Radicalii liberi…fugi de ei, fac mult rau!

11164621_10155391377675401_1936793678835189063_o Nicicând nu am avut mai multă cunoaștere ca acum, omul pare a se afla într-un ”top of the hill”, din acest punct de vedere. Evoluția sa în adaptarea pe acest pământ poate fi considerată strălucită, dacă privim doar sumar, și dintr-un anumit unghi această perspectivă. Spune așa de fain Dl Pleșu: ”Dacă ar fi să reproșez ceva vremurilor actuale, ar fi că mă îndepărtează de la simplitatea firească a vieții!” Iar simplitatea și firescul hranei noastre de zi cu zi est

Paradoxal, consumăm alimente tot mai procesate, rafinate, devitalizate, dezechilibrate, care nu numai că nu mai furnizează antioxidanți, elementele care luptă pentru sănătatea noastră, dar chiar ne furnizează cantități suplimentare de radicali liberi.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt agenți care fragilizează corpul, atacând anumite molecule esențiale, printre care ADN-ul. Dușmani de temut ai tinereții si sănătății, ei sunt răufăcătorii care ne îmbătrânesc pielea înainte de vreme, ne amenință cu infarct și cu cancer. Adevărați teroriști ai celulelor, crează o veritabilă anarhie în organism, dezarmându-l în fața bolii.

Proveniți din mediul intern, prin descompunerea alimentație de care vorbeam, radicalii liberi provin și din mediul exterior:

• Fumul de țigară conține o mare catitate de oxid de alcool. Gazele de eșapament si alte elemente poluante, de asemenea.
• Fierul, consumat într-o cantitate prea mare aduce si el radicali liberi.
• Soarele cu ale lui raze UV antrenează creșterea de oxidanți.
• Orice activitate fizică intensivă, ce duce la creșterea respirației, și prin consecință fluxul de oxigen și a producerii de energie, este un element care crește numărul de radicali liberi.

Din fericire, antioxidanții, precum vitamina A, C si E, prezente în fructe, legume și anumite cereale, pot să lupre împotriva procesului de oxidare legat de radicalii liberi.

 

Cum evitati atacurile radicalilor liberi?

• Reduceți consumul de bauturi alcoolice.

• Evitați fumul de tigară sau fumatul, în sine.

• Faceți mișcare în aer liber, practicați cu moderație sportul.

• Nu vă neglijați suferințele fizice, tratați-vă cu perseverența bolile cronice.

• Protejați-vă mai ales ochii de razele ultraviolete prea puternice.

• Evitați expunerea îndelungată la gaze de eșapament, detergenți sau noxe.

• Întrucât nu se poate exclude cu certitudine acțiunea dăunătoare a radiațiilor emise de aparatele electrice, cum ar fi telefonul mobil sau cel fără fir, limitați-vă durata convorbirilor. De asemenea, nu stați prea mult și prea aproape de ecranul televizorului sau de computer.

• Străduiți-vă sa aveți un mod de viață echilibrat și evitați suprasolicitarea intelectuală, ca și cea fizică. Introduceți în programul dvs zilnic pauze, destinate odihnei si relaxării.

Echilibrul între aportul de antioxidanti si expunerea la radicalii liberi afecteaza în mod direct sănătatea!

Sistemul imunitar necesită printre altele si o nutriție bună. Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri din vegetale, conțin vitamine si minerale, având calități pentru reducerea stresului oxidativ. Să nu uitați mereu să aveți un aport cât mai bogat de antioxidanți, practic, astfel putem spune că reușim și cea mai bună profilaxie a bolilor.

Mereu alegeri conștiente și o dietă echilibrată, spre sănătate și vitalitate deplină!

Articol publicat pe Tion

Sursa fotografie Horea Preja

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *