Reglarea tensiunii fără medicamente 2

dieta-mere

Pentru cei cu afecțiuni cardio-vasculare…

 

Atenția ar fi bine să fie îndreptată către greutatea echilibrată și consumul de alimente care să nu înrăutățească starea de sănătate. Să ne amintim mereu: un stil de viață dezechilibrat, printr-o dietă deficitară și prin alegeri mai puțin conștiente (cum este obiceiul de a fuma sau de a fi sedentari), toate acestea au dus la declanșarea afecțiunilor sistemului cardio-vascular. La ce ar fi bine să fim atenți?

 

  1. Necesarul caloric optim, spre obținerea unei greutăți corespunzătoare vărstei, spre menținerea unui nivel de zahăr în limite normale la nivelul sângelui, cu un colesterol LDL scăzut. Ar fi bine să avem grijă atât de cantitatea de hrană, dar mai ales de calitatea ei…
  2. Activitatea fizică este obligatorie! Plimbări lungi de 1 oră, în natură sau o activitate fizică constantă, de câteva ori pe săptămână.
  3. Somnul – odihnă este foarte importantă, seara înainte de 22,30!

 

 ALIMENTELE ”de evitat”…

  1. Sarea de masă – maxim 3gr/zi. Nu sărați mâncarea și consumați cât mai multe legume și rădăcinoase care conțin mineralele necesare corpului.
  1. Grăsimi dăunătoare ”RELE” – friptură, carne grasă, ouă, uleiuri vegetale, smântână, unt, margarină, uleiuri vegetale nepresate la rece, chipsuri etc. Grăsimea animală ar trebui chiar evitată, mai ales după vârsta de 40 de ani la femei și 50 de ani la bărbați.
  1. Sucurile acidulate– toxine inutile!
  1. Mâncarea prăjită în ulei nu reprezintă decât o sursă de hrană nefavorabilă, cu un gust înșelător. Nu trebuie neapărat să prăjim mâncarea ca să aibe gust! Un mit învechit, de depășit! Prea multe afecțiuni, prea multe cazuri de cancer în ziua de azi… Iar hrana este ”medicamentul” nostru de zi cu zi!
  1. Produse de origine animală grase – smântănă, unt, untură, carne de porc, carne de pui din comerț, ouă prăjite, MEZELURI – nu mai consumați astfel de produse înșelătoare!
  1. Produsele de cofetărie şi patiserie, fie dulci sau sărate, au un conţinut de grăsime de până la 30-80%.
  1. Snacks-urile şi orice alimente semipreparate, produsele frumos ambalate şi uşor de ronţăit: napolitane, biscuiţi, covrigei, chips-uri, popcorn, seminţe şi alune prăjite şi sărate. Nu fac decât să ne încânte gustul pentru câteva clipe, mai apoi, încarcă și afecează starea de sănătate. Merită, oare, pentru doar câteva secunde de plăcere a gustului?
  1. Sosurile şi maioneza gata preparată din magazine, ar fi bine să nu facă parte din alegerile nici unuia dintre noi, sănătoși sau mai puțin…
  1. Toate produsele tip fast-food!!!

Înainte să vă așezați la masă, alegeți cu gândul conștient mâncarea dătătoare de sănătate și de echilibru, acolo unde este trebuință. Nu alegeți în funcție de gust sau plăcere, acestea pot să ne coste mai mult, mult mai mult decât ne dăruiesc…

Dacă în articolul de săptămâna trecută am scris despre cele care ar trebui eviate în dieta de prevenție sau în dietoterapia afecțiunilor cardio-vasculare, astăzi îmi propun să vă amintesc…

 

…care sunt cele mai bune alimente pentru inima noastră?

 

  1. Aportul zilnic de fructe și legume crude, adică un aport de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine. Zilnic să consumați 5 fructe și 5 legume, iată un prim pas al sănătății generale.
  2. VITAMINA C se află în strânsă legătura cu elasticitatea vaselor de sânge, reglează tensiunea arterială – 1000mg vit. C/zi -, este foarte bine să avem în vedere această vitamină esențială sănătății.
  3. Aportul unei cantități optime de CALCIU – suplimentarea cu Ca se poate face prin: suc de morcov, semințe de susan, urdă, zer din lapte, brânză de vaci (semidegresate). Întotdeauna se leagă de alți nutrienți, calciu se absoarbe prin prezența altor minerale și vitamine esențiale.
  4. Peștele oceanic – ar fi bine să consumăm de cel puțin 3/săptămână pește! Este bogat în omega 3, proteine, importanți antioxidanți, vitamina D. Poate fi preparat la grătar (de preferat pentru cină), consumat marinat sau poate fi adaugat în salate, dându-le o aromă deosebită. Peștele gras este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Somon, sardine, hering, anșoa și macrou sunt cele mai bune surse de acizi grași omega-3 DHA si EPA, care au beneficii majore pentru sănătatea inimii. O serie de studii actuale sugereaza că persoanele care consumă pește gras regulat au un risc mai mic de insuficiență cardiacă și sunt mai puțin susceptibile de a muri de boli de inimă. Peștele este, de asemenea, o mare sursă de proteine de înaltă calitate, care ajută să crească și rata metabolică, intesificându-se arderile calorice.
  5. Dacă nu putem renunța la consumul de carne, cele recomandate sunt de : de curcan, pui de casă sau vită.
  6. Fibrele din cereale integrale și rădăcinoase, limintează absorbția colesterolului și ridicarea bruscă a valorilor glicemice, prin încetinirea pătrunderii zahărului în sânge.
  7. Frunzele verzi – Legumele cu frunze verzi sunt extrem de hrănitoare si sărace în calorii. Sunt, de asemenea, sărace în carbohidrați, care pot ridica nivelul zahărului în sânge mult mai puternic decât alți nutrienți. Spanac, kale, frunze de pătrunjel, măcriș, ștevie, rucola, salată verde – surse bune de vitamine și minerale, inclusiv vitamina K sau C. Într-un studiu se arăta cum creșterea aportului de vitamina C reduce markerii inflamatorii pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cele cu tensiune arterială ridicată. În plus, frunzele verzi sunt surse bune de luteina si zeaxantina, antioxidanți valoroși organismului. Acești antioxidanți protejează ochii de degenerescență maculara si cataracta, complicații ale diabetului zaharat.
  8. Apa – este important regimul hidric, minim 2,5 l apă într-o zi. De preferat, apa să fie mereu schimbată, să nu rămânem fideli mai mult de 3 luni de zile aceleiași mărci de apă plată.
  9. Scorțișoara este un condiment delicios cu o activitate puternic antioxidantă. O serie de studii controlate au aratat ca scorțișoara poate scădea nivelul de zahăr din sânge și de a îmbunătăți sensibilitatea la insuliă. O analiză recentă demonstrează cum scorțișoara are o bună acțiune și asupra colesterolului și trigliceridelor, scăzând nivelul lor. Nu depășiți o linguriță pe zi – cantitatea de cumarină este bine să fie în cantități optime pentru organism – și alegeți întotdeauna tipul Ceylon, aceasta este adevărata ”scorțișoară medicament”!
  10. Tărâțele de ovăz sunt recomandate la micul dejun, acestea fiind pline de fibre absorb zaharurile și grăsimea alimentară.
  11. Sucul de sfeclă este indicat în reglarea tensiunii arteriale, printr-o cură de minim două săptămâni – 200ml de 2/zi.
  12. Semințele crude și nucile sunt excelente prin aportul de lipide sănătoase, și prin elementele conținute: Mg, Zn, Se… Toate sunt indicate și scad riscurile bolilor coronariene.
  13. Ceai de păducel, vâsc, talpa gâștii, 3 frați pătați, lemn dulce, anghinare, coada calului – toate să facă parte din obiceiul zilnic, ca o formă de prevenție și susținere a sănătății.

Înainte de vindecare este boala, iar înaintea ei poate fi grija atentă pentru menținerea sănătății, printr-un regim de viață conștient, prin cunoaștere și bucurie! Și, astfel putem evita boala, rămânăn sănătoși și bucuroși de viață!

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *