7 noi REZOLUȚII și prima zi a lui SEPTEMBRIE

Prima zi a lui SEPTEMBRIE… Prima zi dintr-un NOU AN! 

Da, de ani buni pentru mine anul începe în această perioadă, odată cu septembrie sau odată cu calendarul ortodox. Copila pornește la școală, la fel și eu reîncep activitatea didactică, ședințele de consiliere alături de clienții mei, revenită după perioada de vacanță a verii. În ultimul timp vara e încărcată cu multe călătorii, unele în care am activitate și muncesc, altele sunt doar vacanță sau cercetare personală. Mulțumesc mereu lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a fi mai tot timpul plecată vara…

În această perioadă încep setarea noilor obiective, ce-mi propun să realizez în următoarele 3 luni – până la anul nou -, și care sunt rezoluțiile până în iunie, anul viitor. Nu știu cum faci tu, la mine această structură funcționează excelent și este testată deja de ani buni. 

Iată-mă la început de septembrie, încă în vacanță alături de familie, dar asta nu mă împiedică să pornesc într-un fel sau altul munca de aici. Am timp până începe școala și mă reîntorc acasă să-mi planific cu exactitate pașii ce urmează. 

Ce-mi propun să fac?

ECHILIBRUL INTERIOR intră în atenția mea! El ar  trebui să fie principiul  țel al vieţii și am de gând să-l supun unei analize riguroase.  Odată câștigată această stare, toate celelalte obiective se subordonează ei. Cred că succesul vine în măsura în care  propria feri­cire, propria mulţumire de sine, sentimentul de bunăstare per­sonală, pe scurt – echilibrul interior în toate ariile vieții este cucerit. Echilibrul de care vorbesc este acea pace interioară, atât de importantă pentru tot ceea ce vreau să realizez mai departe.

Cum poţi avea mai mul­tă pace interioară?

Am nevoie de atenție – prezență – deschidere în tot ce fac, pas cu pas, zi de zi. Am nevoie de acea putere pentru a-mi liniști mintea și pentru a lăsa spațiu între gândurile mele. Fiind atentă și prezentă, dobândesc puterea de a trăi autentic, înafara gândurilor care, de cele mai multe ori regizează și pun în scena vieții realități prezente doar în gândurile mele. Și, ”pe bune, am obosit să tot fac scenarii și să-mi consum energia inutil, să-mi irosesc prezentul și viața”, vorba unui prieten drag. 

Mai apoi, am nevoie să-mi eliberez complet mintea de emoţiile distructive: tea­mă, furie, îndoială, vinovăţie, resentiment şi îngrijorare. Odată eliberată de aceste gânduri, nu mai sunt prizonierul unei minți nestăpânite și nici nu mă mai identific cu emoțiile mele. Prin puterea prezenței capăt starea de deschidere, las viața să fie, să mă surprindă. În plus, ab­senţa emoţiilor negative aduce bucuria firească, fără eforturi, pa­ce interioară și echilibrul elegant al omului treaz. Și-mi vine în gând îndemnul simplu:

“Tu fă tot ce poți, apoi lasă viața să facă restul!”

Ce altceva mai vreau să fac?

Mai multă RUGĂCIUNE vreau, mai multă liniște și curățenie în gânduri îmi doresc să izbândesc… Îmi propun o structură clară în programul meu, astfel ca minim 30 minute dimineața și 30 minute seara să am un timp al meu de tăcere și rugăciune, și atât! Nu e mult, pornesc astfel cu gând de creștere în timp.  În esență, creștinismul și practicarea lui este măsura puterii de rugăciune, iar atunci când aceasta se învață, cuprinzi practic cea mai mare artă pe care o poți dobândi de-a lungul vieții pe pământ. Ei bine, aceasta este o temă excelentă de cercetare… Îmi propun o mai adâncă și atentă stare în rugăciune. Aș vrea să spun și să și pot a lucra asupra mândriei, asupra smerenie sau ceva legat de lepădarea voii proprii… Aș fi o ipocrită! Sunt doar deziderate de care încă nu am nici o șansă a mă apropia, din păcate. Să pot să mă rog curat, acesta poate fi un desiderat, până la smerenie mai e însă mult de lucrat. Mă rog să mă ajute Dumnezeu să o dobândesc în timp. Și nu prin asprime, mă rog mult să fie cu putință…

”Când omul se cunoaște pe sine își recunoaște firea, limitele și posibilitățile existenței sale și poate să se poziționeze corect față de Dumnezeu, față de aproapele și față de sine însuși.”- Părintele M. Kardamakis

Programul meu rămâne setat cu trezirea la ora 5, citit, scris, alergat zilnic… Acestea sunt obiceiuri pe care nu le mai las nici în vacanță și sunt bucuroasă că am dobândit această rigoare a timpului meu. Îmi propun să scriu poate mai mult, zilnic să lucrez la noile cărți, îmi propun un timp mai lung și autentic de petrecut cu soțul și fiica mea. Este foarte importantă această conexiune curată, îngrijită și mereu dorită cu cei pe care-i iubim!

Concret, care sunt principalele obiective în jurul cărora îmi voi stabili activități si acțiuni măsurabile, pentru că doar astfel voi putea vedea progresul zilnic:

 • Echilibrul în toate ariile vieții mele
 • Echilibrul în interiorul meu
 • Putere de rugăciune
 • Atenție
 • Prezență
 • Deschidere
 • Comuniune cu familia

Șapte noi rezoluții pentru care voi realiza un program zilnic, prin care să pot monitoriza starea, progresul și felul în care se schimbă viața mea. Concret, ce voi face și cum va fi structurat programul meu poate voi scrie aici, pe blog, odată cu stabilirea programului de la facultate, programul copilei mele și cel de la cabinet. Rămânem aproape, să ne inspirăm mereu cu bine și bucurie!

Tu ce-ți propui odată cu venirea toamnei? 

Ce obiective ai până de anul nou? 

Ce ai vrea să schimbi sau să îmbunătățești la viața ta? 

Gândește-te și scrie-mi și mie aici. Am să citesc cu drag și, în plus, cine știe pe cine poți inspira și tu mai departe…

PS. Îmi doresc tare mult să pot ajunge la rezoluții care să-i cuprindă mai mult pe ceilalți: tăierea voii proprii, dăruirea către celălalt în fiecare moment, să-ți muști limba mai bine decât să întorci vorba cuiva, să te lași mereu pe tine în urma celuilat… Încă nu sunt în stare, ego-ul meu este încă mult prea puternic, din păcate. Dar, mă rog să pot cândva să trăiesc astfel… 

Cu tot dragul meu, cele scrise aici îmi doresc să fie clare în primul rând mie, iar pe tine să te inspire în ce ai de făcut pentru ca viața ta să fie mai bună, zi de zi. Doamne ajută!

6 raspunsuri
 1. Victor
  Victor says:

  Imi cautam vocația până de curand si am realizat ca nu e usor sa o gasesc, asa ca I loose the grip, cum zicea un învățat contemporan… Am cateva obiective si lucrez la un program riguros pentru atingerea lor, ma mai inspir si de la tine.

  Răspunde
  • Lavinia Bratu
   Lavinia Bratu says:

   Caută-l pe net pe Andy Szekely, el este o sursă de inspirație pentru mine!

   Toate cele bune și rămânem aproape, cu bucurie!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *