Sa mancam sau sa nu mai mancam carne?

Un studiu foarte interesant, care ma bucura sa-l stiu, ca sa potaspunde documentat celor care spun  mereu: ‘stii, fara carne nu am energie si vitalitate, nu pot munci 8 ore si sa am  randament”. Fals!

Acum 30 de ani s-a efectuat un studiu, de catre cercetatorul scandinav Dr. Per-Olaf Astrand, pe un grup de atleti cu o foarte buna conditie fizica. Dr. Astrand le schimba si le fixa dieta atletilor la fiecare 3 zile. La sfarsitul fiecarei perioade de 3 zile, atletii trebuiau sa pedaleze pe o bicicleta cu viteza mare, pana la epuizare. Si, iata rezultatele testelor:

 • Dupa 3 zile de dieta bogata in carne, bogata in proteine si grasimi, atleii au pedalat 57 de minunte (medie).
 • Dupa 3 zile de dieta mixta, saraca in carne, grasimi si proteina, dar bogata in vegetale, atletii au pedalat in medie 1 ora si 54 de minute, adica de 2 ori mai mult.
 • Dupa 3 zile de dieta exclusiv vegetariana, durata pedalarii a fost de 2 ore si 47 de minute, adica de 3 ori mai mult decat dupa o diata bogata in proteine.

Spectaculoasa ameliorare a rezistentei la efort dupa o alimentatie exclusiv vegetariana nu-l va surprinde pe nici un observator atent al lumii animale. Boul, elefantul sau calul nu au probleme de rezistenta sau lipsa de forta, cat timp isi primesc hrana exclusiv vegetariana. Caii pot alerga ore intregi fara probleme. Sau va puteti imagina cum e sa ai o incarcatura in spinare de cateva tone si sa alergi 10 ore cu o viteza de 40 km/ora?

In schimb, animalele carnivore, de exemplu, tigrii, leoparzii, au o viteza excelenta la start, dar obosesc foarte repede, uneori in mai putin de 5 minute. Fara indoiala, in lumea animalelor, rezistenta sau capacitatea de a dispune de multa energie pentru perioade indelungate de timp e o caracteristica a celor ce se hranesc exclusiv vegetarian.

In ceea ce priveste oamenii, lipsa informatiilor competente si dorinta de a satisface gusturile au facut ca pe masura cresterii standardului de viata si pe masura imbunatatirii conditiilor economice, sa se consume din ce in ce mai multe alimente de origine animala.

In acelasi timp, eu am contact cu tot mai multe persoane, tot mai constiente de importanta dietei lor, de modul in care se hranesc, iar prima schimbare ce trebuie facuta pentru imbunatatirea sanatatii este eliminarea treptata a carnii de roveniență industrială din farfuriile noastre. Atat pentru sanatate cat si pentru o perceptie a realitatii, la un nivel mai constient si mai subtil, in simturi si in trairi.

Va indemn sa reflecati si sa incercati un test, test pe care și eu l-am incercat, in urma cu peste 8 ani, test ce m-a edificat in ce va spuneam anterior: o luna de zile incercati sa mancati fara carne, fara prajeli. Veti arata mai bine, va veti simti mai bine, va veti simti revigorat! E de cercetat…

Multumesc pentru informatii domnului Dr. Emil Radulescu!

4 raspunsuri
 1. marius
  marius says:

  Salut
  sunt de 8 ani vegan , nu mananc carne si nimic de origine animala….am 85 de kg, merg la sala de 3 ori pe saptamana si am toate analizele perfecte….deci sunt exemplu viu si ma bucur ca ai scris acest articol.O seara minunata

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Multumesc si eu.
   Este minunata calea aleasa, iar viata trebuie sa va fie frumoasa!
   Felicitari si… Multumesc!
   O seara minunata si tie!

   Răspunde
 2. Iosif
  Iosif says:

  Si eu am observat pe mine insumi ca am mai multa energie daca ma alimentez vegetarian decat daca consum carne sau alte produse de origine animala.

  Am incercat intr-o zi sa fac sala consumand doar sucuri proaspete de fructe si legume si am avut energie mult mai multa decat ma asteptam. Am putut sa „razbat” cam 3 ore de sport non stop si inca eram energic.

  Pentru mine, dieta vegetariana chiar functioneaza!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *