7 pași către progres și echilibru

Dacă vrei să crești, dacă tinzi spre echilibru în viața ta, deschide bine ochii și stai cu fruntea sus, cu ochii către orizont. Privești  și îți stăpânești găndurile prin această atitudine, prin această stare de prezență. Viața este o provocare, fiecare moment vine să te îndemne la schimbare, într-un mod conștient și prezent. Viața e o permanentă schimbare și e bine să-ți amintești…

1. Nu fi timid în față schimbării! Cu fruntea sus întîmpină provocările și deschide brațele larg celor ce vin. Un mediu de transformare și chiar incertitudinea poate activa o persoană puternică și poate scoate ce e mai bun din ea. Stagnarea, monotonia și ritmul ”în care nu se mai întâmplă nimic”, acestea sunt de evitat. Progresul se face din zona nouă, provocatoare, în care schimbarea generează o descoperire continuă a potențialului și valențelor persoanle.

2. Să nu-ți fie teamă a-ți asuma riscuri calculate. E firesc să pășești mereu cu precauție, însă împletită de curaj și încredere. S-ar putea să ai parte de căderi, nu vom avea întotdeauna o excelență a rezultatului. ”Cine nu riscă nu câștigă”, e o vorbă, la care eu i-aș mai adăuga câteva: ”calculează riscul, asta te poate face să ieși din sfera hazardului, te duce mai aproape de succes.” În echilibru poți evalua riscurile și beneficiile, dar și dezavantajele. Poți lua în calcul cele mai nefavorabile scenarii înainte de a stabili noi măsuri și metode de înaintare.

3. Nu pierde timpul compătimindu-te! Învață să-ți asumi responsablitatea asupra celor întâmplate, cu o înțelegere intrinsecă a faptului că nu totdeauna strălucim. Când o situație se termină rău, răspunde vieții cu expresia: „Ei, bine…” sau „Merg mai departe!” N-ai să întâlnești oameni puternici care să se plângă de circumstanțele în care se găsesc sau să insiste asupra faptului că nu au fost tratați cum trebuie, găsind vinovați în jurul lor… Aceste practici sunt pentru cei slabi. Dacă ești prezent și atent, nu ai timp de pierdut. Ai treabă! Mergi mai departe! Orice eșec sau stare apăsătoare vine la pachet cu o întrebare simplă și extrem de eficientă pentru a ieși din imps: ”Ce am eu,  oare, de învățat din această situație?” Fiecare eșec este venit să ne transforme, vine cu lecții care odată învățate și nu respinse în inconștient, toate ne clădesc și ne duc către succes. Este bine să vedem mereu lecția și calea spre progres! Până la urmă, fiecare eșec este o șansă de a îmbunătăți. Oamenii puternici sunt dispuși să eșueze din nou și din nou dacă este necesar, atât timp cât experiența de învățare de la fiecare cădere îi poate duce mai aproape de obiectivele lor finale.

4. Fiecare pas făcut te învață mai bine mersul! Așa cum un copil mic învață să meargă – la început se ridică, pășește, cade, se ridică din nou -, la fel este și viață. O alternanță între verticalitatea atentă cu privirea îndreptată către cer și căderi în care mobilizăm atenția și focusul mental, spre cuprinderea sensului și înțelegerea mersului. Dar pentru asta ai nevoie să te supraveghezi permanent, să fii atent, prezent și deschis!

5. Nu-ți irosi energia cu lucruri pe care nu le poți controla! Într-o situație delicată e bine să-ți dai rapid seama ce anume poți controla, ce depinde de tine și ce este înafara puterii tale. Amintește-ți că singurul lucru pe care-l poți controla este întotdeauna propriul răspuns și atitudinea pe care o ai în fața situațiilor de viață apărute. Oamenii puternici și echilibrați nu se plâng (mult!) de traficul îngreunat, sau că timpul trece prea repede sau – mai ales – de alte persoane, pentru că ei își dau seama că toți acești factori sunt dincolo de controlul lor.

6. Poți greși o dată, dar nu poți repeta aceeași greșală, din nou! O persoană echilibrată își asumă întreaga responsabilitate pentru comportamentul din trecut și este dispusă să învețe din greșeli. Aceasta presupune o atenție și deschidere, o abilitate în a fi auto-reflexiv într-un mod precis și productiv. Înveți din fiecare pas, iar pasul care-i strâmb te ghidează dacă ești atent, tot spre evoluție.

7. Împarte mereu și cea mai mică bucurie cu cei din jurul tău! Fiecare succes sau provocare prin care ai trecut, merită să o împărtășești cu cei din viața ta. Dăruiește bucurie și fii inspirație mereu! Aceste strări vor genera împlinirea deplină. Oamenii care reușesc în viață se bucură și chiar prețuiesc timpul petrecut singuri. Ei folosesc aceste perioade pentru a reflecta, a planifica și pentru a fi productivi. Cel mai important, fericirea și stările lor de spirit nu depind de alții. Însă, atunci când vorbim de noi cunoașteri, depinderi și înțelegeri ce marchează un progres, conexiunea cu ceilalți marchează deplin succesul dobândit. Ce-i folosește omului o nouă cecerire, de-i singur și doar el se poate bucura de șansa sa? Dă mai departe fiecare izbândă, fii inspirație pentru cei din jurul tău!

Si toate cele scrise aici, să-ți fie inspirație!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *