Dieta constienta a omlui modern!

De ce nu este facut omul pentru a manca carne?

…sau, este necesara carnea pentru alimentatia omului?

A.D. Andrews a facut o comparatie intre animalele carnivore, erbivore si om, topul sau fiind numit “Fit Food for Men” (Cicago, Societatea Americana de Igiena, 1970). Când te uiţi la comparaţia dintre erbivore şi oameni, vei vedea o asemanare mult mai strânsa a omului cu acestea, decât cu animalele care consuma carne.

„Oamenii nu sunt conceputi pentru a digera si ingera carne”, este concluzia studiului si a mea, daca-mi permiteti!

Carnivorele: au gheare
Erbivorele: nu au gheare
Oamenii: nu au gheare.

Carnivorele: nu au pori in piele şi transpira prin limba
Erbivorele: transpira prin porii pielii
Oamenii: transpira prin porii pielii.

Carnivorele: au dinţii din fata ascuţiţi pentru tăiere, fără dinţi molari plati
Erbivorele: nu au dinţi ascuţiţi din fata, dar au molari plati in spate pentru măcinare
Oamenii: nu au dinţi ascuţiţi din fata, dar au molari plati in spate pentru măcinare.

Carnivorele: au tractul intestinal doar de 3 ori lungimea corpului lor, astfel încât carnea in descompunere sa treaca rapid prin el
Erbivorele: au tractul intestinal de 10-12 ori lungimea corpului lor.
Oamenii: au tractul intestinal de 10-12 ori lungimea corpului lor.

Carnivorele: au acid clorhidric în stomac puternic pentru a digera carne
Erbivorele: au acidul din stomac de 20 de ori mai slab decât cel al unui carnivor
Oamenii: au acidul din stomac de 20 de ori mai slab decât cel al unui carnivor.

Carnivorele: glandele salivare din gură nu sunt necesare pentru a pre-digera cereale si fructe.
Erbivorele: glandele salivare sunt bine dezvoltate, sunt necesare pentru a pre-digera cereale si fructe
Oamenii: glandele salivare sunt bine dezvoltate, necesare pentru a pre-digera cereale si fructe.

Carnivorele: au saliva cu acid fara ptyalin enzimatic pentru a pre-digera boabe
Erbivorele: au saliva alcalina cu ptyalin pentru a pre-digerat boabe
Oamenii: au saliva alcalina cu ptyalin pentru pre-digerat boabe.

O vorba populara pe care consumatorii de carne o tot spun: “În sălbăticie, animalele ucid alte animale pentru hrană.”

Mai întâi de toate, noi nu traim în sălbăticie.

În al doilea rând, putem trăi cu uşurinţă fără a mânca carne, iar sanatatea si media de viata  creste considerabil.

Şi, în sfârşit, după cum am arătat deja, nu am fost meniti să mancam carne. Carnea intra in putrefactie în termen de 4 ore de la consum şi rămăşiţele se agata de peretii intestinelor timp de 3-4 zile sau mai mult (cazul în care o persoană este constipata). Ba mai mult, reacţia salivei la om este mai mult alcalina, în timp ce în cazul carnivorelor sau al  pradatoarelor, este clar acida.  Saliva alcalina nu acţionează în mod corespunzător la carne.

Inca un motiv care ar trebui sa ne faca sa intelegem ca nu suntem carnivori sau omnivori: toate animalele omnivore si carnivore isi mananca carnea cruda. Cand un leu vaneaza un animal, incearca sa ajunga direct la zona stomacului, sa-i manance organele in care sunt cei mai multi nutrienti si sunt pline de sange. Chiar si ursul, care este omnivor, mananca somonul crud. Insa pe noi, ca oameni, ne dezgusta carnea cruda, de aceea trebuie s-o gatim si s-o condimentam pentru a nu mai avea gust de carne (cruda)…oare de ce?

Unii mi-au spus: ”Dar daca nu mancam porcii, ce facem cu ei? O sa ne umplem de porci.”, insa nu se gandesc ca porcii sunt fortat inmultiti, odata ce avem o industrie a carnii cu un asa avant..din pacate complet rudimentar, daunator sanatatii si involutiv!

Eu nu cred ca ne-am umplut de veverite si  nu mai avem loc de ele, daca nu le mancam, nu-i asa?

Stiu ca am crescut cunoscand ca proteinele se gasesc in carne, dar asa au evoluat desoperirile la nivel de nutritie. Pentru prima data, proteinele complete s-au gasit in carne, asa a inceput totul! Ulterior am evoluat, stiinta a continuat cercetarile, iar la ultimul congres de nutritie sustinut la Paris, concluziile au fost, printre altele: „(…)proteinele animale nu reprezinta singura sursa de proteina completa pentru hrana umana. (…) O dieta vegetariana poate fi satisfacatoare, din punct de vedere al nutrientilor si poate fi adoptata de toti cei ce impartasesc aceasta optiune.”

Daca ne dorim mereu sa fim in pas cu moda, sa avem ultimele gadgeturi de pe piata, oare de ce nu suntem la fel de entuziasmati in a schimba si tiparele noastre de existenta vechi, despre hrana sanatoasa sau mai putin sanatoasa,  si nu doar cele de natura materiala, oare de ce?

Daca vin catre voi si va spun ca este „demodat si involutiv” sa consumati carne, de ce nu m-ati crede?

Daca va spun ca toti nutritionistii, la nivel mondial, recomanda -cu mici, foarte mici exceptii- o dieta fara carne, oare intelegeti ca evolutia este fireasca si aici, in acest domeniu de cercetare a nutritiei si modului de viata sanatos si armonios?

Se fac studii si nutritia este un domeniu atat medical cat si unul social, iar toate descoperirile si toate tendintele „omului modern” duc catre dieta lipsita de proteina animala.

As vrea sa ma credeti si sa simtiti indemnul meu catre o constientizare a hranei, o buna alegere a alimentele ce va compun dieta zilnica, astfel sa intrati in pas cu cei ce sunt atenti, consteinti si „sunt la moda” in domeniul nutritiei, ca o preocupare benefica spre o stare de bine, spre o viata lunga, lipsita de boli.

Bine ai venit printre oamenii informati, constienti si preocupati nu doar de „moda materiala”, dar si de cea actuala din nutritie!

 

2 raspunsuri
 1. alexandra
  alexandra says:

  Aleluia! Multumesc din suflet! Asta vroiam sa stiu si crede-ma mi-a transformat total gandirea despre alimentatie. Continua cu articolele pentru ca ai multe de spus:)

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Alexandra, cu mare drag! Bine ai venit… si ce fain ca ai inteles cum este o alimentatie mostenita de la parinti si cum este una dobandita, prin constiinta proprie, prin studiu si descoperire personala. Fa tot ce faci in acord cu tine si simte ce este bine pentru tine…si totul o sa decurga simplu, firesc. Numai bine!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *