2022 – Puterea a de a trăi în inimă!

Sfântul Paisie Aghioritul spunea despre cercetarea de sine că, ”este cea mai folositoare dintre toate cercetările. Cineva poate cerceta multe cărţi, dar dacă nu se supraveghează pe sine, toate cele citite sunt zadarnice. În timp ce, dacă ia aminte la sine şi mai şi studiază puţin, se foloseşte foarte mult. Şi atunci purtarea lui devine fină în toate manifestările. Altfel, face greşeli mari şi nici nu-şi dă seama. Acela care nu ştie cine este, nu trebuie să spere să cunoască ceva. Focul cunoaşterii trebuie mai întâi să se aprindă în voi, acolo trebuie să răsară soarele. Obscuritatea interioară vă va interzice să mai vedeţi ceva în altă parte…”

Amintiri din 2021 la care mă uit cumva cu emoție, încă sunt pline de emoție unele dintre ele… Unele, aducătoare de tristețe, altele mă fac să zâmbesc… Toate sunt ale mele, le-am trăit și fiecare a avut un sens, cu siguranță. Au fost întâmplări și aspirații, străduințe și stăruințe, dar cel mai mult parcă simt să spun că a fost multă trăire în acest an. 

Să stai de vorbă cu tine, despre aspirațiile și obstacolele pe care le-ai întâmpinat, să faci asta în aceste zile. Iar eu, acum, scriu toate acestea pentru a te inspira. Să fii un om mai bun și te bucuri potențialul tău, zi de zi. Lasă-te inspirat și stai de vorbă cu tine. Vezi cum te-ai simțit anul trecut și ce a rămas în inima ta. Ce ai vrea să-ți aducă Noul An și, mai mult de atât, ce ai putea aduce tu ”nou”, în anul care vine!

3 lecții iau cu mine mai departe, pentru anul ce vine

1. ATENȚIA – prima dintre intențiile mele conștiente! 

Atenția poate fi vizuală, auditivă, olfactivă, kinestezică. Atenția este începutul INTENȚIEI. Pornind cu ea, ajungem la intenții conștiente. Folosind mintea imaginativă – vizualizăm, ne închipuim, construim imagini cognitive ce susțin intenția conștientă. Mai mult… 

Atenția modifică percepția! 

Aceasta este una dintre cele mai puternice revelații din ultima vreme. E descoperită mai devreme de 2021, însă intensificată și extinsă ca înțelegere, ca exercițiu și practică de viață. Nimic nu mi-a folosit mai mult în progresul personal, așa cum mi-a folosit exercițiul atenției pe care l-am inițiat ceva în urmă. Nu mi-aș fi putut imagina și, dacă nu aș fi făcut eu acest exercițiu, probabil că mi-ar fi fost greu să înțeleg puterea lui transformațională. Dacă nu mă crezi, nu ai decât să faci asta chiar tu! Mi-am propus să fiu atentă la mine: cum privesc, ce spun, cum acționez sau reacționez. Mi-am propus să fiu atentă la schimbările emoționale, la cum îmi afectează acestea relațiile și starea. Mi-am propus să fiu atentă  și la cei din jur. Când începi să fii atent, când începi să te interesezi de tine, începi să te întâlnești cu tine! ”Începi să te vezi într-un fel în care te poți chiar si speria, uneori!” E un proces interesant, un proces de cunoaștere mai adâncă și calea este una plină de provocări, desigur. Practic, “începi să vezi de tine”, cauți o rigoare a firii si îndreptare a celor strâmbe. Important este să nu te minți, odată ce te descoperi altfel decât te gândeai și să te bucuri de călătorie!

2. Lecția RECUNOȘTINȚEI

”Recunoştinţa este opţiunea de a vedea Iubirea lui Dumnezeu în toate lucrurile.” Dacă trăiești, cu adevărat, asta înseamnă că ești plin de recunoștință. Altfel, n-ai cum să fii treaz… Nici o fiinţă care alege astfel nu se poate simţi neîmplinită. Opţiunea de a aprecia duce la fericire, întocmai cum opţiunea de a nu aprecia duce la nefericire şi disperare. Mai mult, nu poţi vorbi despre abundenţă, fără să vorbeşti şi despre recunoştinţă. Mai întâi este recunoștința, apoi vine abundența…

Recunoştinţa porneşte din sentimentul valorii intrinsece şi sprijină trăirea experienţei abundenţei interioare, ca stare. Pe de altă parte, nerecunoştinţa şi resentimentul îşi trag obârşia din sentimentul lipsei de valoare intrinsecă şi consolidează perceperea lipsei. Trezește-te și mulțumește pentru ce ai acum, așa cum e… Ești aici, ești în viață! Vezi, mai apoi, ce mai e de făcut. Dar, după ce ești recunoscător pentru acest prim moment!

”Fiecare persoană ce păşeşte pe pământ culege rezultatele gândurilor pe care le-a semănat. Iar, dacă vrea să schimbe natura recoltei din anul viitor, trebuie să schimbe gândurile pe care le sădește acum.” Gândeşte doar un singur gând de recunoştinţă şi vei vedea cât este de adevărată această simplă afirmaţie. Opreşte-te un moment şi deschide-ţi inima ca să primeşti acel dar cu recunoştinţă, de fiecare dată când te bucuri sau viața e cu brațele deschide către tine. 

Fii recunoscător și veți căpăta o mare putere!

2. TREZVIA implementată în viața cu IUBIRE!

Ne ocupăm fiecare de ale lui. Așa trăiam mai toți, văzând de el, să-i fie bine lui. Avem o existență închisă între propriile nevoi, dorințe și plăceri. Această individualitate conturează vremurile actuale, vremuri asemănătoare omului. Căci, omul este cel care construiește vremurile și nu altfel! Tocmai acum, singurul lucru important pe care putem a-l face este să ne căutam inima. Și, orice face omul, toată căutarea sa de acum și tot ce explorează în exteriorul său are doar un scop: dacă duce sau nu la nivelul acesta. Tot ce avem de făcut în aceste vremuri este căutarea de a trai la nivelul inimii. Și tot ce facem în exteriorul nostru, să ne crească iubirea și capacitatea de a trai la acest nivel, aceasta să ne fie gândul principal. Ce înseamnă acest nivel? Să navighez, să fiu capabil să nu fac nimic, precum soarele care stă și emite lumina. Trebuie sa reușim a ne acorda lăuntric pe frecvența lui Dumnezeu. Să caut a mă apropia de această frecvență. Să-mi acordez inima cu cele ce vin de la Dumnezeu. Și, poate mai mult, de finețurile cu care fac lucrurile depinde și creșterea duhovnicească… 

Rămâi optimist. Fii curajos. Crește-ți înțelepciunea și credința. Iar, peste toate acestea, dobândește curajul de a IUBI! 

Da, cercetez iubirea, prin cuvânt și stare, de ceva vreme. Pur și simplu mi-am dat voie să fac asta  și așa vreau să trăiesc. Să spun ”Te iubesc”, chiar dacă pentru unii dintre noi e prea mult… Știu că avem datoria să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Și atunci, de ce nu este normal să spunem, să ne spunem uneori deschis și curajos ”te iubesc”? Da… 

…pentru felul în care mă privești

…pentru felul în care-mi vorbești

…pentru că mă vezi

…pentru cum mă faci să mă simt acum, în prezența ta

…pentru atenția ta

…pentru trezvia mea, în prezența ta

…pentru călătoria noastră, împreună

Te IUBESC!

An Nou Fericit!

Photo credit: Cătălin Mezei
6 raspunsuri
 1. Sanda-Liana
  Sanda-Liana says:

  Lavinia, asta seară am urmărit împreună cu câțiva prieteni un interviu dat de ☺️ Dr. Jill Bolte Taylor. O poveste a unui alt miracol al ceea ce poate face iubirea când își dă mâna cu cunoștințele avansate în domeniul neurologiei și cu prezenta în viața ta aflată la limita de jos a funcțiilor „normale” pentru a fi.
  Apoi am deschis articolul tău și am rămas cucerită de sincronicitatea indemnului tău de a avea curajul de a IUBI și a mărturisi fiecărui om cu care 2022 îmi dă șansa să fiu motivul pentru care îmi dau voie să îl iubesc și să i-o mărturisesc și ceea ce m-a marcat din interviul cu dr Jill Bolte Taylor .. avem, noi toti oamenii, 4 „creierașe” asociate fiecare câte unei personalități tot timpul cu noi, din care una iubitoare prin conexiunea cu Divinitatea…

  Răspunde
 2. Georgiana
  Georgiana says:

  Ești minunată! Mulțumesc pentru inspirație, cu recunoștință pentru tot ce citesc din ce ne dăruiești cu atâta IUBIRE!
  Te iubesc, Lavinia!
  An plin cu Iubire! Cu magia Iubirii și Puterii să ne fie!
  La mulți ani binecuvântați, Împreună!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *