10 alimente perfecte pentru creier

161Se spune ca de la nastere si apoi tot restul vietii, creierul este in permanenta activ. Intr-un fel sau altul, el ”le face pe toate”, asa ca are nevoie de putin ajutor. Cea mai buna cale este, evident, o alimentatia care sa-l sustina in uriasul efort al fiecarui moment. Urias, pe bune!!! Astfel ca, iata lista celor 10 alimente perfecte pentru creier, pentru care o sa-ti spuna: ”Sarut-mana pentru masa!” si o sa functioneze ”focus”, primind cea mai buna rasplata.

– Sfecla rosie, aliat al sanatatii!
Cercetatorii de la Universitatea Wake Forest spun ca nitratii naturali din sfecla rosie cresc circulatia sanguina catre creier, astfel incat sa fie imbunatatite functiile cerebrale.
– Salvia. Ne este recomandat sa consumam aceasta planta aromata.
Un studiu publicat recent a probat faptul ca adultii care au consumat extract de salvie si-au imbunatatit radical performantele cognitive. Salvia contine substante care stimuleaza viteza de transmitere a informatiilor si stimuleaza sinteze de neurotransmitatori, in mod natural. Adauga putina salvie in mancare…!
– Ceaiul mate are efect similar cafeinei, fara nici unul din efectele secundare ale acesteia.
Frunzele de mate – aceasta planta din America de Sud – creste capacitatea de concentrare si este o foarte buna sursa de energie pentru creier.
– Sardinele.
Daca vrei sa excelezi la serviciu, ia-ti pentru pauza de pranz sardine, acestea fiind pline de omega 3, care imbunatatesc felul in care neurotransmitatorii comunica si mentin concentrarea mentala.
– Ouale sunt o sursa de colina, un precursor al acetilcolinei, neurotransmitatorul care este implicat in mentinerea unei bune memorii.
– Ovazul, caruia nu degeba ii suntem noi nutriționiștii fani declarati, este una din cele mai bune surse de carbohidrati, acesta fiind nutrientii principali pentru o buna activitate cerebrala.
Un nivel foarte scazut al carbohidratilor in sange determina o incetinire a functiilor cerebrale. Ovazul este una una din cerealele care ofera proportia optima intre carbohidrati, fibre si minerale, astfel ca poate fi un combustinil perfect. Ideal este sa mananci ovaz la micul dejun.
– Lintea sa fie permanent in dieta noastra!
Contine mult acid folic, usor asimilat de organism, care creste puterea de concentrare si memorare. In plus, scade nivelul aminoacizilor care ar putea sa impiedice buna functionare a creierului. Lintea aduce si doze mari de vitamine din grupul B, vitamine esentiale pentru buna functionarea a celulei nervoase.
– Semintele de in sunt una din cele mai bune surse de acid alpha-linolenic, nutrient care imbunatateste activitatea cortexului cerebral.
Este suficienta o lingurita de seminte de in pe zi pentru rezultate maxime. Adauga seminte de in in iaurt si atunci cand iti faci un smoothie. Nu uita sa pui si niste ovaz!!!
– Nucile.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Tufts din Boston au descoperit ca o dieta bogata in nuci poate imbunatati performantele mentale. Acestea contin antioxidanti si omega-3, care au capacitatea de a stimula capacitatea creierului.
– Spanacul si alte vegatale.
Specialistii de la Harvard afirma ca persoanele care au mancat cele mai multe legume cu frunze verzi, mai ales salata verde si spanac, dar si legume crucifere (broccoli si conopida), au avut un ritm al declinului cognitiv dupa varsta de 60 de ani mult mai lent, comparativ cu persoanele care au mancat mai putine legume…
Se spune ca este indicat sa combini doua-trei din aceste alimente pentru creier, in meniul tau de fiecare zi, pentru a avea o minte “FOCUS”, cum spune prietena mea, de profesie psihoterapeut.

Pentru activitate cerebrala buna avem nevoie de:
Glucoza, acesta este combustibilul creierului; creierul nostru consumă pana la 40% din întreaga cantitate de peste zi ingerată, cu mult mai mult decât oricare alt organ. Înțelegeți acum de ce vă este foarte foame atunci când aveți o muncă intelectuală intensă de efectuat, sau după un examen? Cu cât consumăm mai mult combustibil pentru creier, adică mai mulți carbohidrați, cu atât vom fi mai sănătoși și viguroși. Discuția despre calitatea carbohidraților și cât sunt ei de sănătoși este subiectul unui alt amplu articol, astfel mă rezum spunându-vă că tot ce este natural și neprocesat este combustibil bun, iar tot ce este rafinat și transformat (cereale procesate, făină albă, zahăr alb sau brun, biscuit, ciocolata etc.) sunt otrăvuri pentru creier. Îmi pare rău, știu că sună rău. însă este adevărat.
Mai avem nevoie de omega3, esential in buna desfasurare a activitatii creierului nostru.

Recomand multe fructe si legume proaspete si in permanenta sa aveti in alimentatia voastra un aport constant de omega3
.
Sanatate si prosperitate!

Articol publicat aici: http://www.timisoreni.ro/despre/10_alimente_perfecte_pentru_creier/

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *