A invata sa traiesti în deplina claritate a minții

hepta_934006_f2d65faa7c

 

 

A învăța să trăiești în deplina claritate a minții este o cerintță de bază nu numai în budism, taoism sau creștinism. O filosofie similară este întaâlnită și în operele unor mari nume de gânditori sau artiști, precum Emerson, Thoreau, Whitman, Osho sau Aivanhov. Mintea este de nadejde în adaptare si raționarea existenței, însă limita de folosire a ei este fină, ca un fir de păr!

Cand sa ne departam de minte, pentru a lasa și intuitia sa functioneze…?

Unde sa o blocam, spre a lasa simtirea sa creasca…?

A trai pe deplin presupune o minte libera si deschisa, mereu treaza. Focusul asupra vietii, dar – si mai important – este focusul asupra starilor interioare, asupra curgerii fluxului energetic catre exterior. Prin ganduri, atentie sau prin pura stare de observatie… Crestinismul ne indeamna a cauta starea si legatura pemanenta cu Dumnezeu, prin rugaciunea launtrica a inimii, iar in filosofia zen, este vital sa fim pe deplin implicati in toate activitatile, chiar si in cea mai neinsemnata, toate culturile ne indruma practic catre acelasi sens de existenta. Este bine sa stam concentrati in tot ce facem, fie ca ne spalam pe dinti, ascultam muzica, privim un peisaj sau ascultam muzica, ori medităm sau ne rugăm. 

Atunci cand traim clipa prezenta, nu trebuia sa fim ”un Eckhart Tolle” sau vreun personaj mistic, ca sa fim pe deplin intelesi de maretia si grandoarea acestei experiente. Atunci cand traim clipa prezenta, practic, nu simtim oboseala, acesta stare nu exista pentru omul prezent sau pentru cel indragosti, asemenea.

Interesant si simplu de realizat ca, oamenii sunt mai mult preocupati de ceea ce stiu ca au de facut, decat de ceea ce chiar fac intr-un anumit moment. Mintea este cea care ne plimba si care ‘ne fura’ realitatea, sa invatam să o controlam ar fi bine! Sa invatam a ne rupe de ea, din cand in cand, spre a putea sta si admira ceva simplu din jur, prin simpla stare de prezenta, inafara oricarei judecati, ori analize. Sa invatam DOAR SĂ FIM, in anumite momente, doar atat! Si, ma repet, nu trebuie sa fim Tolle sau alt luminat ori intelept pentru a intelege deplin acest fenomen si a incepe A FI constienti si atenti la realitatea permanenta. De aici o fi si indemnul: ”traieste-ti clipa, omule!”

O asemenea atitudine de prezenta si atentie clara asupra mintii, simturilor, cat si a intuitiei interioare, deschide calea spre rezerva imensa de creativitate, inteligenta, verticalitate si intelepciune umana.

Daca tot suntem pe aici si avem acest dar, VIATA, de ce sa nu o traim ales, cu rost si inteles?

FOCUS, asa spunea mereu o prietena draga, si mare dreptate avea. Focus, sa fii in prezent si atent, sa simti, sa traiesti la cel mai inalt nivel de constiinta, la cea mai frumoasa inaltare a mintii și inafara ei, iată provocare!

Si, viata este ca o mare…

Vezi suprafata, dar nu vezi ce este in adanc! Vedem rutina acestei vieti si uitam sa ne intrebam ce este de fapt in adanc. Traim cu impresia ca suntem pe picioarele noastre pana cand incepe vantul sa sufle. Atunci, instantaneu privim in sus, spre cer! Cautam sprijin, cautam salvarea… Sunt cele mai binecuvantate clipe, caci este momentul in care realizam ca „fara de Mine nu puteti face nimic” (Ioan 15,5), este momentul de prezenta si de constiinta a neputintei individuale. Aceste valuri care ne aduc instabilitate in viata, sunt incercarile prin care trebuie sa trecem ca sa invatam sa credem si sa ne conectam la altceva decat la lumea materiala. Insa, aceste incercari sunt exact ca niste valuri, vin si trec…

Viata este ca marea ce se linisteste cand nu sunt ganduri sau ispite, in ea se oglindeste lumina, si toata incantarea ce vine prin simpla linistire si admiratie a celor din jur. Aici, odata cu recunostinta si admiratia, incepe si viata!

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

Lavinia

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *