Acum stiu, am aflat si eu …

Cand un om reuseste sa faca ceva ce a solicitat mult efort, in el incepe sa lucreze trufia. Cel ce slabeste, se uita cu dispret la grasi, iar cel ce s-a lasat de fumat, rasuceste nasul dispretuitor… Daca unul isi reprima cu sarg sexualitatea, se uita cu dispret si cu trufie catre pacatosul, care se cazneste sa scape de pacat, dar instinctul i-o ia inainte.
Ceea ce reusim, ne poate spurca mai ceva decat pacatul insusi!
Ceea ce obtinem se poate sa ne dea peste cap reperele emotionale in asa maniera, incat ne umple sufletul de venin. Banii care vin spre noi ne pot face aroganti si zgarciti, cum succesul ne poate rasturna in abisul infricosator al patimilor sufletesti.
Drumul catre iubire se ingusteaza, cand ne uitam spre ceilalti de la inaltimea vulturilor aflati in zbor. Blandetea inimii se usuca pe vrejii de dispret, de ura si de trufie, daca sufletul nu este pregatit sa primeasca reusita sa cu modestia si gratia unei flori. Tot ce reusim pentru noi si ne aduce energie este menit a se intoarce catre aceia ce se zbat inca, in suferinta si in pacat. Ochii nostri nu sunt conceputi pentru dispret, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se cazneste sa iasa din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne infoia in pene ca in mantiile statuilor, ci pentru a le transforma in dragoste, in dezvoltare si in daruire pentru cei din jur.

Daca ai reusit in viata, nu te agata de nereusitele altuia, pentru a nu trezi in tine viermele cel aprig al orgoliului si patima infumurarii. Reusita este energia iubirii si a capacitatii tale de acceptare a vietii, dar ea nu ramane nemiscata, nu este ca un munte sau ca un ocean. Ingamfarea si trufia reusitei te coboara, incetul cu incetul, de pe soclul tau, caci ele deseneaza pe cerul vietii tale evenimente specifice lor.

Slabeste, bucura-te si taci!

Lasa-te de fumat, bucura-te si taci!

Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului acolo unde vecinul insusi l-a pus. Caci, intre vecin si gunoiul din curte exista o relatie ascunsa, niste emotii pe care nu le cunosti, sentimente pe care nu le vei banui vreodata si cauze ce vor ramane, poate, pentru totdeauna ascunse mintii si inimii tale. Intre omul gras si grasimea sa exista o relatie ascunsa, o intelegere, un secret, un sentiment neinteles, o emotie neconsumata, o dragoste respinsa. Grasimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului…

In viata noastra, nu exista profesori mai severi decat viciile si incapacitatile noastre. Acum stiu, stiu ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul gratiei si gingasiei unui menuet de Mozart, este un pacat… nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice cautatura rea, orice dispret, orice rea dispozitie este un pacat. Este pacat sa se intample  si strica totul. Acum stiu, am aflat si eu… ” – Nicolae Steinhardt

Nicolae Steinhardt a fost scriitor, publicist, critic literar si jurist român, originar din Pantelimon, judetul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia crestină ortodoxă in închisoarea de la Jilava, luându-și numele de fratele Nicolae, si se va călugări dupa punerea sa in libertate. Este autorul unei opere unice in literatura romana- Jurnalul fericirii. A fost doctor în drept constitutional.

Minunate cele scrise aici, minunata trăirea cuvintelor si simplitatea intelegerii unor fapte atat de firesti. Multumesc!

Sursa www.editura- foryou.ro

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *