fost crescuti, asa avem educatia formata, intr-un procent aproape de 90%. Am fost crescuti si avem tipare greu de schimbat, nu spun ca ar fi usor…insa nici atat de greu de schimbat, daca te preocupi putin si vrei sa stii mai mult…si vrei sa intelegi mai mult…si vrei sa simti mai mult…si VREI SA EVOLUEZI!

Am crescut int-ro familie in care ”masa fara carne, nu e masa!” Da, am fost sportiva de performanta 8 ani de zile, am practicat inot, si care credeti ca era alimentul de baza, absolut necesar? Evident, proteina din carne! Astfel, stiu cum e sa schimbi un tipar vechi si cum e sa te adaptezi la ceva nou. Doar ca acest NOU mi-a adus atat de mult bine si nu stiu cum am putut sa ma indoiesc o clipa de aceasta alegere. Am experienta unei vacante recente acasa, la mama..unde, by the way, e minunat!…doar ca la masa, in afara de faptul ca e extrem de gustos si de familiar totul, nimic de acolo nu-mi mai facea bine, nu ma mai hranea cu adevarat, nu ma mai facea sa ma simt in forma si in”apele mele”. Doar salata si dragostea celor din jur!

Asadar, dupa cateva zile de mancat mai aproape de ce consumam inainte, am  intrat intr-o stare de usoara depresie si de neliniste interioara. Nici familia si nici cei dragi avuti aproape nu-mi mai puteau echilibra starea, ca de dragul lor si a vremurilor minunate ale copilariei mi-am dat voie sa procedez astfel. Dupa ce am revenit acasa, la noile si bunele mele obiceiuri nutritionale…cu sucul de fructe de dimineata, cu sucul de legume de ceva mai tarziu, cu salatele imbelsugate, pline de verde si de energie pozitiva, la bolul de seminte si de nuci din fiecare zi...dupa numai 3 zile am fost ca noua! Si mi-am zis…

”nu pot sa cred, cat de mult conteaza ce mananci si ce stare psihica si ce ansamblu ai asupra jurului tau doar printr-o schimbare a modului de hrana! Ei, este cred, mai mult de atat, este si o schimbare de abordare si de ”respect si intelegere” al existentei, nu-i asa?

Dragii mei, va vorbesc din experienta si o fac cu tot dragul meu si cand veti simti sa faceti o incercare, atunci cand veti fi voi pregatit, pentru ca e o chestiune ce o faci cu o asumare totala, si nu iti fortezi mintea sa te sustina si sa determini trupul sa fie bine , cu un nou mod de nutriti. Nu, nu asa functioneaza lucrurile. Dupa cum stiti, nimic facut fortat si fara intelegere nu are viata lunga!

Ei, deci cand va veni momentul fiecaruia, o sa ma intelegeti perfec. Si cred in momentul fiecaruia dintre voi, deoarece cred ca toti facem in curand un pas spre o mai buna adaptare aici, pe Pamant, intr o evolutie si armonie a vietii, in general!

Si da, se leaga si de modul nostru de nutritie, fara indoiala…ESTI CEEA CE MANANCI!

Sa revenim incet la inceput, sa o luam usor si sa va prezint alte variante de hrana, cu continut de proteine ce pot sa inlocuiasa cu succes carnea si sa va faca sa fiti mai sanatosi, mai luminosi si mai bucurosi. Si nu, nu exagerez cu nimic, chiar asa stau lucrurile! Bucuria ce o simt azi in interiorul meu se datoreaza, fara nici o indoiala, si hranei mele si respectului fata de ce este viata in jurul meu. Azi taiem un porc, sau un vitel, maine un pui, omoram si caprioara, apoi ne luam si de iepure..hai sa taiem si veverita si ce vietate mai vreti voi..si putem tot continua sa stam in stadiu de vanatori a tot ce e in jur viu, sa ne ghidam dupa primare instincte si sa avem duritate, energia negativa si informatia mortii care – chipurile, ne hraneste!-  si toate astea se reflecta si la nivelul  relatiilor sociale existente, in general, printre oameni. Ca cel ce impusca sau omoara in orice forma un animal, ceva viu si cel ce il mananca, e o diferenta doar de nuanta, ei sunt pe acelasi palier, daca ma intorc la respectul fata de viu, de tot ce are viata! Asa ca, esti liberul tau arbitru, asta intotdeauna va fi asa! E treaba ta ce dai si ce primesti, cum esti asa traiesti, asa functioneaza treburile pe aici! Esti propriul tau creator!

Multe cereale reprezintã surse excelente de proteine, în special

  • quinoa, care contine o proteinã mai usor digerabilã decât carnea,
  • hrisca,
  • meiul,
  • legumele,
  • alunele,
  • semintele,
  • zarzavaturile, toate frunzele verzi si toate legumele de sezon si
  • semintele germinate.

Toate produsele din

  • soia, precum brânza tofu sau laptele de soia, sunt surse bune de proteine.

Nu sunt impotriva consumului animal, cel pe care parca-l ofera animalul, ce-ti este, fara nici un sacrificiu dat si  face parte dintr-un ciclu functional, firesc al vietii.

Astfel, sa ne bucuram  si de

  • ouale de gaini,  de gaini crescute la tara, si de
  • iaurtul preparat in casa, din lapte degresat si proaspat, viu. Nu includ aici laptele pasteurizat sau alte forme de  semipasteurizare, care nu sunt altceva decat  forme de pastrare si de eliminare totala a elementeleor hranitoare din acesta si nimic mai mult.

E bine sa stiti ca organismul dumneavoastrã trebuie sã munceascã mult mai mult pentru a digera proteinele de origine animalã. Este infinit mai bine sa va luati proteinele din surse variate, precum  cerealele, sau din verdele legumelor, decat cele de origine animala, dar avem si varianta aceasta mai rar sau cu cumpatare, de ce nu?

Alegeti, la inceputul schimbarilor voastre de nutritie,

  • peste cu carnea albã si fãrã grãsime, precum crapul, codul, batogul, pãstrãvul, somonul si, ocazional tonul. Pestele gras este bogat în acizi grasi esentiali si este benefic pentru reglarea cantitãtii de hormoni si a nivelului de zahãr din sânge, atunci când se urmãreste controlul greutãtii.
  • fructele de mare…bucurati-va de fructele de mare din cand in cand, sunt delicioase si hranitoare. Si eu le am trecute ca deliciu culinar, odata pe saptamana! Si ma bucur cand le mananc, doar ca maxim o data la 10 zile…atat imi dau eu voie acum, asta simt! Voi fi bucuroasa sa ajung la nivelul de intelegere si simtire, in care ma voi hrani doar cu hrana cruda, formata din legume si fructe. Da, am cunoscut oameni cu astfel de atitudine existentiala si mi-au parut minunati, si am gasit la ei armonia, ce-mi place sa cred, avem cu totii target-ul spre ea..sau nu..iertati-ma, habar nu am…vorbeam despre mine!

Nucile si semintele ar trebui sã fie prezente în dieta dumneavoastrã în mod regulat. Acestea contin cantitãti mari de acizi grasi esentiali, adicã grãsimi bune. Consumând grãsimi bune, nu vã veti îngrãsa — acestea chiar vã vor ajuta sã dati jos grãsimea în exces. Nucile si semintele reprezintã o adevãratã centralã de energie pentru alte substante nutritive, în special pentru întregul spectru de aminoacizi, necesari pentru a forma proteine complete si digerabile, plus vitaminele A, B, E si mineralele: calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier, seleniu si mangan.

Semintele de floarea soarelui, de in, de lucernã, de dovleac, de susan, migdalele, castanele, nucile caju,   nucile braziliene si cele obisnuite, au un continut de substante nutritive atât de dens, încât nu este nevoie sã consumati cantitãti mari — o linguritã sau douã pe zi, sau la douã zile, ar fi mai mult decât suficient. Eu îmi înmoi adesea nucile sau semintele în iaurt, câteva ore. Astfel, capãtã o texturã si o consistentã minunatã si devin mai usor de digerat. Încercati sã puneti la înmuiat migdalele — or sã vã placã la nebunie! Vorbim aici de seminte crude, fara indoiala!

  • Bobul si lintea – varietati de fasole echivalenta cu carnea. Bobul de grãdinã, soia si lintea sunt foarte bogate în proteine, iar cu fiecare gram în plus furnizeazã proteine complete într-un mod mult mai eficient decât carnea rosie. Pe deasupra, le lipseste continutul de grãsime. Pe lângã  profilul proteinic ideal, lintea hrãneste în egalã mãsurã rinichii si glandele suprarenale, în vreme ce bobul de grãdinã este bogat în aminoacizi, vitaminele B, calciu si fier.
  • Soia a devenit o alternativã foarte popularã la carne, datoritã continutului sãu complet de proteine. De asemenea, contine agenti anticancerigeni, printre care fitoestrogenul, si are un efect de echilibrare a hormonilor feminini si masculini.
  • Ciupercile. Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la o specie la alta, iar în cadrul aceleiaşi specii, depinde de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care se dezvoltă, de partea ciupercii luată în considerare (pălărie, picior), de condiţiile de climă, dacă sunt tinere sau bătrîne. Dar, în general, ciupercile conţin apă, substanţe organice şi săruri minerale. Structura proteinelor (aminoacizii esenţiali) din ciuperci este asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grîu. Sînt proteine comparabile cu cele din carne, astfel că 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, menţinînd în organism un echilibru normal. Un kilogram de ciuperci uscate conţine de două ori mai multe albumine decît carnea de vită, de aproape trei ori mai multe decît carnea de porc sau decît ouăle şi de 11 ori mai multe decît laptele. Organismul omului valorifică peste 90% din albuminele ciupercilor. Deşi au o valoare nutritivă ridicată, totuşi, ciupercile au conţinut scăzut de calorii şi grăsimi. O porţie de ciuperci conţine doar 20 de calorii şi zero grăsimi, dacă sînt gătite dietetic.

Fiecare celulã din trupul nostru are nevoie de proteine. Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea si refacerea tuturor componentelor organismului, de la muschi si oase pânã la pãr si unghii. În plus, proteinele ajutã la formarea enzimelor care fac posibilã digestia alimentelor, la producerea anticorpilor care luptã împotriva infectiilor si a hormonilor care fac organismul sã functioneze eficient. Asa este si sunt recunoscatoare naturii care ne ofera atatea posibiliatti si atata varietate de proteina, fara sa ”ne mai mancam intre noi!”. Îmi cer iertare daca lezez pe cineva, dar de se simte cineva lezat, este ca undeva in subconstient el stie ca am dreptate si doar un tipar si o atitudine invatata gresit il fac sau o fac sa fie revoltat. Dar, suntem pe drumul cel bun!

Suntem pe drumul intelegerii si al respectului fata de tot ce-i viu si are suflet, exact ca si noi. Si nimic si nimeni nu ne autorizeaza in a-i manca, in a-i creste ca sa-i mancam, aceasta fiind o forma primitiva, deloc ecologica de intelegere si perceptie existentiala!

Cand te hranesti, cand mananci, fa-o cu bucurie si cu intelegere…tu nu te ALIMENTEZI in existenta aceasta, tu te HRANESTI ca sa poti sa fii si sa te manifesti intr-o creatie, ce este intreaga ta existenta!

Asa ca tu alegi, intotdeauna tu alegi cum vrei sa intelegi si cum vrei sa fie viata ta..tu alegi si raportarea ta la intreaga existenta, din care si tu faci parte si pe care si tu o implinesti!

Acest tip de hrana vã va îmbunãtãti capacitatea de gândire…-va  ridica moralul…v-a  reduce stresul…va v-a spori vitalitatea!

Si nu uita.. ESTI CEEA CE MANANCI, ESTI CEEA CE GANDESTI!

Va doresc numai bine si sa aveti darul de a renunta in a va alimenta si in a incepe a va hrani, cu bucurie!

Dr. Lavinia Bratu

Consilier nutriționist, fitoterapeut

 

 

 

 

25 raspunsuri
    • lavinia
      lavinia says:

      Ca sa se foloseasca de ei, im limbaj si masticatie. Taierea este facuta de taietori, iar caninii sunt spintecatorii…daca imi aduc eu bine aminte…demult fiind studiate aceste aspecte. Si fiecaruia dupa nevoi, simtire si stiinta, pana la urma, nu-i asa!?!

      Răspunde
    • Vlad
      Vlad says:

      Si maimuta de ce are dinti canini cand ea este ierbivora? :))))) Si dintii canini ai omului nu seamana deloc cu dintii canini ai animalelor pradatoare carnivore

      Răspunde
      • Mihai
        Mihai says:

        Vlad,maimuta comuna este omnivora, mananca si mici animale, numai vorbiti tampenii daca nu stiti, si omul ca animal are nevoie atat de proteina vegetala cat si de proteina animala.

        Răspunde
        • lavinia
          lavinia says:

          Fiecare cu nevoile lui… Fiecare cu conștiința lui… Fiecare cu metabolismul lui… Atunci când experiența personală te lasă să spui mai departe lumii despre cum ai încercat, ce ai simțit și cum înțelegi tu să trăiești (ce să bagi în gură, nu vorbim de ce putem și chiar scoatem pe gură unii dintre noi!!!), abia atunci Mihai aș mai vrea să lați pe aici comentarii. Haide, să interacționăm cu blândețe, cu îngăduință și cu bucurie.. cam despre asta este vorba în general în viață! Mult noroc și sănătate, Mihai..serios, cu tot dragul! Sunt convinsă că undeva, ascuns în sufletul tău, se află și latura ta umană, frumoasă… Să o lași să prindă viață! Numai bine, dragul meu!

          Răspunde
          • Mihai
            Mihai says:

            Multumesc de sfat Lavinia, dar din moment ce scrii un articol, si permiti comentarii, banuiesc ca nu te astepti doar la lapte si miere, si nu cred ca are legatura cu latura mea umana, care desigur e ascunsa in adancul sufletului meu hain, nevoia de a-l corecta pe vlad, care spuses un lucru total neadevarat legat de maimuta doar cu scopul de a lua in deradere afirmatia facuta mai sus legata de canini umani.

          • lavinia
            lavinia says:

            Este adevărat, permit comentarii… Primesc cele scrise de tine sau oriceine altcineva și îndemn, nu spre a ne contrazice imediat la toate cele ce nu corespund valorilor personale…îndemn la puțină cercetare interioară, la introspecții și cunoaștere. Cam despre asta este vorba, Mihai. Mulțumesc de înțelegere…

  1. andreea
    andreea says:

    in primul rand, felicitari! foarte interesant blogul 🙂 am si eu cateva nelamuriri in legatura cu combo-ul dintre alimente… as putea combina urmatoarele:

    1. ciuperci + putina smantana + iuart + usturoi? adica salata de ciuperci sau crema de ciuperci
    2. cartofi (copti, piure) + cascaval, branza, smantana sau unt?
    3. spanac crud + smantana sau sana + usturoi + ou?
    din cate am inteles ouale (fierte, omleta) + branza nu prea merg deloc, adica 2 proteine combinate… ma gandesc cu oul nu merge nici cu pui, curcan.. si nici branza cu pui, curcan sau? iar carnea + cartofi = crima pt stomac. as mai avea o nelamurire legata de salata de legume.. se poate consuma impreuna cu carne (pui,curcan, peste)? adica salata + carnea? si nu in ultimul rand as vrea sa stiu ce parere aveti despre muraturi? in special castraveti murati si varza + un fel de carne slaba. as aprecia foarte foarte mult un raspuns.

    multumesc anticipat!

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Multumesc…
      raspunsul meu catre cele intrebate este unul lung si amplu. te invit pe blog sa cauti „combinarea corecta a alimentelor”, ai sa gasesti mai multe articole…la cauta:
      articolele o sa te lamureasca despre ce combinatii poti sa faci sa te simti ok, sa fie buna digestia si absorbtia nutrientilor.

      muraturile in otet sunt acide, nu le recomand, iar varza murata este ‘aliment medicament’, super buna in dieta noastra!

      carnea la gratar, sau in orice formula doresti, merge DOAR cu salata de cruditati sau legume la gratar, cel mult. Atat!!!
      1,2,3 – combinatii nerecomandate de mine, mai multe proteine la o masa (ex: ciuperci+smantana), nu merge
      La 1. ciuperci cu usturoi
      2.cartofi copti+legume crude, colorate, o sa-ti placa, sau cu ulei de dovleac si ceapa verde, asta recomand eu.
      3.spanac cu usturoi, spanacul gatit doar cu un ou (fara galbenusul procesat termic, adica sa fie in stare lichida!!!)

      iarta-ma ca am raspuns figar, dar am facut-o cu drag!
      te invit sa cauti articolele, o sa gasesti tot ce doresti de spre subiectul acesta…

      numai bine!

      Răspunde
  2. Radian
    Radian says:

    Buna Lavinia , chiar m ai impresionat cu articolul tau, m am regasit enorm in acest concept , chiar ma gandeam daca mai exista persoane sa gandeasca asa iar acum ca te am gasit as vrea sa pastram legatura si de ce nu sa ne cunoastem mai bine. Te pup si astept un mail ! 🙂

    Răspunde
  3. Mihai
    Mihai says:

    Buna Lavinia, vreau sa stiu si eu, din moment ce esti impotriva consumului de carne, si implicit a sacrificari animalelor de la care provine aceasta carne, vreau sa stiu si eu de ce recomanzi carnea de peste? crezi ca pastravul, sau bietul crap,chiar crezi ca ei nu au sentimente? pe ei de ce sa-i manacam? daca ne gandim putin, de ce sa rupem bietele plante? de ce sa nu mancam pietre pentru a le proteja? un articol total pe langa, multe lucruri spuse aiurea in articolul asta.

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Mihai, iartă-mă că nu m-am gândit la „sentimentele crapului”… M-am gândit doar la oamenii care-și doresc să cunoască mai mult, sunt bucuroși de schimburi frumoase de informații, ori experiențe personale. Apoi, mă adresez celor ce au bună educație și bună credință, celor ce nu caută ”sfadă”, orice-ar fi! Nu-ți place ce citești, nu rezonezi, ”treci pagina”, caută să lași bunul simț și noblețea stărilor să domine astfel de porniri. Iar la cină, te rog să nu mai mânânci carne, măcar azi! Te instigă și mai mult la ceartă, și e păcat de cei care-ți ies în cale… Iartă-mi ironia, este cu drag, un răspuns la felul tău ”acid” și lipsit de coerență, în care mi te-ai adresat… Să fim sănătoși și mereu să avem bucuria unor relaționări frumoase!

      Răspunde
      • Mihai
        Mihai says:

        Cum am scris si mai sus, nu mai permite comentarii daca te astpti sa le primesti doar din partea celor carora le-a placut ce-au citit. O zi buna si mult noroc in continuare

        Răspunde
        • lavinia
          lavinia says:

          Nu mă aștept la nimic, trăiesc cât mai detașată de ”așteptări”, este un exercițiu tare bun, ți-l recomand!

          Nu este vorba nici de plăcut sau neplăcut, să ne depărtăm un pic de ”analiza minții”… Este vorba de rezonanță, adică de așezarea unor înțelegeri pe structuri de cunoaștere deja existente în fiecare dintre noi. Simplu! Nu se potrivesc? Mergem înainte, așa cum este și firesc! Să nu ne pierdem mereu în analize, judecăți, ori răutăți… Mult noroc și ție, mie, tuturor!

          Răspunde
  4. mariana
    mariana says:

    Informativ articolul dar, nu esti evoluat pentru ca esti vegetarian!!!! Asta este in atac la adresa omnivorilor si nu cred ca asta iti este intentia. In rest….. Iti face bine cea ce crezi ca-ti face bine; efectul placebo care exista si functioneaza.

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Nici pe departe, nici poveste de vreun atac… Iertați această înțelegere… Carnea, prin informația pe care o are, reprezintă un obstacol în accesarea căii înalte de conștiință, nu o spun eu, o spune orice Duhovnic ortodox, Maestru taoist sau orice învățat Budhist. Nu cred că acesta este ceva nou sau de neînțeles, nu cred… dacă vă puneți să studiați aceste aspecte, să vă documentați, veți găsi îndrumarea de nevoință și de lăsare a plăcerilor culinare, dătătoare de ”energie de luptă”, așa cum este carnea… Pentru cei ce asced la o viață veșnică sau la reîncarnare, această luptă de supraviețuire indusă de carne nu este necesară, din contră, oprește procesul de conțtiință să fie accesat. Vă rog să primiți cu bine aceste informații, să cercetați și – cu siguranță – veți simții că nu este vorba de nici un afront către nimeni, sunt doar cunoașteri ce pot fi înțelese prin stăruință în cunoaștere și cercetare. Vă doresc numa bine, sănătate și multe împliniri! Doamne ajută!

      Răspunde
  5. Simona
    Simona says:

    Atata timp cat oamenii masacreaza animale, se vor omori si unii pe altii. Cu siguranta, cel care sadeste samanta omorului nu poate culege bucurie si dragoste. (Pitagora)
    Felicitari pentru articol, si eu am ales sa renunt la carne acum 1 an in primul rand din motive spirituale, si mai apoi nutritionale dar pot spune ca aveam probleme foarte mari cu constipatia si la doar o saptamana dupa ce nu am mai mancat carne, ghici ce? Tranzitul meu intestinal a revenit la normal si de atunci functioneaza perfect.
    Carnea poate ramane si pana la 72 de ore in intestine si chiar sa putrezeasca. Nu e vorba ca vegetarienii sunt mai evoluati, dar clar sunt mai constienti. 🙂
    Indiferent ca alegem sa nu consum carne din motive de sanatate sau pentru ca iubim animalele, eu consider acest lucru un pas in evolutia umana (care a cam stagnat..)… Uite Lavinia iti recomand o carte http://www.slideshare.net/MihaelaPadurean/omraam-mikhael-aivanhov-yoga-nutriiei

    E ciudat cum sunt atacati vegetarienii sau vegani, nu prea inteleg modul acesta de exprimare al unor persoane…. O fi de la carne? Hahahaha Glumesc…. Fiecare cu alegerile lui 🙂

    Răspunde
  6. Tavi
    Tavi says:

    De unde isi ia organismul vitamina B12 atat de necesara corpului? Oare? Exista DOAR IN CARNE! Carnea este foarte sanatoasa..daca nu e mancata in cantitati industriale si foarte prajita. Oae de ce toti nutrionistii renumiti sunt platiti de cluburi mari de sport cu multi bani..spun toti la fel..alimentatia sportivului trebuie sa contina proteina anima.la..deci carrne, lapte, oua, branza? In special oua si carne! Tocmai spuneati ca ati fost sportiva de performanta si era indicata carnea. Credeti ca nutritionistul clubului e idiot? Vorbiti aberatii cand spuneti si chiar invitati lumea sa evite carnea…..stramosii nostrii ..primitivii oare de ce nu mureau de cancer si boli? Ca mancau frunze, ierburi si fasole? Sau ca mancau animale si tot ce provine de la ele…lapte..oua etc…..important e sa mananci de casa..nu cumparate de la supermarket.uri..si sa nu exagerezi cu cantitatea…orice e in exces e nesanatos..chiar si usturoiul care e clasificat locul 1 in lume ca si aliment datorita proprietatilor lui…mancati orice in cantitati mari si mult timp..sigur va va face rau..ORICE… ..OAMENI BUNI..NU MAI FITI PACALITI DE PROSTIA CU VEGAN SI FARA CARNE CA VA FACETI ORGANISMUL FOARTE SLAB SI PREDISPUS LA BOLI, VIRUSI, ETC.. MANCATI CARNE DE ORICE FEL MACAR 100GR LA 3..4 ZILE!

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Da… Greu este să răspunzi unui astfel de comentariu. Unii le știu pe toate, dau cu pietre în cei ce nu spun ca ei și au o autoritate patologică!

      Nu consumați carne din animale crescute industrial! Consumați doar pește, pui de curte, vânat și alte animale crecute pe păsune, la țară. Asta înseamnă că, acest consum de carne se reduce mult, neavând zilnic surse și nevoie. Nu spun eu asta, o spun toți cei ce studiază nutriția, la nivel mondial: Patrick Holford, Hiromi Shinya, Robert Young, Collin Campbell, Daniel Menrath, Joel Fuhrman, Ernst Gunter, Gillian McKeith, William Davis, David Wolfe, Daniel Reid și pot continua. De ei să ținem cont, au zeci de ani de studii, zeci de cărți scrise…

      B12 este sintetizat de bacteriile organismului nostru, dacă ”stăm bine cu nervii”, adică suntem echilibrați și nu avem o stare conflictuală cu noi și cu cei din jurul nostru.

      Tavi, la tine nu funcționează! Ia repede ”o halcă de carne și un mic”, mestecă-le și..toate se fac B12! Apoi te calmezi, ești bine și, cel mai important.. îți vezi de treaba ta!

      Sănătate și putere de înțelegere, nouă, tuturor!

      Răspunde
  7. Eva
    Eva says:

    Multumim frumos pentru articol! Evident ca ceea ce alegem sa mancam depinde de nivelul de constiinta al fiecaruia, iar asta spune totul – in timp ce unii se bucura de bogatia legumelor, savoarea fructelor, si puterea semintelor altii chinuie, injunghie, frig animale moarte si apoi „se hranesc” ca sa se simta bine…iar soarele straluceste deasupra tuturor!!!!!!

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Doamne, ce frumos ați scris!
      Așa e, fiecare are libertatea să trăiască așa cum simte.
      Nu știm care alegere este cea dreaptă.. Știm doar că putem alege fiecare cum să trăim, cum să ne hrănim!

      Mulțumesc!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *