Abordarea fericirii din perspectiva stării de bine

Care sunt nevoile omului de bază și în ce constau ele, pentru ca noi să fim în primul rând sănătoși, ca mai apoi să descoperim și starea de bine și împlinirea în această existență?

 

Din perspectiva psihologică care este cumva hotărâtoare în acest demers al semnificație, iată care sunt nevoile noastre de bază:

  1. ACCEPTAREA DE SINE – imaginea de sine, încrederea se reflectă în relațiile cu ceilalți. Interacțiunile de calitate, cele pozitive și constructive ne influențează dezvoltarea creierului și performanța, capacitatea de a te dovedi foarte bun în anumite domenii. Așa dobândim și ÎNCREDEREA: în sine, în ceilalți, în viață, în Dumnezeu. Încrederea că ai resurse, că le cauți și găsești atât în interior cât și în exterior – în ceilalți, reprezintă primul pas, dacă vrei să faci ceva și să aibă semnificație.
  1. DEZVOLTAREA PERSONALĂ sau AUTO-CUNOAȘTEREA – capacitatea de metareflecție – să te uiți la tine ca într-o oglindă și să te vezi așa cum ești. Oprește-te din când în când să te întrebi ce faci, cum ești ce semnificație au toate pentru mine și cum sunt relațiile cu cei din jur. Construirea permanentă a STIMEI DE SINE AUTENTICĂ –  cea care vine din interior, detașată de exterior, de aprecierile primite de la cei din jur pentru ce ai realizat și felul în care sunt aceste realizări.
  1. AUTONOMIA și capacitatea de a avea un control asupra propriei existențe. Fiind autonom are loc diminuarea sau lipsa dependențelor – de orice fel! Autonomii au acțiunile și lucrurile sub control cumva. Astfel că, de aici vine și încrederea că provocările pot fi depășite.
  1. ABILITATEA DE A REZOLVA ANUMITE SITUAȚII DE VIAȚĂ – opțiuni și alegerea celei mai bune opțiuni de aici și acum – judecă și decide conectat cu lumea din jur și nu deconectat de ei. Aici intră și COMPETENȚELE și abilitatea de a face ceva pentru ceilalți, măiestria și talentul; toți avem un dar (Har) de la Dumnezeu, iar descoperirea acestui Har aduce binele în om.
  1. RELAȚIILE noastre,  APARTENENȚA ȘI CONECTAREA AUTENTICĂ cu oameni care sunt ”tribul” / familia ta / oameni asemeni ție, de la care sporește sentimentul de înrudire și, mai apoi, de iubire. Avem nevoie de alți oamenii pentru a fi fericiți!
  1. SENSUL sau SCOPUL, care poate fi și transcendent, parte dintr-un întreg mai mare de care aparținem. Mintea are nevoie să cuprindă o imagine mai mare decât cea în care se întâmplă acțiunea din viețile noastre. De aici vine motivația! Nu este de dorit a continua să trăim cu omul în centrul preocupărilor sale individuale, egocentrice. Ar fi de dorit ca omul să fie în mijlocul naturii și a vieții, în jurul oamenilor alături de care construiește în viața sa și a celor din preajma sa, prin care are loc și maturizarea, împlinirea sa. Descoperirea sensului, mai departe de propria realitate…

 

”Pentru a fi fericiți oamenii au nevoie de alți oameni.”

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *