Invatam sa ne hranim…mancare gatita sau NU?

Daca am fost invatati sa mancam mancare gatita, daca suntem invatati cu gustul bun al alimentelor procesate, a venit vremea in evolutia noastra sa intelegem si sa acceptam, inspre o buna stare si evolutie umana, ca toate aceste obiceiuri trebuiesc  schimbate, ca prea multe boli apar si se raspandesc printre noi, iar hrana -parem sa fi uitat! – ne este primul medicament si unicul, daca stim sa ne folosim de asta, in favoarea noastra.

„Hrana sa va fie medicament…”, spunea cu peste 2000 de ani in urma chiar cel ce este considerat parintele medicinei. Si, incredibil, stia ce spune!

Alimentele vii sunt pline de enzime, iar acesta este beneficiul primar pe care-l ofera. Cea mai mare amenintare pentru enzimele noastre alimentare este chiar actul de a gati (fierberea, coacerea, prajirea etc). Toate alimentele gatite sunt complet lipsite de toate enzimele, o procesare mai mare de 48 c timp de aproximativ 20 de minute, produce o distrugere completa a tuturor enzimelor din alimentul respectiv.

A  fost realizat un studiu pe 10 ani, asupra a 4 generatii de 900 pisici, studiu realizat sub directa indrumare a celebrului dr. Francis Pottenger, si prezentat in American Journal of Orthodontics and Oral Surgery. Jumatate dintre pisici au primit carne cruda si lapte crud, cealalta jumatate au fost hranite cu carne gatita si lapte pasteurizat. Pisicile care au consmat alimente gatite au suferit de o serie de boli degenerative, asemanatoare bolilor moderne din Occident. De fapt, fiecare generatie de pisici era tot mai slabita, cu probleme congenitale ale oaselor, osteoporoza si probleme artrice, disfunctii imunitare si chiar sterilitate, deformatii congenitale si defecte din nastere, la a 3 a si a 4 a generatie. Pisicile care au consumat carne cruda si lapte nepasteurizat nu au avut aceiasi soarta. Studiul Pottenger concluzioneaza ca lipsa absoluta a enzimelor a fost cea care a determinat aceste anormalitati si boli degenerative. (nu este acest studiu o pledoarie spre a consuma carne cruda, este un studiu facut pe pisici…!).

Gatitul alimentelor nu numai ca distruge toate enzimele, dar afecteaza activitatea vitaminelor. Desi nu toate vitaminele sunt distruse de temperaturile ridicate, activitatea acestora este redusa semnificativ. Se estimeaza ca nu mai putin de 50% dintre vit B se pierd prin gatire, altele fiind reduse drastic. Tiamina (vit B1) se poate pierde intr-un procent de 96%% in cazul in care carnea este fiarta pentru o perioada mai mare de timp. Se poate pierde, in mod similar, pana la 72% din cantitatea de biotina, 97% din acidul folic si pana la 80% din vit C…si toate din cauza gatitului.

Conform spuselor celui ma mare cercetator din lume in acest domeniu, dr. Viktoras Kulvinskas, in lucrarea sa Survival Report Into the 21 st Century, gatitul cauzeaza o pierdere a substantelor nutritive in medie de 85%. Asta inseamna ca nu obtinem decat 15% din valoarea nutritiva a majoritatii alimentelor, un procent si mai mic de proteine (daca in carnea cruda avem un procent de 25% proteina, dupa procesarea termica raman aprox. 9% !!!) si, cel mai adesea, nimic din cantitatea de enzime ale alimentelor initiale.

Eminentul medic Edward Howell, care si-a dedicat intreaga viata cercetarii biochimiei enzimelor, a scris volume intregi de carti pe baza rezultatelor obtinute la animalele de laborator. Atunci cand sobolanii au fost supusi unor diete lipsite de enzime (adica doar alimente gatite si conservate), creierul lor practic s-a  micsorat. In plus apar tulburari la nivel endocrin, tulburari de organe: rinichi, ficat, inima, splina. Howell citeaza mai mult de 50 de studii remarcabile din toata lumea pentru a-si sustine afirmatiile, inclusiv Studiul facultatii de Medicina de la Harvard, efectuat de medicii N.B. Marshall, S.B. Andrus si J. Mayer, prin intermediul carora au descoperit ca organele soarecilor s-au marit exagerat de mult prin consum de hrana procesata termic.

Gatitul prelungit al alimentelor nu numai ca produce tulburari in cazul organelor si tesuturilor, dar in final compromite sistemul imunitar, in general. Alimentele gatite modifica in sens negativ compozitia sangelui, slabind astfel reactiile sistemului imunitar. La primul Congres International de Microbilogie, dr, Paul Kouchakoff a prezentat o lucrare de cercetare intitulata „Influentele procesului de gatire a alimentelor asupra formulei sanguine umane.” Aici se afirma ca prin consumul de alimente gatite se poate produce o afectiune medicala cunoscuta sub numele de LEUCOCITOZA, care slabeste foarte mult sistemul imunitar. Destul de interesant este ca si o cantitate mica de mancare gatita poate cauza leucocitoza. In acsta faza, organismul se afla intr-o lupta cu ceva strain, cu o infectie, este aceiasi reactie! Astfel, prin consum de hrana gatita organismul se afla intr-o stare de alerta continua si o astfel de stare duce, in final, la o modificare de ordin fiziologic si biochimic.

Mai mult, vreau sa va spun ca in timpul gatitului, pesticidele si fingicidele folosite in agricultura pot fi eliberate in mancare si sunt si mai toxici.

Pe toate fetele putem intoarce acest subiect delicat si toate fetele ne vor spune acelasi lucru: hrana vie este cea potrivita si indicata pentru o buna stare si pentru a ne feri de boli!!!

Vestea buna in acest caz este ca, la Congresul International de Microbiologie, renumitul cercetator Paul Kouchakoff a subliniat urmatorul lucru: prin consumul de alimente crude sau de alimente gatite la mai putin de 87 C, poate fi prevenita orice crestere a numarului leucocitelor. Poate cel mai semnificativ lucru, totusi, a fost faptul ca dr, Kouchakoff a descoperit ca si prin adoptarea unei diete continand cantitati egale de alimente crude si alimente gatite poate fi prevenita leucocitoza.

De aceea este recomandat la o masa in care consumati mancare gatita sa consumati, in cadrul aceleiasi mese, si mancare cruda, sau gatite la temperaturi scazute. Astfel, incercati sa consumati alimente crude alaturi de cele gatite pentru a evita efectul distructiv asupra celulelor sangelui. Astfel, putem considera studiul Kouchakoff este chiar eliberator, deoarece ofera destule informatii pentru  a va permite sa luati ce este mai bun din ambele zone alimentare. Puteti sa consumati in continuare alimente gatite, dar echilibrati-le consumand mai multe alimente crude.

Multe informatii de care ma bucur si care le trimit  mai departe, din scrierile Doamnei dr. Gillian McKeith, fondatoarea si cea care alcatuieste programe nutritionale in propria-i clinica din Londra. Aici trateaza pacienti de cancer si de alte boli in faze terminale, doar prin nutritie vie si are rezultate uimitoare. Milioane de oameni din intreaga lume au beneficiat de programul de alimentatie alcatuit de aceasta.

Dragele mele Doamne, daca va iubiti partenerii, daca va iubiti copii si nu in ultimul rand, daca va iubiti pe voi, incetati sa mai gatiti, sa pregatiti ore in sir meniul pe a doua zi, sa pierdeti atat de mult timp pentru…pentru nimic bun, realmente vorbind! Ca o avea gust bun mancarea pregatita de voi, nu ma indoiesc, doar ca pentru o buna sanatate si pentru a preveni bolile este timpul sa invatam sa mancam altfel, sa alegem constient hrana pentru o buna vitalitate. Sa invatam sa pregatim mesele pe loc, totul sa fie proaspat si sa fie cat mai vie hrana noastra. veti economisi mult timp pe care il pierdeti acum cu procesarea mancarii, veti manca mult mai putin si veti fi mult mai sanatosi!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *