Legume si fructe, proprietati in functie de culori

 

legume si fructe proprietati

Legume si fructe – proprietati valoroase si… colorate!

Ce ar trebui sa se gaseasca din abundenta in alimentatia noastra, in special in aceasta perioada a anului? Fara indoiala, cat mai multe legume si fructe! Proprietati inegalabile se ascund in spatele gustului bogat si racoritor, dar si a culorii acestor proaspete delicii ale naturii.

O dieta sanatoasa este una cat mai colorata, iar fiecare dintre principalele legume si fructe din farfuria noastra are anumite proprietati in functie de culoarea sa: verde, galbena, portocalie, alba sau rosie. Sa le cunoastem impreuna!

Legume si fructe – proprietati dictate de culoarefructe proprietati

  • Legume si fructe verzi – proprietati: cele mai multe legume si fructe de culoare verde contin din plin luteina si zeaxantina, carotenoide care diminueaza riscul de boli cardiovasculare sau de cancer (in special de piele) si imbunatatesc vederea; acestea au puternice proprietati antioxidante si ne ajuta sa ramanem tineri mai mult timp!

Ai de unde alege: varza de Bruxelles, broccoli, mazare, patrunjel, spanac, salata verde, ceapa verde, praz, anghiare, castraveti, sparanghel, marar, menta, lime, mere verzi, struguri verzi, avocado sau kiwi.

fructe proprietati

  • Legume si fructe portocalii si galbene – proprietati: cele ce poarta ca vesmant aceaste culori sunt surse extraordinare de vitamina C, dar mai ales de carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul care intareste sistemul imunitar, pastreaza sanatatea ochilor, ne protejeaza de infectii si imbunatateste semnificativ aspectul pielii.

Iata cateva dintre aceste legume si fructe ce abunda in vitamine si minerale: citrice, mango, ananas, papaya, piesici, nectarine, caise, mere, pere, pepene galben, cartofi dulci,  porumb, fasole galbena, ardei gras, morcov sau dovleac.

 

 

fructe proprietati

  • Legume si fructe rosii – proprietati: cu un continut mare de licopen (substanta cu efecte antitumorale) si antociani, consumul de legume si fructe de culoare rosie diminueaza riscul de boli de inima, intaresc vasele sanguine, scade riscul de accident vascular cerebral sau de cancer, in special cel de prostata sau de colon.

Te poti rasfata cu merisoare, struguri rosii, pepene, portocale rosii, mere rosii, zmeura, rodii, capsuni, rosii, ridici, ceapa rosie, gogosari sau ardei rosii, sfecla sau fasole rosie, toate gustoase si cat se poate de sanatoase!

 

fructe proprietati

  •  Legume si fructe albe – proprietati: consumul zilnic de astfel de legume si fructe scade la jumatate riscul de a suferi de accident vascular cerebral, diminueaza riscul de boli cardiovasculare si regleaza nivelul colesterolului.

Gama din care poti alege este vasta: banana, conopida, ceapa, usturoi, pastarnac, ciuperci, gulii, ghimbir sau cartofi albi, minunate separate sau… in combinatii!

Legume si fructe – proprietati esentiale pentru o viata sanatoasa

Asadar, astazi cand iti vei pregati pranzul, incearca sa adaugi cate un stop din fiecare dintre culorile mentionate mai sus si bucura-te de o bogatie de arome si de o portie zdravana de sanatate!

Pofta buna!

:)

Sursa Aici

 

 

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *