Raport de integritate pe anul 2018

Perioadă mai bună în an nu avem, să ne gândim la noi, pe unde am fost, unde suntem și pe unde ne vedem, în viitor. Nu i-aș mai spune nici bilanț, nici proiect pentru noi rezoluții pe anul viitor. Anul acesta i-aș spune – inspirată fiind de oameni vrednici, mai exact Dan Luca – 5PM Club, de la el am preluat ideea –  ”Raport de integritate!”

Sunt amintiri din an la care mă uit cu emoție, încă au o emoție… Unele sunt aducătoare de tristețe, altele mă fac să zâmbesc. Toate sunt ale mele, le-am trăit și fiecare a avut un sens, cu siguranță. Au fost întâmplări și aspirații, străduințe și stăruințe, dar cel mai mult parcă simt să spun că a fost multă trăire în acest an. Vreau să-ți scriu despre mine, despre ce a rămas din acest an și fac asta, ca să te inspir și pe tine să te uiți către tine… Să stai de vorbă cu tine, despre aspirațiile și obstacolele vieții tale. Scriu toate acestea pentru a te inspira. Să fii un om mai bun și te bucuri potențialul tău, zi de zi.

Am învățat câte ceva despre BUCURIE, am atâta nevoie de ea în viața mea, da! Cum dobândești această bucurie? Poți spune că  ar fi trei trepte pentru a intra pe calea bucuriei: recuperarea vieții, recuperarea sinelui tău, după aceea vine și asumarea vieții. După toate acestea, în continuare are loc transfigurarea ei prin punerea vieții în legătură cu o viață superioară, cu o realitate superioară, care vine și amplifică toate trăirile tale. Să te vezi așa cum ești, mai apoi să te bucuri de tine, cu toate calitățile și neputințele. Această asumare îți aduce mai apoi și bucurie…

E timpul să-ți vină mintea la cap. E timpul să trăiești și să înveți să râzi. Trebuie să înveți să asculți blestemata muzică a vieții, să venerezi spiritul din spatele ei și să râzi de distorsiunile ei. Asta-i tot. Nu ți se va mai cere nimic altceva.” -Herman Hesse

Nu poți să aspiri spre succes, dintr-o poziție comodă, fără efort sau stăruință. Nu ai cum! Am învățat că, atunci când vreau ceva, când îmi doresc să împlinesc un vis, mai înti de toate am nevoie să mă pornesc. Nu e ușor, vin multe provocări, tocmai ca să poți urca mai bine și să crești, ca om. Un succes nu este norocul care a dat peste tine! Succes înseamnă un lung șir de încercări și eșuări, care te poartă spre succes. În spatele unui drum împlinit este de cele mai multe ori o cale plină de obstacole cu care te-ai confruntat.

Necazurile vin în viața mea, ele vin și stau atâta timp cât eu le îngădui să stea. Am învățat că, orice greutatea sau suferință are tot dreptul să vină în viața mea, dar nu are dreptul să și rămână. De mine depinde cât stau căzută și rănită și, mai ales, cum vindec rănile ce mai apar, prin viață. Pierdem multă energie în aceste stări de deznădejde, tocmai de asta ar fi bine să căutăm puterea de a merge înainte, vindecându-ne suferința cu recunoștință. Și, atunci când vorbesc despre asta, îmi vin în minte vorbele Părintelui Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa:

„În momentul în care îți dai seama că, de fapt, efortul este viața și tot ce implică un sacrificiu din partea ta îți aduce bucurie, dintr-odată ajungi să te bucuri nu numai de lucrurile frumoase din viața ta, ci de toate problemele care te întâmpină în viață. Și nu mai stai chitit, nu mai stai cu frică în fața problemelor, ci te repezi asupra lor.” 

Am învățat că nu m-am născut puternică, ci viața m-a învățat cum pot să fiu așa! Cât de importantă este pentru mine aceea stare de prezență de care se tot vorbește, în orice formă de spiritualitate actuală. Da, această prezență vine tocmai în salvarea drumului și a stării de bine. Evident, ai nevoie de practică ca să mă poți înțelege! Crede-mă, este tot ce ai nevoie! În această stare de prezență ești inspirat de undeva mai departe de propria minte, despre cum să trăiești. Atât de simplu și totuși, bătălia aceasta cu propria minte, cu propriile gânduri este atât de complicat de trecut!

Nimic nu mi-a folosit mai mult în progresul personal, așa cum mi-a folosit exercițiul atenției pe care l-am inițiat în ultimele 4 luni din an. Nu mi-aș fi putut imagina și, dacă nu aș fi făcut eu acest exercițiu, probabil că mi-ar fi fost greu să înțeleg puterea lui transformațională. Dacă nu mă crezi, nu ai decât să faci asta chiar tu! Mi-am propus să fiu atentă la mine: cum privesc, ce spun, cum acționez sau reacționez. Mi-am propus să fiu atentă la schimbările emoționale, la cum îmi afectează acestea relațiile și starea. Mi-am propus să fiu atentă  și la cei din jur. Când începi să fii atent, când începi să te interesezi de tine, începi să te întâlnești cu tine! ”Începi să te vezi într-un fel în care te poți chiar si speria, uneori!” E un proces interesant, un proces de cunoaștere mai adâncă și calea este una plină de provocare, desigur. Practic, “începi să vezi de tine”, cauți o rigoare a firii si îndreptare a celor strâmbe. Important este să nu te minți, odată ce te descoperi altfel decât te gândeai și să …

Fără o rigoare în programul zilei e practic imposibil să câștigi lupta cu timpul și să clădești o viață precum o operă de artă. ”Vezi prietene, dacă nu acționezi tu asupra vieții, va acționa ea asupra ta. Ai încredere în mine!” – Robin S. Sharma

Vrei să te cunoști mai bine și să aprofundezi relația pe care o ai cu tine? Odată cu scrisul în jurnal, ai șansa să te examinezi și să te vezi mai bine. Poți astfel ajunge la o altă etapă, cu un nivel de conștientizare în care poți face cu totul altfel alegerile din viața ta. În multe cărți se vorbește și de un alt exercițiu: a petrece un timp – poate fi chiar și 5 minute, la început – în care să stai singur, în tăcere. Un alt exercițiu prin care poți să-ți revendici puterea autentică asupra vieții tale. Cu cât poți scrie mai mult despre lucrurile la care vrei să ajungi, cu atât vei fi mai capabil să te dedici pentru a face ceea ce trebuie făcut. Poți scrie în jurnal și vei primi în timp o excelentă claritate. Creierul tău începe să proceseze spre soluționare nu doar gânduri, ci și acțiuni înregistrate în ariile corticale diferite, cele ale scrisului, ale cititului. Neurologic se poate explice de ce e bine să scrii atunci când urmărești progres și dezvoltare.

”Scrisul în jurnal îmi permitea să gândesc pe hărtie, apoi să ies din mine însumi și să-mi evaluez obiectiv gândurile și acțiunile. Scrisul în jurnal îmi oferea șansa de a mă gândi cu adevărat la calitatea gândirii mele.” Robin S. Sharma 

Trezește-te devreme, iar primul pas către acest deziderat este să adormi devreme. Știi, bioritmul este astfel construit, ca noaptea să se odihnească – corpul, mintea, spiritul – și ziua, de cum răsare soarele, să fie activ și plin de viață. Trezește-te și stai să vezi răsăritul într-o bună dimineață, acordă-ți acest privilegiu. Stai cu tine și vezi ce simți în acel moment. Poți să te îndrăgostești de el și să devină o adevărată ceremonie de viață, pe care ai ocazia să o celebrezi, zilnic. Acordă-ți 60 de minute dimineața – ”ora ta sfântă”, în care să pătrunzi în interiorul tău și să reușești a începe chiar de acolo să-ți celebrezi zilnic și să-ți trăiești viața. 

De ce ai face toate astea?  Pentru a trăi la cel mai înalt nivel al potențialului tău, pentru a te folosi maxim de el în tot ce înseamnă viață – adaptare – relaționare – evoluție, pe acest pământ. Privind oamenii de succes, te întrebi: cum de unii dintre noi reușesc? Pentru că își doresc asta și duc o viață disciplinată, cu multă muncă, zi de zi.

“…în fața ta se vor deschide atâtea drumuri și nu vei mai ști pe care să te duci, nu o apuca pe unul la întâmplare. Așează-te și așteaptă. Respiră adânc, cu încredere, ca în ziua în care ai venit pe lume. Și, fără a te lăsa distrasă  de nimic, așteaptă. Și mai așteaptă încă. Stai nemișcată în tăcere și ascultă-ți inima! Iar când ea o să-ți vorbească, ridică-te și mergi unde te poartă ea.” – Susanna Tamaro. 

Lasă-te inspirat și stai de vorbă cu tine. Vezi cum te-ai simțit anul trecut și ce a rămas în inima ta. Ce ai vrea să-ți aducă Noul An și, mai mult de atât, ce ai putea aduce tu ”nou”, în anul care vine? 

Sfântul Paisie Aghioritul spunea despre cercetarea de sine că, ”este cea mai folositoare dintre toate cercetările. Cineva poate cerceta multe cărţi, dar dacă nu se supraveghează pe sine, toate cele citite sunt zadarnice. În timp ce, dacă ia aminte la sine şi mai şi studiază puţin, se foloseşte foarte mult. Şi atunci purtarea lui devine fină în toate manifestarile. Altfel, face greşeli mari şi nici nu-şi dă seama. Acela care nu ştie cine este, nu trebuie să spere să cunoască ceva. Focul cunoaşterii trebuie mai întâi să se aprindă în voi, acolo trebuie să răsară soarele. Obscuritatea interioară vă va interzice să mai vedeţi ceva în altă parte…”

An Nou Fericit!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *