Ziua de Sânziene


Astăzi, de SÂNZIENE, mă duc să-mi iau un ceai de sânziene…

Fitoterapeuții recomandă tratamentul cu aceste plante magice în 70 de afecțiuni grave . Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale sânzienelor, plantele „magice” ale verii:” Sânzienele au efecte benefice recunoscute în tratamentul a mai bine de 70 de afecţiuni grave: boli renale (cistite, calculi şi nisip la rinichi şi la vezica urinară), boli ale glandei tiroide şi ale corzilor vocale, dereglări neuro-vegetative, intoxicaţii, cancer al limbii şi al laringelui ”. De asemenea, alte studii recente au demonstrat că terapia cu sânziene este benefică pentru hipertensivi, anemici, depresivi, pentru bolnavii de ulcer şi de cancer de piele.

Specialiștii menționează că proprietăţile terapeutice ale sânzienelor: diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene sunt conferite plantei de substanţele active din compoziţia lor : taninul, enzimele, acidul citric, saponinele şi glucidele. În același timp, potrivit unor opinii recente, sânzienele trebuie recoltate în intervalul iunie-septembrie. Pentru ca proprietăţile terapeutice ale sânzienelor să fie maxime, fitoterapeuții recomandă culegerea florilor în timpul prânzului.

Sânzienele fac parte din familia Rubiaceae, fiind o plantă cu flori galbene, mici şi dese ca o ploaie de stele, cu un parfum dulce şi un gust contrastant – puternic amar. Este întâlnită la marginea pădurilor, a drumurilor, pe câmpii, în fâneţe şi tufişuri. Tradiţia spune că sânzienele au puterea de a îndepărta răul şi boala. În trecut, se puneau flori de sânziene pe patul femeilor care urmau să nască, pentru a avea o naştere mai uşoară. În medicina tradiţională, sânzienele sunt folosite ca remediu pentru normalizarea activităţii glandei tiroide (mecanismul de acţiune fiind încă neelucidat). Se mai numeşte drăgaică, floarea lui Sântion, închegătoare, sânzuiene, sănjene, etc.

Cum se prepară, cum se administrează?

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de sânziene uscate care se infuzează în 500 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi, după 15 minute, ceaiul se strecoară şi se bea călduţ. Zilnic se consumă două căni, timp de 18 zile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *