Sa traim mai mult si mai sanatos…si mai frumos!

1609579_608131382613451_1175204356_n

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate de secol, în special în ţările avansate din punct de vedere tehnologic şi economic, acest indice nu este valabil pentru majoritatea ţărilor sărace. Sunt multe ţări în care şansa de supravieţuire se situează între 40-45 ani. Cauzele principale sunt subalimentaţia, asistenţa şi educaţia sanitară precară, bolile cu răspândire în masă, scăderea natalităţii şi creşterea mortalităţii infantile.

Ţara noastră se situează destul de aproape de ţările avansate, deşi natalitatea a scăzut simţitor în ultimul deceniu. Se constată o îmbătrânire a populaţiei, din punct de vedere statistic, putându-se vorbi de o şansă de supravieţuire medie cuprinsă între 72-74 ani.
Ceea ce dorim să prezentâm în cele ce urmează se referă la calitatea vieţii, factor care depinde de fiecare dintre noi, de modul nostru de viaţă, de respectarea anumitor reguli până ia adânci bătrâneţi, sub aspect fizic, mental şi spiritual.

1. ALIMENTATIA

În mod obişnuit, mesele sunt împărţite în trei etape. La unele popoare, masa principală este cea de dimineaţă, la altele cea de seară, obicei pe care-l considerăm mai puţin indicat. Sunt unele afecţiuni la care se recomandă cinci mese pe zi în loc de trei, dar aceasta numai cu consultarea medicilor specialişti.
Noi recomandăm un regim preponderent lacto-vegetarian, dar nu exclusiv. În copilărie şi în tinereţe sunt necesare şi proteine animale uşoare (peşte alb, piept de pui, carne de curcan fără pieliţă). Pe măsură ce înaintăm în vârstâ, necesarul în proteine animale trebuie redus.
NU SE RECOMANDĂ CARNEA ROŞIE ŞI GRĂSIMILE ANIMALE!

În cazul în care nu puteţi renunţa la carne, se recomandă să începeţi masa cu o salată de legume. Un studiu relativ recent a demonstrat că, în cazul în care masa începe cu carne (corp străin introdus în organism), număml leucocitelor creşte la 20.000. În cazul în care se începe cu salate, numărul de leucocite se păstrează în cadrul valorilor normale de 9.000.
Este recomandabil să vă sculaţi de la masă cu cinci minute înainte de-a fi sătul, nu cu cinci minute după ce v-aţi săturat.
Nu vă grăbiţi la masă: mestecaţi bine alimentele, de cel putin 10 ori ori înainte de-a le înghiţi şi nu beţi apă înainte de masă sau între felurile de mâncare.
Alegeţi o zi de post pe săptămână, in care consumati doar apa sau doar lichide,  pentru dezintoxicarea organismului.

2. STAREA MENTALĂ

În mod obişnuit nu folosim decât foarte putin din capacitatea creierului nostru.Prin educaţie şi meditaţie, putem folosi mai mult  din această capacitate. Prin dorinta de cunoastere si de evolutie este firesc sa ne accesam mentalul, sa ne folosim de capacitatea lui cat mai intens, spre o largire de constiinta, spre bunastare generala data de intelegerea vietii si a etapelor firesti de parcurs in aceata calatorie.

3. TIMPUL SI ODIHNA

Ideal ar fi să putem respecta cele trei opturi dintr-o zi:

  • 8 ore de activitate,
  • 8 ore de odihnă activă (sport, plimbări, lectură, muzică etc.) şi
  • 8 ore de somn. Nu întotdeauna putem respecta acest ciclu ideal. Important este însă să respectăm cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Nu vă culcaţi mai devreme de 3 ore după ultima masă si este bine ca înainte de culcare să faceţi o scurtă plimbare.

4. EVITAREA SEDENTARISMULUI

O viaţă normală este condiţionată de mişcare, care asigură o bună oxigenare a organismului. Chiar  si după pensionare, continuati activitatea care vă place sau alegeţi o activitate de care aţi fost privat în timpul muncii pentru câştigarea existentei. Continuaţi să munciţi într-un ritm obişnuit şi continuu opt ore pe zi. Nu neglijaţi nici gimnastica zilnică în aer curat. Dormiti cu fereastra întredeschisă atâta timp cât sezonul vă permite, este foarte important oxigenul…

5. CULTIVAREA OPTIMISMULUI

Un factor important care depinde de noi este cultivarea optimismului şi al încrederii în cei din jurul nostru, odata cu asta, crescand increderea si in noi insine. Să respingem tot ceea ce este negativ în relaţiile interumane si să ne închipuim că viata este o oglindă în faţa căreia suntem şi ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră; dacâ ne crispăm şi ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupra noastră. Cu alte cuvinte, toate gândurile şi acţiunile noastre de fiecare clipă, de fiecare zi trebuie să fie pozitive, senine, optimiste. Vor beneficia de acestea toţi cei din jurul nostru şi, în primul rând, noi.

6. PREVENIREA POLUARII

Ne referim, evident, şi la poluarea mediului, la faptul că trăim într-o ţesătură de iradiaţii şi decibeli, la care contribuie celularele, televizoarele, microundele neprotejate, traficul zgomotos din marile aşezări urbane etc. Acesta este tributul pe care îl plătim confortului şi civilizaţiei moderne.
Dar ne referim şi mai mult la poluarea pe care noi înşine ne-o provocăm: prin alimentaţia deficitară, prin consumul de alcool, droguri, tutun, medicamente sintetice, băuturi comerciale, conserve etc. etc. Pentru sănătatea noastră şi pentru prelungirea vieţii, e necesar să evităm cât mai mult poluarea de orice fel.

7. SUPREMA PORUNCA

Printre cele trei mari virtuţi umane — CREDINŢA, SPERANŢA ŞI IUBIREA — pe primul loc am situat iubirea, ca factor determinant. Iubirea faţă de Creator şi fată de aproapele nostru, iubirea si respectul fata de noi si de tot ce ste in jurul nostru.
Sub aspect spiritual: armonia din cadrul familiei, armonia relaţiilor sociale, armonia relaţiilor interumane, se cuvine să fie normale şi corecte, intr-o buna credinta.

Dacă am încerca să definim, sub aspect ştiinţific, tehnic şi spiritual, epoca în care trăim, am ajunge la o concluzie pesimistă: este epoca marilor cuceriri ştiinţifice, tehnice şi utilitare, dar, în acelaşi timp, trăim într-o epocă a „pietrei necioplite” a evoluţiei spirituale.

Atâta timp cât predomină forţa, selecţia artificială, ura, răzbunarea, atentatele la viaţa celor fără de apărare, conflictele între popoare în numele religiei sau al convingerilor politice, evoluţia noastră spiriruală va stagna.
Totuşi, sperăm să depăşim această situaţie de o gravitate fără precedent în istoria umanităţii. Speranţa se află în iubire şi în bună înţelegere între oameni.

Sursa articolului „Pledoarie pentru viata lunga” – Dr.  Ovidiu Bojor

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *