Mituri false despre..carne!

Primul mit: Carnea nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic.

Desi lipsa carnii din meniul zilnic genereaza unora o adevarata stare de neliniste organica, substratul acestui mit este fals, avand origini ancestrale, trasmise ca atare pe calea codului genetic. Starea de neliniste de care vorbim mai sus nu tine, deci, de faptul ca fara carne nu se poate trai, din moment ce pe mapamond exista mii de cluburi si de asociatii alcatuite din vegetarieni convinsi si fanatici, care traiesc totusi, si inca bine, vazandu-si nestingheriti de ocupatiile lor.
Indiferent de aceasta demonstratie, medicina militeaza totusi, si de pe pozitii riguros stiintifice, pentru o alimentatie mixta, deci nu unilaterala, avertizand ca atat alimentatia exclusiv vegetariana, cat si cea exclusiv carnata, nu sunt lipsite de riscuri.
Pe de alta parte, statistici cuprinzatoare ne indica ca longevitatea umana se bazeaza, printre altele, si pe un consum moderat de carne.
Aceasta pentru ca regimul carnat in exces reprezinta sursa unei toxiinfectii lente si latente a organismului, cu caracter cronic.

 

Al II-lea mit: Carnea confera organismului forta si energie.

Si acest mit este fals.
Aceasta pentru ca produsul specificat nu este nici pe departe alimentul cel mai reprezentativ din punct de vedere caloric, nici energetic.
Cateva cifre comparative ne vor consolida afirmatia facuta. Stim, in acest sens, ca 100 g carne slaba de vaca ne furnizeaza in jur de 150 calorii. Aceeasi valoare insa este in cazul painii, de aprox. 250 calorii, a branzei (schweitzer) 430 calorii, iar a untdelemnului in jur de 890 calorii. Forta si energia vin din caloriile sanatoase, vin din nutrienti care ne dau energie si nu din cei care ne iau din energie, pentru a se digera in organismul nostru. Cum ne  simtim dupa o bucata de carne consumata?  Ne simtim fara energie si, e adevarat, satui! Cum ne simtim dupa o salata mare de cruditati, cu cateva seminte si cu cateva bucatele de branza? Ne simtim usori, energici si satui! Hrana vie, plina de enzime, ofera forta si energie organismului.
Al III-lea mit: Carnea hraneste, fara sa ingrase.
Daca ar fi, intr-adevar asa, ar insemna ca toti marii consumatori de produse de carne sa fie slabi. Dar, lucrurile se pare ca stau exact invers. J. Wright si C. Evans au efectuat, in acest sens, aprofundate si durabile studii, pe indivizi lucrand in industria carnii, care, prin forta imprejurarilor, consumau in exces carne si produse carnate, constatand ca acestia aveau un indice ponderal superior acelora din lotul experimental martor, care consumau carne doar o data pe saptamana.

 

Al IV-lea mit: Carnea sporeste virilitatea si fortifica organismul.

Si de data aceasta avem de-a face cu un neadevar. Falsitatea acestui mit ne-o atesta chiar vechea literatura erotica a Indiei. Psihologii, pe de alta parte, ne semnaleaza intr-adevar, bufeuri de impuls sexual la consumul de carne, numai ca aceste bufeuri, dupa cum s-a constatat ulterior de pe pozitii experimentale, nu au nimic de a face cu autenticele impulsuri erotice, ci mai degraba cu o impulsivitate agresiva data unui pradator, care se hrabeste vanand, cu carne.

 

Al V-lea mit: Privarea de carne duce la anemie.

Inexact si de data aceasta!
Intr-adevar, consumatorii de muschi in sange, sunt convinsi ca in felul acesta isi sporesc masa sanghina. Pe de alta parte, multe traditii si mitologii vehiculeaza ideea ca sangele este depozitarul vietii, in timp ce muschii sunt depozitarii fortei.
Ori, incorporand pe cale digestiva elementele mentionate – deci carnea si sangele -, se da impresia, evident falsa, ca incorporam viata si forta. Ce ne facem, in acest caz, cu anemicii care, dupa cum stim, sunt mari consumatori de carne si care cu toate acestea sunt deficitari sub raport muscular cat si sanghuin?

 

Al VI-lea mit: Fara carne, hrana este fada si monotona.

Si in acest caz avem de-a face cu o prejudecata, cu un mit, din moment ce iesirea din temuta monotonie alimentara nu o asigura produsele carnate, ci sosurile, condimentele, ca si diferitele modalitati de preparare a bucatelor.

 

Al VII-lea mit: Civilizatiile cele mai infloritoare sunt civilizatiile consumatoare de carne.

Si de data aceasta afirmam un neadevar. Intr-adevar, actualele civilizatii, tinand de epoca masinismului, sunt mari consumatoare de carne. Si degradarea spirituala umana si directia deloc evolutiva a individului, ar trebui sa ne puna putin pe ganduri…

Cu toate acestea, istoria ne demonstreaza ca drumul spre alte mari si infloritoare civilizatii din istoria omenirii este pavat cu grau si nu cu carne.  Arcadie Percek

Sura articol AICI

Sunt ovo-lacto-vegetariana si ma simt minunat astfel! Este perfect sanatos si regimul lacto-vegetarian

Sunt nutritionist si de la aceasta scoala  am invatat ca, cu cat consumam mai putina carne, cu atat suntem mai sanatosi, mai vigurosi si mai longevivi. Copii, in perioada de crestere au nevoie de multe proteine, este esentiala proteina in structurare si crestere, si accept consumul de carne usoara copiilor (pui de casa, peste). Adultii se vor simti minunat consumand doar peste oceanic si fructe de mare.

 

Incercati sa eliminati cateva zile pe saptamana carnea, apoi  alegeti doar doua zile de carne si incet o sa simtiti in voi schimbari si dorinta de a nu mai consuma carne. Este firesc, noi nu suntem carnivori!

Sa fiti sanatosi si vigurosi!

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] (vezi un articol despre carne aici) desi constituie una dintre sursele importante de proteine, se dovedeste totodata saraca in […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *