A planifica sau a prioritiza mâncarea

Se întâmplă ca atunci când avem o zi sau o perioadă mai aglomerată să neglijăm alimentația și să trecem pe pilot automat în ceea ce privește ”a băga ceva în gură”. ”Sunt atât de pierdut în propriul meu dialog, încât, parcă tind a mă pierde într-o relație de epuizare cu mine!” Ei bine, în astfel de momente de tensiune, interesant este a observa ce programe automate avem instalate și ce obiceiuri alimentare vin odată cu ele. Atunci când ne este mai greu, când este mai provocatoare adaptarea, când nu suntem mulțumiți de ce avem sau de ce se întâmplă, mâncarea și hidratarea au rolul lor. Ne susțin și ne întăresc, dacă alegerile sunt dintre cele conștiente, bune… Sunt mult prea importante pentru corp și minte resursele ce vin din hrană și apă, pentru a nu fii atent și conștient de toate acestea!

 

Spune-mi cum mănânci, ca să-ți spun cum te simți!

”Ceea ce am observat că funcționează la mine este o planificare zilnică a meniului,  sau chiar o planificare săptămânală a lui. Am avut perioade super aglomerate în care această planificare m-a ajutat foarte mult. Știind din timp ce urmează să mânânc, asta m-a eliberat din grija zilnică, „oare, ce mânânc azi?” și m-a ajutat să mă focusez acolo unde aveam mai mare nevoie. Este interesant și util să introducem în obiceiurile noastre această planificare a meniului.

Voi ați încercat acest „Meal planing”?

Sunt curioasă dacă ați făcut acest lucru, și cum a fost pt voi?” Mara Iepure

 

Îmi pare o idee excelentă, pri0ritizarea evenimentelor, programarea pentru o perioadă de timp – inclusiv a hranei -, este o alegere corectă și eficientă.  Așa cum spunea Mara, defocusarea de pe  alegerile nutriționale deja planificate, te ajută a-ți păstra mai bine focusul pe activitățile pe care le desfășori și au nevoie de atenția ta maximă. Pentru cineva care are o structura a programului, cu multe task-uri zi de zi, cu proiecte diverse și cu o nevoie de eficientă in fiecare moment din zi (dacă pot spune așa!), ei bine, pentru o astfel de persoana, într-o astfel de perioadă, sunt de acord cu totul, cu ce spune Mara!

 

În același timp, mă feresc să fac un plan atunci când nu există o presiune în viața mea profesională, ori în evoluția mea. Este un pic prea “robotizată” treaba, îți anulează instinctul de alegere intuitiv, pentru ce ai nevoie la fiecare masă. Da, corpul ne spune ce lipsește, ce nevoi are prin hrană, atunci când suntem suficient de aliniați și exersăm acest exercițiu.

Cum mă simt? Ce nevoi are corpul meu? Are nevoie de structură? Atunci consum o sursă de proteine.

Are nevoie de energie? Este bine venit o masă de carbohidrați, atunci!

 

Avem nevoie să păstrăm aprinsă legătura cu corpul, să învățăm a prioritiza timpul de introspecție, chiar și pentru câteva minute pe zi. Sigur că, te poți întreba cum faci diferența dintre intuiție și program instalat automat (automatism) care nu e neapărat bun pentru tine, dar ție aia îți vine să mănânci…

Intuiția are mai multe arii corticale aprinse, funcționale. Automatismul mai puține. Cooperarea ariilor corticale ne-o dorim cel mai mult. De aici îmi vine rapid, prima explicație. Creierul, imaginează-ți-l, precum un pom de Crăciun. Cu cât instalația de beculețe din el este mai complexa, cablează și luminează cât mai mult creierul, cu atât mai fain și eficient este sistemul.

 

Și, aș mai adăuga ceva, cu gândul la atenția asupra zilelor în care muncim mult și uităm de noi…

Pentru mine, dacă-mi exercit controlul și voința toată ziua, în diverse situații, cu siguranță seara o dau în bară, dacă nu mi-am planificat clar ce servesc (uneori și așa eșuez!). Salut, control! Pa, voința! Dacă toată ziua am fost atentă la taskurile mele, n-am avut timp de mâncare, este clar că la sfârșit de zi o dau în bară. Oboseala sistemului nervos la nivelul neocortexului, acolo unde este ”controlul și raționalul”, e mult prea obosit și epuizat pentru încă un task. Astfel, sistemul limbic preia controlul, emoțiile mă domină, poftele de instalează ușor… Am nevoie de libertate/ recompensă / relaxare și o iau dintr-un pahar cu vin și niște alune sărate (așa a fost ultima dată!). Sau, din ceva ce nu aș alege în alte condiții pentru masa de seară (o porție generoasă de carbohidrați, de exemplu).

Atenția asupra ta, prioritizarea meselor în anumite perioade de timp, ascultarea intuiției prin conectarea cu propriul corp în cea mai mare parte din timp, toate acestea sunt idei cu care îmi doresc să rămâi, citind acest articol. Ia-le cu tine, dezvoltă-le  conștient în viața ta, spre o mai bună stare și adaptare, în general.

Articol inspirat și scris după o discuție plăcută cu Mara Iepure.

Recunoștință!

Să-ți fie și ție de folos!

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *