Laptele de vaca – bun sau nu în nutriție? (I)

Decenii de a randul am stiut ca laptele de vacă  este un produs indispensabil sanatatii, gresala ce am platit-o in timp, prin generarea si sustinerea bolilor tot mai raspandite printre noi, de lavarste tot mai fragede. Multi nu inteleg nici azi ca laptele de vaca prejudiciaza organismul de minerale, initiaza dezechilibre hormonale si de metabolism.

Vin catre voi, pas cu pas, si intru in constituientii laptelui si va prezint implicatiile pe care acestia le au asupra organismului. Cine nu crede sa nu respinga, apriori, ca fiind fals acest rationament! Dimpotriva, lecturati cu mare atentie acest text, deschizand-ne larg ochii mintii asupra acestei insusuri de argumente.  Incerc sa aduc in atentia judecatii, care sa infirme un mit, al carui premise sunt bazate pe necunoastere si atrage, adeseori, dizarmonie si suferinta la nivelul corpului si starii noastre generale.

Laptele a intrat in sfera preocuparilor specialistilor datorita bogatiei sale in calciu si minerale. Din punct de vedere caloric, laptele integral, cel neprelucrat (nici nu voi pomeni de cel pasteurizat, crezand ca acum vorbesc celor care au facut macar distinctia intre un lapte proaspat, si indragesc gustul lui, fata de cel complet procesat si transformat, adica laptele pasteurizat-, contine: 20% proteine, iar un pahar de lapte cotine tot atat de mult colesterol cat o bucata de friptura de 100grame! Si, sa nu piedem din vedere ca avem un obicei alimentar cu prea multe grasimi, deja, (42% din necesarul caloric/zi in loc de 20-30%!), consumam si proteine in exces (peste 100gr/zi in loc de aproximatic 1gr proteină/kg corp!) si aproape deloc fibre alimentare! Ca atare, consumul de lapte nu face decat sa ingreuneze un sistem metabolic deja suprasolicitat.

„Consumam laptele degresat!”, o sa spuneti, doar ca acela intra in sfera pasteurizarii, nu pot sa zabovesc asupra lui, este fara sens, dar pot sa spun doar scurt ca atat lactoza cat si proteinele greu digerabile , care formeaza coagulul dens (inaccesibil sau greu accesibil organelor digestive, ca de aceea laptele zaboveste atat de mult  in stomac..de greu ce este de digerat, de ce credeati!?!), reprezinta acelasi balast ca si in cazul laptelui nedegresat. Si nimic mai mult despre laptele degresat, este fara calitati, este nenutritiv si fara sens in procesul de nutritie adecvat organismului matur!

Paradoxul abia acum incepe…

E adevarat ca laptele are un continut mare, mult prea mare de calciu, da? Ok! Statisticile evidentiaza ca tarile cu cel mai ridicat consum de lapte au cea mai ridicata rata a osteoporozei.

Cum asa, ma intrebati?

Prin faptul ca organismul pierde Ca (si cu asta tot insist sa fiti constienti!) incercand sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte (studiile spun  de un procent de 20% fata de 11-13%).

Asadar, in special cu Doamnele vorbesc acum, laptele nu ne fereste de osteoporoza si nu ne imbogateste cu Ca, din contra, consumul de lapte produce demineralizarea oaselor, este demonstrat si produce mari dezechilibre, in timp, sistemului nostru hormonal, fiind un produs plin de hormoni. Ma urmariti, da? Scriu acest articol , in special pentru cateva Doamne dragi mie, carora doresc sa le aduc argumentele necesare in a intelege de ce este bine sa consume lapte doar fff rar, ca o „pofta nesanatoasa”, nu ca un mod de hrana, sau ca un produs din dieta zilnica. Cu tot dragul meu…

In urma consumului zilnic de lapte, excesul de proteina ce se descompune in tractul digestiv incarca intestinele cu un sediment vascos, care este absorbit ulterior in sange. Pe masura ce aceste produse de putrefactie se acumuleaza, prin consumul regulat, organismul incarcat se straduieste a le elimina prin piele (acnee, pete pe fata) si prin plamani (guturai). Cele ce nu se elimina prin nici o cale se descompun in interior, formand un mucus ce da nastere la infectii, cauzeaza reactii alergice si incarca articulatiile cu depozite de Ca. Stiti ca multe persoane cu astm bronsic, cu infectii auriculare, acnee sau ciuperci frecvente s-au vindecat complet prin simpla inlaturare din alimentatie a produselor lactate.

Va mai aduceti aminte, Doamnelor, de ce copiilor, cand fac rosu in gat, nu avem voie sa le dam lapte?

Ei, da, oare de ce?

Favorizeaza staza mucusului, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, adica al infectiilor, acesta este motivul!

Organismul nostru, al femeilor, este cel care secreta lapte, nu este construit sa-l si primeasca. Laptele reprezinta insasi o esenta sexuala, continand hormoni, dezechilibreaza balanta sistemului endocrin feminin. Aceste efecte se agraveaza odata cu cea adusa prin administrarea hormonilor artificiali sintetici animalelor, in scopul cresterii productie de lapte. Si, mare atentia, asta nu se intampla doar in industria laptelui, asta a inceput sa se aplice si in gospodariile de la tara. Si toate acestea  distrug delicatul echilibru al sistemului endocrin. In atare stari , sa nu va mirati, Doamnelor, daca apar frecvent infectiile vaginale, tulburarile menstruale, infertilitatea, chisturile, fibroamele, tumorile ovariene…din pacate, laptele nu indeparteaza de la noi aceste traume fizice, ci le apropie foarte mult!

In lucrarea „Hrana si Vindecare”, dieteticianul Anemarie Colbin descrie efectul dezastruos al laptelui asupra organismului femeilor si faptul ca anumite discfunctii (inclusiv migrenele si dizarmoniile perioadei ciclului menstrual) au incetat complet, odata cu intreruperea consumului acestuia. Astfel, ar fi bine sa ne informam, sa stim si sa nu asteptam semnale de alarma de la organism, caci, de multe ori, este destul de tarziu, iar remedierea disfunctiilor se vor face cu mai multa greutate…si  nu printr-o simpla preventie a bolilor, odata cu  hrana constienta si cu adevarat nutritiva!

Multi consumam lapte pentru ca doctorul nostru ne-a spus ca el reprezinta o buna sursa de calciu. Sfatul acesta, din pacate, nu este unul bun si iata inca un argument: laptele de vaca are 120 mg Ca la 100 gr produs, comparativ cu 33 mg la 100 gr produs, cat are laptele matern si 97 mf fosfor la 100 gr produs, comparativ cu 18 mg fosfor la 100 gr, in cazul laptelui uman. Fosforul se combina Ca, in traiectul digestiv si-i blocheaza absorbtia.

Numai alimentele cu un raport de Ca/P > sau egal cu 2/1 reprezinta sursa de Ca.  In cazul laptelui uman, raportul Ca/P > sau egal cu  2,35/1, in vreme ce laptele de vaca are raportul de Ca/P > sau egal 1.27/1.

Laptele de vaca are 50 mg Na/100 gr produs, fata de numai 16 mg Na la 100 gr lapte matern. Iata una dintre cauzele banale, dar atat de riscante pentru sanatate, privind excesul de Na din organism.

Raportul dintre cazeina/albumina in laptele de vaca este de 6, iar in cel uman 1. In comparatie cu laptele uman, cel de vaca are mai putin Cl si K (elemente peptizante), dar mai mult Ca si P (efecte coagulante). Acesta este motivul pentru care laptele de vaca coaguleaza in grunji mari, greu penetrabili de scucul gastric. Acum, in aceste rapoarte prezentate imi vine in minte o comparatie dintre lapte si sucul de struguri: raportul din laptele matern dintre proteine/glucide/lipide este de 1,4/3,6/4,7 si acesta corespunde raportului mediu care se gaseste in fructe si legume. Bunaoara, zeama de struguri – mustul, este la fel de bogat in substante nutritive ca si laptele de mama, tocmai de aceea a si fost denumit „lapte vegetal”.

Nu este o concluzie, mai sunt atat de multe de spus, dar amintesc acum ca singurele produse admise obtinute din laptele de vaca, din perspectiva conditiei de sanatate, fireste, sunt untul de casa, smantana si iaurtul. Laptele si branza de capra se apropie mult de natura si consistenta celui uman si se pot consuma fara riscul imbolnavirii.

Si, ca sa nu ma indepartez prea mult de la discutia cu osteoporoza, ce declanseaza aceasta boala? Este consecinta factorilor alimentari care extrag Ca din oase si din dinti. Care sunt aceste produse alimentare? Zaharul si toate alimentele sub care el se ascunde, carnea, amidonul rafinat (paine alba, budinci, produse de patiserie), alcoolul, precum si alimentele care favorizeaza formarea mucusului, adica al mediului acid, cum este laptele! Toatre acestea detremina cresterea aciditatii in sange, iar organismul, pentru a neutraliza aciditatea, dizolva, astfel, Ca din tesuturile osoase. Cea mai buna solutie in tratarea acesteia nu este un tratament medicamentos, ci urmarea unei diete vii, alcaline, fara aditivi chimici alimentari, adica multe legume si fructe, germeni de cereale si sucuri proaspete.

Progresiv (si involutiv, din pacate!), obisnuinta noastra a alunecat, periculos, spre o alimentatie carentata si nespecifica. Vorbim de poluare sub toate aspectele ei (alimentara, fonica, psihica, dar facem atat de putin spre a ne pune sub protectie organismul. Ca si cum viata noastra nu ar conta. Consumam un considerabil surplus de energie pentru a inlatura efectele secundare ale placerii de o clipa. Ma refer la usurinta cu care ducem la gura alimentele placute la gust si daunatoare la sanatate. Si aducem ca argument traditia casei, a comunitatii, a celorlalti, de a bea lapte de vaca, invocam traditia. Numai ca, ceea ce e de patit nu se intampla dintr-o data, nu afecteaza, in masa, membrii comunitatii pentru ca organismele reactioneaza diferit, o stim foarte bine! Hrana de azi este boala de peste 10 ani, daca nu exista cunoastere si cumpatare…

 

Dragilor, laptele prejudiciaza sanatatea!

1. Codul genetic inadecvat

Informatia din hipofiza vacii este transmisa vitelului ei, pentru crestere si dezvoltare. Odata administrat omului, aceste informatii pot perturba sistemul hormonal si pot aparea dereglari in natura fiziologica: irascibilitate, dureri de abdomen si de cap, diaree, gaze.. oragnismul nostru se adapteaza la aceasta ‘dezinformare’, dar sufera tulburari profunde intinse pe perioada indelungata. Aici vorbim nu de pericolul de lactate absorbit, ci de informatia ce o primim!

2. Calciul inacesibil

Laptele de vaca are un continut de Ca adaptat nevoilor vitelului, diferite de cele umane, cu mult peste valorile accesibile si prelucrabile de organismul uman. Proteinele laptelui animal (matricea care se impregneaza cu minerale), nu raspunde constitutiei umane, avand o cantitate extrem de mica de oseina. Urmarea este ca organismul va retine denaturat mineralele, antrenand, atentie, o demineralizare profunda!!! Grupand constatarile majoritatii cercetatorilor, coincidem ca organismul, pe de o parte, pierde din aceste saruri prin circuitul  sanguin, prin lipsa oseinei, dar, pe de alta parte, acumuleaza aceleasi saruri (ce se gasesc din belsug, in laptele de vaca) si le depune in partile tisulare si organice din corp, ceea ce determina rigidizarea venelor, arterelor si tesuturilor. Prin urmare, acestea antreneaza induratii, chisturi calculi si depuneri de calciu..

Desi li se administreaza copiilor Ca si vit D, problema rahitismului nu a fost rezolvata. Nici aspectul privind aparitia induratiilor chistice, in cazul persoanelor care beau lapte, nu a fost inlaturat, in ciuda repetatelor interventii chirurgicale.

3. Grasimile saturate din lapte

Laptele de vaca, spre deosebire de cel matern sau cel de capra, contine acizi grasi esentiali, saturati, cu molecula mare, pe care ficatul ii digera greu. Sistemul biliar este suprasolicitat, la fiecare consum de lapte, la solicitarea de a  dizolva un produs incopatibil cu sistemul digestiv. Fapt riscant, laptele de vaca fixeaza atat toxinele prezente in corp cat si pe cele aduse din alimentatie. Se stie ca, consumul produselor lactate, in cazul bolilor acute sau cronice (gripe, angine infectioase, laringite), intretine focarul de infectie si prelungeste convalescenta. In plus, parte din grasimi trec in sange , la nivelul intestinului subtiere, sub  forma de colesterol rau. Un proces cat se poate de daunator sanatatii, si nu a celei de a doua zi, celei de peste cativa ani!

Grasimile saturate, depasind proportia optima, rigidizeaza membranele celulare, accentueaza procesul de scleroza, favorizeaza aparitia si accentuarea tulburarilor nervoase.

4. Laptele de vaca sarac in lactoza

Laptele de vaca este cu 50% mai sarac in lactoza decat laptele de mama, astfel el nu are insusirea de constituient al florei intestinale, nu are anticorpi si nu asigura imunitate. Ba din contra, favorizeaza dezvoltarea germenilor patogeni (virusi, bacterii, ciuperci), prin modificarea mediului digestiv si intestinal. De aici, numeroasele infectii ale copiilor, otite, amigdalite, faringite,  paraziti intestinali.

5. Moleculele gigantice

Stomacul vitelului secreta un fel de cheag, necesar degradarii si coagularii laptelui, iar stomacul copilului are cu totul alt fel de cheag. Cel al vitelului este de 100 de ori mai puternic decat presura, cheagul copilului, iar celelalte molecule ale laptelui de vaca sunt cu mult mai mari decat laptele matern. Este un efort considerabil pe care-l face ficatul si intregul nostru tub digestiv pentru a degrada uriasele molecule din laptele de vaca, iar diluarea cu apa al acestuia nu schimba cu nimic situatia grea in carea se afla organele de digestie, formula sa biochimica ramanand aceiasi. Este foarte important ca mamele sa nu forteze copii sa bea lapte, mai ales daca acestia simt disconfortul fizic si-l refuza, prezenta lactozei in intestin determina balonarile si gazele aferente. unii parinti asociaza laptele cu cacaua, ceea ce determina „fuga” calciului din organism.

6. Factori toxici

Laptele crud contine enzime, dar pastreaza marile defecte descrise anterior. Pe de alta parte, in procesul de fabricare a unor branzeturi, asa-zis speciale sau fine, se adauga conservanti (polifosfati, nitrati), deosebit de periculosi pentru sanatate. De pilda, fosfatii inhiba absorbtia calciului, de unde numarul tot mai mare de persoane, mari consumatori de branzeturi si alte produse din lapte, atinse de spasmofilie, iar nitratii blocheaza enzimele digestive, iar prin transformarea lor in nitriti, devin cancerigeni. Unde mai punem ca si vacile sunt supuse la tratamente medicamentoase, hormonale, vaccinuri, antibiotice, sunt hranite cu stimulatori de crestere, iar pajistile si finetele sunt tratate chimic? Toate acestea adaugand un plus de pericol pentru sanatatea noastra.

Am dorit sa scriu ceva care sa va faca sa intelegeti, rational si stiintific, de ce nu avem voie – efectiv, fiind un pericol pentru sanatate -, a consuma lapte. Dar, materialele adunate m-au facut sa renunt la ideea de a scrie un articol..vor fi mai multe!

Multumesc Doamnei Virginia Faur pentru cartile publicate,  in special pentru cartea „Cat de putin cunoaste omul pe sine”, carte care mi-a fost cea mai la indemna, ca si explicatii complexe, in a scrie articolul acesta. Multumesc!

Va invit la un pahar de lapte de orez sau soia, migdale sau ovaz…Noroc si Sanatate!

Lasand gluma la o parte va invit sa reflectati si sa faceti alegeri de hrana care sa nu va coste boli grele peste ani de zile, sau la varste inaintate. Una este sa traiesti santos pana in ultima zi de viata si alta este sa fi bolnav in anii batranetii….

Va doresc numai bine!

Lavinia

45 raspunsuri
  1. Miha
    Miha says:

    Aici te-as contrazice pentru ca nu expui toate fatetele problemei. Te referi la laptele proaspat, dar derivatele din lapte? Iaurtul, laptele batut, zerul sunt alimente mult mai usor digerabile iar primele doua pot fi usor degresate daca se doreste. Stiu ca in zilele noastre noul val este alimentatia vegetariana.. eu am incercat sa tin asa ceva, mi-a fost foarte rau. Dupa vreo trei luni am preferat sa introduc pestele si zerul in meniu, apoi si altele, dar in cantitati foarte mici. Si acum mananc carne, dar doua – trei mese pe saptamana, in general pui sau peste.
    Cand eram mica am avut un inceput de rahitism pentru ca nu am tolerat, culmea, tocmai laptele de mama!!!! Apoi am avut o tuse nenorocita ce nu a trecut decat cu un tratament la salina si lapte de magarita. Daca e sa te interesezi Lavinia vei vedea ca exista aceasta boala, in special la copii pana in 10 ani.
    Revenind la alimentatie… daca esti constient de viata ta, nu vei bea 2 litri de lapte pe zi si nici nu vei manca 10 fripturi sau nu stiu cat rantas. Cumpatarea este cheia vietii; tine de fiecare ce face cu propriile organe. Pentru ca de fapt despre asta este vorba, functionarea optima a organelor interne ca un intreg.
    Eu imi cumpar lapte crud si-l fac iaurt, uneori branza dulce, beau zer, mananc salate, fructe, evit cerealele din magazine si alte prostii preparate de acolo.
    Nu vreau sa traiesc 100 de ani, nici macar 80, insa cat voi avea imi doresc sa pot alerga pe bicicleta in voie cu parul in vant 😉

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      „Eu imi cumpar lapte crud si-l fac iaurt, uneori branza dulce, beau zer, mananc salate, fructe, evit cerealele din magazine si alte prostii preparate de acolo.”…la fel si eu. Articolul se refera strict la lapte, atat!

      |Cumpatarea este cheia vietii…|”
      Multumesc!

      Răspunde
    • open mind
      open mind says:

      laptele de vaca este pt fiul vacii; are exact ce ii e necesar acelei fiinte pt dezvoltare normala; „esti ceea ce mananci” nu au spus’o bolsevicii, comunistii sau capitalistii. aversiunea ta fata de laptele matern tine de acceptul mamei de a avea/dori copii, si nu de o boala „intamplatoare” venita din neantul darwinist. Nu’ti face griji in privinta anilor pe care va trebui sa’i duci: ii reduci de fiece data cand consumi lactate si carme; luand in considerare ca te mai alimentezi si din market, ca mai treci si prin fata „portilor stelare” la controlul de la iesire, mai ai un wireless sau tv in casa, un telefon mobil, poate doua, grija iti este complet luata: nu vei apuca pensia, deci, fii linistita.
      Poti opta pentru o alimentatie si un mediu curat daca esti informat; altfel, te aburesti singur in „a voi-nevoi”. Vointa este motorul intentiei: fara acesti doi vectori, omul devine un cnp.

      Răspunde
      • cristina
        cristina says:

        Rahitismul nu e cauzat de intoleranta la laptele matern. De altfel, e greu de crezut ca poate exista o astfel de intoleranta. Rahitismul este cauzat de lipsa expunerii la soare (carenta vitamina D). Pentru prevenirea acestei afectiuni se administreaza Vigantol pana la un an jumate.

        Răspunde
        • lavinia
          lavinia says:

          Vigantolul este recomnadat pentru sinergia vit D și a Ca, așa este.
          Studii dovedite științific vorbesc despre ”rahitism” și legătura sa cu laptele de vacă… Nutriția este și ea o știință, cu progresele și cercetările proprii, cu dezvoltarea cunoștințelor de la un deceniu la altul. Putem să dăm atenție acestora sau nu, este alegerea fiecăruia.
          Să fim sănătoși, asta este important! Doamne ajută, numai bine!

          Răspunde
        • Lucia
          Lucia says:

          aversiunea impotriva laptelui e teribila ! bunica mea a avut vaci si bivolite si a baut zilnic lapte si a trait 88 de ani , si a muncit pina in ultimele 6 saptamini cu mintea clara ! Datele despre continutul laptelui si metabolizarea lui sunt complet neadevarate – sunt doctor si stiu ce afirm ! Luati un manual despre continutul chimic al alimentelor si comparati compozitia chimica a laptelui de vaca cu cel de capra si veti vedea deosebiri minime . In nici un caz la ptele nu produce Rahitism sau Cancer ; cei ce scriu pe internet asemenea lucruri probabil ca nu au studii nici in medicina nici in chimia alimentelor !

          Răspunde
          • Lavinia Bratu (Ceuta)
            Lavinia Bratu (Ceuta) says:

            e un subiect delicat…
            acum 100 de ani, în istoria românilor, laptele făcea parte din dietă, evident, sub forma de lapte prins sau brânză, preponderent…
            industria de creștere a animalelor de azi s-ar supăra tare să convenim cu toții că laptele este un aliment necesar în primii ani de dezvoltare și atât… e imposibil, sunt în joc investiții și bani foarte mulți…
            la nivelul dimensiunilor, nu putem compara vaca, cu capra sau cu omul…

            nutriția este o știință relativ nouă, de 100 de ani – să spunem – s-a pornit, iar descoperirile ei le putem lua în seamă sau nu…

            mereu spun că fiecare are puterea să simtă și să cunoască cele ce-i fac bine sau mai puțin bine…

            iertați ce nu vă cade bine sau nu înțelegeți… să mergem înainte cu bine, asta este important!

  2. Raluca Madalina
    Raluca Madalina says:

    Eu am intoleranta la lactoza de mica mica , de cand a inceput bunica sa-mi dea lapte de vaca. Pana la 6 ani am avut o urticarie ‘minunata’, pe care doctorii nu o puteau explica, doar la lapte nu s-au gandit, in rest, la toate… :)) Multumim pentru deschidere. Ramanem aproape 🙂

    Răspunde
    • Nico
      Nico says:

      Si eu cred ca am intoleranta la lactoza, desi nici un medic nu mi-a spus asta. Dar inca de cand eram mica, aproape de fiecare data cand beam lapte ma deranjam la stomac. De multe ori si branza avea acelasi efect.
      Si, ca si tine, am avut si eu urticarie in perioada copilariei, nu am stiut niciodata cauza. Abia acum ma gandesc ca probabil avea legatura cu laptele.

      Răspunde
  3. Ela
    Ela says:

    Mie imi place mult laptele de soia, insa deocamdata e cam scump pentru bugetul meu:) Beau cam un litru de lapte pe saptamana, e mult si atata?

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Nu recomand laptele deloc, iar daca bei atat de putin, de ce sa nu iei de orz, de ovaz, soia sau migdale? costa aproximativ 9 ron/ saptamana!
      Numai bine si alegeri intelepte in farfuriile voastre!

      Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Avem tendinta sa ne uitam dupa ‘forme’ si sa nu vedem ‘fondul, esenta’… suntem oameni imperfecti, nu-i asa? Si rautatea ta, draga Octav, ma bucra, imi da certitudinea ca fac bine ce fac, aceasta fiind forma ta de manifestare fata de mine, o accept cu bucurie si iti multumesc… da, ar trebui sa scriu mai atent, sa ma corectez la final de scriere articol, dar trec peste asta si ma gandesc la esenta ce o trimit catre voi, nu la credibilitate… noi toti stim tot, ne mai reamintim unora altora, cam atat. Daca ne-am asculta corpul, ne-am activa sa intelegem mesajele corplui, am stii ca laptele nu poate fi o alegere de hrana, simplu, dragul meu… doar ca, ne mai pierdem in lumea asta, in care simturile au alte conotatii…
      multumesc Octav… multumesc!

      Răspunde
      • Gabriela
        Gabriela says:

        Draga Lavinia, multumesc mult pt articol, este util. Cat despre personaje ca Octav, eu te-as sfatui sa-i ignori. Prostia nu se poate vindeca.

        Răspunde
  4. niko
    niko says:

    Laptele poate fi considerat cel mai complet si echilibrat aliment. Hrana cea mai adecvata pentru orice pui de mamifer este laptele ce provine de la mama lui. Tot asa, pentru puiul de om, laptele de mama este idealul aliment.

    Laptele este descris drept „o secretie holomerocrina”, intrucat la „fabricarea” lui iau parte atat componente umorale, cat si celulare, ale organismului. Este greu sa va imaginati cat de complicat este mecanismul de sintetizare al laptelui in glanda mamara.

    Adeptilor evolutionismului pur, celor care incearca sa ne convinga ca toate au aparut pe aceasta planeta minunata – in mod spontan, de la sine – nu le-as cere altceva decat sa-mi produca (prin orice mijloc stiintific) o cana cu lapte. Pentru asta le-as da cateva brate de iarba, o galeata cu apa, un drob de sare si mult soare. Si hai, sa nu ziceti ca sunt un zgarciob, vreo doua maini de tarate de grau.

    Dar totul este in zadar – fiindca nimeni nu poate produce in mod artificial o cana cu lapte. Cam dezamagitor, dupa toate rachetele si computerele, si laserele si toate alea – alea.

    O Cana Cu Lapte ! Spuneti-le lucrul asta pustilor vostri cand nu vor sa bea laptele ! Spuneti-le ca lichidul acesta banal, care sta in cana in fata lor, NU POATE fi fabricat de om !

    Laptele a fost sesizat de specia umana drept o sursa extrem de valoroasa de hrana. Va intrebati poate de ce au fost domesticite – si folosite pentru productia de lapte – numai vacile, bivolitele, oile, caprele, iepele (!), magaritele (!), camilele …. Si de ce nu si scroafele, catelele, pisicile etc.

    Pentru ca numai aceste animale au glanda mamara de tip „cisterna”. Adica laptele secretat se depoziteaza aici, pana cand poate fi muls. La celelalte specii, secretia lactata este instantanee. Adica puii scancesc si incep sa frece mameloanele mamei si, dupa cateva minute de masaj pe mameloane dar si de „fredonat pe creier”, mama incepe sa secrete lapte ! Nu mult – cativa mililitri (pana la 10-20) la fiecare mamelon – suficient pentru o gustare rapida. Dupa alte 30 de minute, alt masaj, alt „fredonat la melodie”, alta secretie. Si tot asa.

    Laptele nu poate fi inlocuit cu altceva – vorbesc din punctul de vedere al nou-nascutului. Parintii „proaspeti” stiu asta de la zilnicul sau saptamanalul alergat dupa „laptele praf”, atunci cand mama n-are lapte.

    Populatiile de pe intregul mapamond au o „cultura” a laptelui si lactatelor. Pentru ca laptele dulce este anevoios de pastrat – si in anumite cazuri chiar imposibil de consumat – vezi intoleranta la lactoza, s-au dezvoltat numeroase metode de conservare si de consumare a produselor din lapte.

    Sa ne oprim putin la „intoleranta la lactoza”. Lactoza este glucidul din lapte. Pentru ca sa il digeram, avem nevoie de o enzima – lactaza. Daca aceasta enzima este secretata de toti bebelusii normali, la o anumita varsta – 12-13 ani – uneori mai devreme – anumite populatii (mediteraneana, africana etc) ajung sa aibe un deficit al acestei enzime si nu mai pot digera lactoza. Ce se intampla cand o astfel de persoana consuma lapte dulce ? Parte din lactoza ramane nedigerata, trece din stomac in intestinul subtire, apoi mai departe in cel gros si aici incepe sa fermenteze cu efecte foarte violente: diarei spumoase si colici foarte dureroase. Problema a fost identificata destul de recent, s-au facut si statitici – in anii 50-60 OMS a trimis numeroase ajutoare populatiilor africane suferinde de foamete – sub forma de conserve de lapte praf ! Surprize, surprize ! In majoritatea celor flamanzi a dat diareea ! Au realizat in final greseala comisa, dar pentru unii era deja prea tarziu.

    Dupa cum spuneam, laptele este un aliment foarte complet. Are un continut foarte mare in vitamine (pe langa ceilalti nutrienti), dar atentie – vitamine care se cam distrug la fierbere. De aceea, din puct de vedere strict nutritiv, laptele crud este cel mai valoros. Spun „strict nutritiv”, pentru ca d.p.d.v. igienic este destul de riscant sa bei lapte crud. Sunt multe boli care se pot transmite de la vaca (oaie, capra) la om – asa ca daca nu cunoasteti foarte bine starea de sanatate a animalului, mai bine il fierbeti. Oricum, prin fierbere vitaminele nu se distrug in totalitate – raman pe undeva, mai putin de jumatate (cantitativ).

    Unul din modurile de preparare a produselor lactate este acidifierea. Omul a observat ca laptele, la cald si in mediu acid, coaguleaza. De fapt, cea care precipita, este cazeina – proteina din lapte. In functie de tulpinile bacteriene probiotice (bacterii acido-lactice, fermenteaza lactoza, producand acid lactic) utilizate, produsele alactate acidifiate sunt diverse: iaurt, sana, kefir, kumis (o bautura produsa din lapte de iapa – usor alcoolizata), sau mai simplu – lapte batut. Arabii produc un fel de iaurt deshidratat – dupa acidifierea laptelui si formarea coagulului, iaurtul se intinde pe niste bucati de panza si este uscat. Se formeaza niste bucati destul de fragile (cam ca niste cruste), de culoare alb-galbuie, care pentru a fi consumate trebuiesc dizolvate in apa. Personal nu am vazut, intregul procedeu mi-a fost descris de un palestinian.

    Exista pareri pro si contra referitoare la cat de benefic este laptele pentru alimentatia noastra zilnica. La sugari si copii este esential. Pentru restul nu vreau sa intru in polemici. O singura observatie as avea: uneori, laptele de vaca este destul de greu digerat de catre batrani. Recomandarea: sa se teaca pe lapte de capra. De ce ? Pentru ca laptele de vaca, ajuns in stomac, la pH acid si temperatura destul de ridicata (37 grade) precipita (coaguleaza) sub forma unui bloc. Care este destul de greu de patruns de enzimele gastrice. de aici digestie partiala, fermentatii nedorite, colite etc. Laptele de capra in schimb, coaguleaza sub forma de „fulgi”, fiind mult mai usor „atacat” de enzime si digerat complet.

    Cam atat despre lapte, azi.

    Răspunde
      • lavinia
        lavinia says:

        Niko, am trimis un link, un articol, care aduce argumente stiintifice articolului de mai sus; NU MAI BETI LAPTE, ESTE NESANATOS!

        Acum, ma gandesc ca si eu ma pot apuca sa scriu despre niste rachete ce vor fi trimise in Cosmos in curand, despre tehnologia lor si as putea sa fiu pe acelasi palier al detaliilor, cam cum ai fost tu vis-a-vis de lapte. Adica, mi-as da si eu cu parerea!!!
        Te rog, daca vrei sa stii mai mult, sa intelegi mai mult, atunci te indrum sa citesti si sa te documentezi, sa intelegi fenomene si sa te testezi personal… iar dupa ce vei face din toate astea ‘treaba’, mai stam de vorba.
        Multumesc! Numai bine!

        Răspunde
  5. Rahela
    Rahela says:

    Buna,as dori sa stiu daca iaurtul de baut ,chefir ,smantana sau iaurturile normale sunt ok? sau mai ok..? cand am fost mica ,am avut intoleranta la lactoza…acum beau si consum lactate foarte mult!!! si nu observ sa am ceva,…(in afara de celulita) 😀 nu stiu daca are vreo legatura ………?

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Iaurtul este considerat un aliment viu, recomandat a fi consumat, poate nu zilnic, dar se poate folosi de căteva ori pe săptămână. Este sănătos și perfect pentru micul dejun!
      Laptele nu este recomandat…
      Cât despre celulită, ce să spun, au și fetițele de câțiva anișori… Cauzele sunt multiple… Să ne focalizăm spre mâncare crudă, lipsită de grăsimi saturate și alimente procesate și rafinate, acesta ar fi sfatul meu. Și, mereu atenție la gânduri, să fie alese!

      Răspunde
  6. catalina
    catalina says:

    buna,am citit articolul si am ramas uimita de efectele devastatoare ale laptelui asupra organismului,efecte de care nu aveam habar,sincer.sunt sigura ca daca ar fi sa luam multe alte alimente la „puricat”am gasi tot atatea pericole pt sanatate ca si in lapte.in ziua de azi nici nu mai stii ce sa consumi.te hotarasti sa renunti la mezeluri si conserve prelucrate „chimic” si sa te axezi pe alimente naturale (dintre care si laptele) si hop te trezesti ca nici asta nu e o alegere buna.trebuie sa fii tot timpul atent la ce se mai descopera ,ca in functie de cercetari,sa-ti alimentezi organismul!astea sunt vremurile in care traim!!pana la urma bine ca se cerceteaza si se informeaza ,deciziile personale de alimentatie apartinanad fiecaruia.
    eu consumam lapte destul de des(pana in momentul de fata cand,dupa articolul tau si alte cateva articole…am renuntat)insa iaurtul poate fi consumat cata de cat in „siguranta”?de exemplu,laptele pus la prins,branza facuta acasa .sau trebuie sa suporte si alte fermentari,fierberi pt a nu fi atat de daunator?si cat de des pot fi consumate(pe saptamana)?
    iti multumesc anticipat daca ma lamuresti in chestia asta
    as mai avea o intrebare,lucru pe care l-am cautat pe multe site-uri dar n-am gasit explicatii:eu alaptez iar bebelusul meu(5 luni) e mai mereu constipat,poate fi din cauza mea si a consumului de lapte?influenteaza laptele de vaca lapticul meu?mentionez ca nu am inceput inca diversificarea bebelusului
    iti multumesc inca o data si felicitari pt articol,foarte bun si util!

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Iaurtul este bun, chiar indicat, brânza se folosește – ca să nu dăuneze – sub formă de condiment!
      Încearcă să te oprești din a mai bea lapte de vacă, încearcă laptele vegetal, vei fi uimită de schimbări, sunt convinsă! Constipația poate fi cauzată, desigur, de laptele de vacă. Și nu uita să bei multe ceaiuri, să te hidratezi și să ai un lapte hidratant și hrănitor.

      Rămânem aproape, cu bine!

      Răspunde
  7. livia
    livia says:

    Lavinia,

    Am spicuit doar articolul tau. Prin natura meseriei aud zilnic asa ceva. Am intetes ca vorbeste de teoria conform careia consumul de laptele de vaca este daunator sanatatii organismului uman.
    O teorie aruncata pe piata de unii nutritionisti si grupuri de interese financiare.
    Ceea ce expui tu aici e doar un val care „ca valul trece”,dar care este incalecat de oameni needucati si usor manipulabili ca tine.
    Daca vrei sa dai sfaturi in nutritie uita-te putin in istoria acestei discipline cu solide cunostinte de chimie, fizica, biologie si nu numai.
    In interventia mea nu a fost intentia de a jignire( deci nu te simti).
    Numai bine.

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      http://www.lavi-enrose.com/laptele/

      Citește, dacă ai bucurie de cunoaștere și evoluție, acest articol plin de date științifice referitoare la ”laptele de vacă”. Nutriția este o știință ce dobândește de aproximativ 100 de ani cunoașterea. Se cercetează, se descoperă, așa funcționează ”cunoașterea științifică”… Cum altfel ar putea?!?

      Știi, Livia, iartă articolul și iartă și acest blog, toate cele pe care tu le găsești necuvincioase și îndreapt-ți gândul și atenția către cele ce te bucură și îți dau o stare de bine. Cu mult drag ți-am răspuns!

      Și, aș mai vrea să-ți spun că ultimul experiment cu laptele de vacă l-am aplicat pe mine, recent. După vreo 8 ani fără gram de lapte, am băut câteva zile la rând câte o cană. În câteva zile mi-a apărut mucus la nivel faringian…

      Sănătate ție, mie, tuturor și putere de cunoaștere personală, să simțim tot ce ne face bine! Cu bucurie, numai bine!

      Răspunde
  8. Magda
    Magda says:

    Bună,
    felicitări pentru articol. Bunica îmi spunea că laptele este bun pt copii și pentru bătrâni când dau in mintea copiilor (glumea ea). Adică stirea e de mult(de 25-28 de ani o știu eu) …se știa…dar unde e interesul? Nu tu vanzare medicamente, nu tu clienți prin spitale…
    Ți-am gasit articolul cautand pe net explicații pentru o aberație citită intr-un manual de nutritie: nu stiam ce înseamnă Colostru, ” proteină de calitate superioară cu proprietăți cu totul speciale…tolerat de om….neindicat pt copii mici”.
    Colastra știam eu ce e, de la bunica. Dar nu puteam crede ca acum e voie sa bei laptele vitelului. Iar pe anumite site-uri este recomandată chiar și pentru cei mici.
    Așa ca degeaba te superi tu si incerci sa explici, cand eu trebuie sa învăț pt un examen prostii de genul acesta.

    Iar in legătură cu iaurturile și alte derivate ale laptelui, nu aș face exces. Adică f rar, spre deloc.
    Din ce zici tu acolo..înțeleg că nu am voie droguri, dar dacă le las la macerat, fermentat etc sunt bune si le pot consuma de 3-4 ori pe săptămână. Nu înțeleg….
    Cu drag, Magda

    Răspunde
  9. Alex1
    Alex1 says:

    Lavinia, spuneai intr-un comentariu: ”Iaurtul este considerat un aliment viu, recomandat a fi consumat, poate nu zilnic, dar se poate folosi de căteva ori pe săptămână. Este sănătos și perfect pentru micul dejun!” , iaurtul este tot lapte, deci este acid, PH sub 7,, deci nu poate fi sanatos la fel si celelalte alimente din lapte care sunt extrem de daunatoare (unt, branza,). singurul care este neutru din lapte, deci nici macar alcalin, este zerul. Corpul nostru este ALCALIN, si asa trebuie sa ramana pentru a funtiona cum trebuie. laptele mai are si sodiu adica sare, care stim cu toti ca este daunatoare, si are si lactoza cum ziceai si tu , care inseamna zahar, practic acestea impreuna il fac acid. Deci va dati seama cat de acida este branza sarata. care este si cel mai constipant aliment. Am lucrat in ferma de vaci in afara si beam laptele direct din tanc, aveam niste durere de burta ingrozitoare- de ce? simplu ca era foarte acid, baut mai ales fierbinte. Slava domnului ca nu mai consum lapte, si nici un fel de produs de origine animala. Sa auzim de bine. As putea sa va povestesc 1 zi despre ce se intampla intr-o ferma si cu siguranta cred ca foarte multi a-ti devenii vegani. sau nu a-ti mai pune gura pe lapte.dar toate la timpul lor, deja de la 1 octombrie, pornesc o campanie- proiect , in a instiinta lumea despre ce se intampla in ferma si nu numai, deocamdata pe plan extern, si peste cativa ani revin si in Romania, poate chiar mai devreme online- cu un site. Sa auzim de bine, Vreau sa inchei spunand doar atat: CAND BETI LAPTE FACETI RAU UNEI MAME. Daca vreti mai multe detalii, ma puteti contacta. alexpopes0@gmail.com

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Pentru cantitatea însemnată de probiotice dată de bacteriile din el, consider că da, iaurtl este un aliment viu. Iar procesarea li de către organism este realizată cu totul altfel față de laptele simplu…
      Mulțumesc pentru cele scrise și mult succes în tot ce vă propuneți!
      Să ne reauzim cu bine!

      Răspunde
  10. ioana
    ioana says:

    Buna ziua,
    Ioana ce specializare ai daca nu te superi?
    Mananc lapte de cand ma stiu, si in cantitati mari si sunt perfect sanatoasa.
    Hai sa nu mai scoatem astfel de articole.

    Sa ne fie de bine.

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Doar că pari un pic ”acidă”, cu iertare o spun și îmi pare ăru, dar trebuie să spun și eu ceva.. Asta, ca să te lămuresc atât cât pot, să fii îngăduitoare, să privești spre articol ca un rezumat al cercetărilor de zeci de ani în domeniu. Nutriția este o știință relativ modernă, cu studii ce nu depășesc 120 de ani. O știință ce vine în întâmpinarea omului prezent, spre a-și cunoaște mai bine posibilitatea derulării unei vieți lipsite de boală, mai plină de bucurie și împlinire. Iar hrana sa, poate să-l ajute fff bine în acest demers. Una este să trăim 70 de ani, ultimii 20 sub tratamente medicale afectați de vreo boală, alta este să trăim 90 de ani, sănătoși până în ultima zi de viață. Acesta este rolul, sau sensul studiilor actuale, așa este și firesc. Putem accepta schimbările, și fără vreo ”aciditate” să tolerăm informațiile ce vin către noi. Le putem pune spre cercetarea proprie sau le putem lăsa deoparte de noi.. Frumusețea ar fi să o facem cu eleganță, ”fără aciditate”… Vă mulțumesc de înțelegere și vă doresc viziune și putere în tot ce faceți! Doamne ajută!

      Răspunde
  11. Bulz Irina Lavinia
    Bulz Irina Lavinia says:

    Bună Lavinia, nu de mult timp copilul meu a început să facă o alergie mai serioasă, adică niște bube foarte mari, am fost la doctor și ia făcut analizele și mi-au zis ca este alergic la lapte, și mi-a zis 1 an regim, și doar lapte de soia, în schimb nu mi-a zis ce se poate întâmpla dacă copilul mai mănâncă lapte, adică produse pe baza de lapte, este copil și mie foarte greu pentru că în fiecare aliment este lapte, are doar 5 ani și câteva luni, mie frică, la soțul meu doctorița 1ia spus ca poate sa facă galbenare, e adevărat? Noi suntem în Austria și mie puțin mai greu cu limba și mor de ciudă ca nu pot sa pun întrebările asa cum vreau eu, te rog ajută-mă sa înțeleg, a zis ca nici produse cu lactoza Free nu pot, e foarte greu și nu se găsesc. Mulțumesc mult

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Nu-ți fă griji, ai să te obișnuiești, gândește-te câți dintre noi nu avem aceste produse pe bază de lactoză în dietă… Suntem foarte mulți care evităm aceste alimente, aici sunt și eu! Ai răbdare, ascultă sfatul și ai să vezi că lucrurile vor intra încet într-un normal. Bine că ați descoperit acum toate acestea și corpul nu se mai chinuie de aici înainte să proceseze ceva peste puterea lui… Doamne ajută!

      Sănătate, inspirație și bucurie în schimbare, numai bine!

      Caută lapte de cocos, migdale, orez… sunt delicoase și sănătoase!

      Răspunde
  12. Costica
    Costica says:

    Buna,
    Si eu,ca multi dintre voi ,am citit nenumarate articole despre despre faptul ca laptele de vaca etc.precum si branzeturile,sunt inadecvate alimentatiei umane,chiar,, otravitoare,, In momentul de fata sunt convins desi mai gust uneori,de pofta cate o feliuta de cas proaspat sau de telemea de Sibiu. Dar problema mea,nedumerirea mea,si de aici intrebare catre voi este alta.
    Zerul,in principal obtinut din laptele acru, si untul clarifiat sau ghee, despre care tot am citit ca ar fi produse sanatoase,voi ce parere aveti despre ele?

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Zerul este un produs alcalin, cu aport bun de Ca pentru organism.
      Urda este bună, asemenea. Despre unt, nu spun nimic…
      Și iaurtul face parte dintr-o dietă echilibrată, dacă este din lapte de capră și făcut în casă, cu atât mai mult!
      Toate ne sunt permise, dar cu măsură… Brânza este un aliment-condiment, poate face parte din dieta ”cât două degete”, iar laptele – din păcate – nu ne este recomandat.

      Vă doresc sănătate și mereu alegeri conștiente în dieta de zi cu zi!

      Răspunde
        • Lavinia Bratu (Ceuta)
          Lavinia Bratu (Ceuta) says:

          Osteoporoza apare în zona intrării la menopauză și se spune că, pentru a face ca această perioadă să fie plină de sănătate și vitalitate, ar fi bine ca de pe la 40 de ani să fim atente (femeile fac osteoporoză, în munăr mult mai reprezentativ) la alimentație. O dietă alcalină ne ajută la protejarea mineralelor noastre: Ca, Mg, Na, K. O alimentație acidă necesită mineralele noastre, pe care le pierdem spre alcalinizarea corpului.
          După 40 de ani, de ex, se spune că femeia ar fi bine să consume doar de 2 x/săptămână carne, să evite brânza și prăjelile.

          Dacă ar fi să dau exemplu 1 obicei ce ne ține departe de osteoporoză? Cănsumați zilnic suc de morcovi, este atât de bogat în Ca și este perfect și pentru sistemul imunitar, prin puterea sa antioxidantă!

          De osteoporoză ne ferim printr-o atenție asupra alimentației alcaline ce ne ține departe de această afecțiune.

          http://www.lavi-enrose.com/alimentele-alcaline-versus-alimente-acide/

          http://www.lavi-enrose.com/greutatea-in-plus-si-dieta-alcalina/

          http://www.lavi-enrose.com/aciditatea-si-alcalinitatea/

          Cu drag, vă doresc sănătate!

          Răspunde
  13. maria
    maria says:

    imi este greu sa cred ceea ce spuneti dumneavoastra, deoarece am crescut la tara cu lapte de vaca, bunica din partea tatalui a trait pana la 91 de ani a avut vaca iar mancarea ei preferata era laptele de vaca si branza facuta de ea, tatal din partea mamei are 91 de ani si ii aduc de la tara in fiecare saptamana lapte avem si dulce si prins si nu avem nimic
    niciodata nu ama cumparat lapte din magazin este o otrava curata, un lapte adevarat nu rezista mai mult de doua zile in frigider dulce, apoi incepe sa se branzeasca si se face lapte prins.O mizerie umana sa spuneti ca laptele pasteurizat care zace prin galantarele magazinelor zile intregi care au tot felul de substante care se zice ca il mentine proaspat este mai bun decat laptele de vaca natural.
    Va rog sa incercati sa dati de baut unei pisici lapte de vaca si lapte din magazin: o sa vedeti surpriza, se vaduce la laptele de vaca.De ce? Pisica are un simt al mirosului f dezvoltat si simte ca cel din magazin are compusi chimici in el. Am facut o experienta dupa ce mi-a spus cineva de la OPC acest aspect si s-a adeverit. Va urez o seara buna

    Răspunde
  14. vali
    vali says:

    O totala abureala. Aici m-am oprit -citez „50%grasimi (majoritatea fiind saturate, adica nu de buna calitate, ar zice corpul tau!) ..” . Total fals – grasimile saturate sunt sanatoase . Iar ca sa stiti ceva clar odata si pentru totdeauna : fibrele nu sunt necesare pentru digestie. Mituri, mituri …

    Răspunde
    • alina
      alina says:

      care sunt grasimile saturate.. alea santoase de care zici tu?? :))) Iar daca fibrele nu ajuta digestia.. atunci dupa parerea ta de om ”cu stiinta multa” ce anume ajuta digestia? si neaparat vrem sa stim cum ai facut studiul, acasa tu singur, sau cum? 😀

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *