Ai început detoxul de primăvară?

Ce presupune detoxifierea?

Înainte de orice cură de detoxifiere, gândiţi-vă că organismul se va restarta ca funcţionare, se va curăţa și va porni mai activ și mai eficient. Metabolismul ”se va aerisi”, celulele vor întineri, tonusul vostru va înflori odată cu natura și miracolul ei.

Te-ai gandit sa urmezi o cura de detoxificare a organismului, dar nu stii ce alimente ar trebui sa consumi in urmatoarea perioada? Ti-am pregatit cateva sfaturi si retete care pot fi de mare folos.

Daca vrei…

  • sa purifici organismul,
  • sa pierzi grasime corporala,
  • sa cresti nivelul de energie si
  • sa previi diferite afectiuni in timp, include in dieta bauturi naturale detoxifiante si vei imbunatati rapid calitatea vietii.
Detoxul de primavara este o dieta care consta in consumarea a catorva sute de calorii/zi, singurele alimente acceptate fiind:  apa, ceaiuri, sucurile naturale de radacinoase, legume, fructe, germeni si supe. Este indicat ca detoxificarea sa se realizeze de doua ori pe an, primavara si toamna. Cura de detoxificare se intinde pe parcursul a 3-7 sau chiar mai multe zile, aceasta depinde de mai multi factori determinanti.

Când avem nevoie de o cură de detoxifiere?

Potrivit informaţiilor prezentate în cartea ”Și noi, ce mai mâncăm?”, prof. dr. Mencinicopschi precizează că există câteva simptome care ne anunţă că avem nevoie de o cură de detoxifiere pentru a elimina toxinele din organism:

  • stare de oboseală nejustificată;
  • nivel scăzut de energie;
  • somnolenţă, trezitul greu dimineaţa;
  • stări depresive, anxietate, nervozitate, lipsa puterii de concentrare;
  • materii fecale care au un miros puternic;
  • depozite albicioase pe limbă;
  • pofta de dulciuri, pofta de alimente prăjite, condimentate;
  • indigestie frecventă, stări de vomă sau greţuri, balonări, tranzit lent, colon iritabil;
  • supraponderalitate sau predispoziţie la obezitate;
  • unele afecţiuni cronice: acnee, hemoroizi, psoriazis, constipaţie, diabet, reumatism, artrită, cancer.
Inainte de a incepe cura de detoxificare este recomandat sa elimini anumite alimente din dieta: carne, lactate, zahar, cofeina, fast-food, prăjeli, patiserie si alimente procesate. Se consuma fructe, legume, verdeturi, radacinoase, leguminoase, seminte si germeni.
Elemente de baza in procesul de detox:
  1. Apa este elementul-cheie in curele privind detoxificarea organismului. Aceasta trebuie consumata fara restrictii.
  2. Lamaia este bogata in vitamina C, curata sistemul digestiv si purifica sangele.
  3. Frunzele verzi ajuta la curatare si revigorare generala, cantitatea de fier fiind impresionanta.
  4. Ghimbirul este recomandat pentru digestie, curata organismul de toxine si substante nocive, inclusiv metale grele.
  5. Morcovul regleaza transpiratia si curata organismul, este benefic pentru piele so ochi.
  6. Usturoiul stimuleaza productia de celule albe din sange, purifica sangele, intestinele si sistemul respirator.
  7. Merele sunt excelente pentru detoxificare.
 
Câteva RETETE folosite in detoxul organismului
1. Apa cu aroma de lamaie, castravete si menta 
Este indicata, avand in vedere numeroasele beneficii ale ingredientelor: lamaia curata organismul, stimuleaza sistemul imunitar si promoveaza digestia, menta calmeaza stomacul, castravetele are proprietati antiinflamatorii, iar ghimbirul stimuleaza sistemul imunitar si digestia.
Ingrediente:
1,5 l apa
1 castravete
2-3 lamai
10-12 frunze de menta
ghimbir dupa gustul fiecarui, dar nu exagerati!
Mod de preparare:
Se taie lamaile si castraveti in felii subtiri si se pun intr-un recipient cu apa, apoi se adauga frunzele de menta. Se poate consuma dupa ce va sta cel putin 4 ore la frigider.
2. Apa cu otet de mere, lamaie si scortisoara
Ingrediente:
1 pahar cu apa (350-500 ml)
2 linguri otet de mere
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita de scortisoara
1/4 lingurita turmeric
1 varf de cutit de piper cayenne
Mod de preparare:
Se adauga in blender toate ingredientele si se amesteca. Sucul se consuma imediat ce este preparat.
3. Suc cu spanac, morcovi, ananas
Ingrediente:
1 legatura de spanac
2 morcovi
¼ ananas
1 lime (lamaie verde)
1/4 lingurita turmeric
1 varf de cutit de piper cayenne
Mod de preparare:
Se curata si se taie alimentele, apoi se adauga in blender. Sucul se consuma imediat ce este preparat.
Sucuri super sanatoase, poate mai putin gustoase…
  • Suc simplu din morcovi, spanac, varza, telina, patrunjel, sfecla rosie, broccoli.
  • Suc de morcovi combinat cu suc de sfecla rosie si spanac.
  • Suc de morcovi combinat cu suc de sfecla rosie si suc de patrunjel.
  • Suc de morcovi suc de spanac, telina si patrunjel.

 

 Ar fi bine sa-ti amintesti mereu…
  1. Cura de detoxificare nu presupune infometare! Este o vreme a stari de bine, eliberare, restartare, sanatate!
  2. Consuma sucurile imediat ce le-ai preparat, pentru a preveni oxidarea lor si pentru a beneficia de toate substantele nutritionale ale acestor bauturi.
  3. Nu uita sa bei suficienta apa pentru a elimina toxinele din organism. Foarte multa APA!
  4. Asigura-te ca te odihnesti suficient, ca te misti in natura si ajuti si prin stimularea fizica procesul de detox.
  5. Include germenii in dieta ta de detoxifiere, sunt indicati in special cei de ridichi sau fasole. Nu omite sa incluzi nautul, lintea sau semintele de floarea-soarelui in dieta.
  6. Întotdeauna o detoxifiere a organismului se realizează printr-o schimbare radicală a obiceiurilor zilnice, dobândite în timp. Nu are sens să ne amăgim, să spunem că ceva sucuri și câteva remedii naturale ne vor aduce mari beneficii. Neschimbând obiceiurile alimentare și neprivându-ne de unele alimente, pentru  perioade mai lungi de timp. Ne-am putea doar pacali singuri cu aceste cure, urmate de totala nechibzuinta nutritionala.
  7. In momentul în care corpul începe detoxifierea (în urma unui protocol specific), elimină toxinele din organele unde au fost stocate către circulaţia sangvină. Dacă rata de detoxifiere celulară depășește “fluxul tehnologic” al organelor responsabile cu eliminarea toxinelor, atunci se creează un blocaj în circulaţia sangvină. Astfel, vor apare așa-zisele “simptome de detoxifiere”: constipaţie, iritabilitate, insomnie, oboseală, stări de răceală, migrene etc. Gradul de intensitate al acestora variază în funcţie de cât de “netoxic” este organismul. În acest caz, un lucru iniţial “bun” ar putea deveni “rău”, din cauza frecvenţei prea rapide cu care se produce. Când se întâmplă acest lucru, protocolul de detoxifiere trebuie oprit până la dispariţia simptomelor negative și reluat la o frecvenţă mai scăzută, până când organismul se obișnuiește cu schimbările produse.
Să fie de folos, spre stare de bine, sanatate si bucurie!
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *