ATENȚIA este primul pas

Dacă felul în care ai trăit până acum este cumva insuficient sau nesatisfăcător și ai vrea să schimbi ceva, până la accesarea activităților mentale – amintiri, raționamente, propria simțire și luarea deciziilor -, mai întâi ar fi bine să te concentrezi asupra atenției. Fără atenție este greu să poți anticipa cum să preiei controlul stărilor interioare, aceasta fiind determinantă în apariția celorlalte stări de conștiință, fiind în același timp esențială în desfășurarea tuturor celorlalte procese mentale. 

 

Atenția este o energie psihică fără de care nu poți realiza nimic la nivel conștient.

Avem permanent puterea de a ne recreea prin capacitatea de a fii atenți. 

Tot bagajul tău de amintiri, gânduri și sentimente va fi modelat prin felul în care gestionezi această energie psihică creatoare. Fără atenție nu ai nici o șansă de progres, acesasta fiind cel mai puternic instrument de îmbunătățire a calității experinețelor noastre de viață și mai departe de atât… Iar, ca să prinzi curaj, trebuie să-ți spun că atenția se pare că nu are legătură cu genetica ta. Se pare, după mai multe cercetări ale momentului, că atenția este un proces elementar care se învață și prin practică el se pot în permanență îmbunătăți.

 

”Treptat am învățat să fiu indiferent față de mine și deficiențele mele; am reușit să-mi concentrez atenția din ce în ce mai mult asupra obiectelor exterioare: starea lumii, diferite ramuri ale cunoașterii, oameni pentru care simțeam afecțiune… Am început să-mi antrenez ATENȚIA.” Bertrand Russel.

Mintea omului funcționează pe pilot automat, de dimineața până seara. Mintea omului neantrenat să-și gestioneze energia psihică așa funcționează, da! Dar, ce se întămplă cu tine când rămâi singur și nu este solicitată starea de atenție? Ei bine, atunci ai nevoie mai mult ca oricând de atenție, ca să te observi pe tine. Așa cum spuneam, fără nimic de făcut, începe mintea să te plimbe aiurea, oprindu-se de cele mai multe ori asupra unui gând apăsător, dureros, deranjant. Dacă nu înveți să fii atent la tine, vei fi atras invariabil de tot ce este problematic și supărător din viața ta. Poți evita toate aceste capcane, prin care parte semnificativă din energia psihică se poate pierde sau genera într-un sens total neconstructiv. Ai nevoie de atenție permanent, la ce e în jur, la tine și la gândurile tale mai ales.

Am început de ceva vreme să mă opresc și să mă surprind uneori, prin simpla întebare: ”la ce gândesc eu acum, mă crește, este valoros și îmi aduce o energie bună?” Dacă nu, am plecat din acel gând și mă țin sub supraveghere mai departe. Ai zice că treabă e grea. Îți garantez că este ce trebuie! Nu ești orgnizat în gânduri, pesemne ești împrăștiat! Tu alegi…

”Implicarea va fi întotdeauna facilitată de capacitatea de concentrare a atenției. Tulburările de atenție, cei care nu-și mențin mintea concentrată se simt și excluși din cursul vieții. Distragerea atenției împotriva voinței este cel mai sigur semn al lipsei de control. Și totuși, este uimitor cât de puțin efort depun cei mai mulți oameni pentru a-și ameliora puterea de control a atenției (Mihaly Czicszentmihalyi, ”Flux” – p 326). Iau o carte, nu mă pot concentra prea bine și, ce fac? Mă pot forța să stau concentrată, revenind asupra lecturii, având focus pe sporirea capacității mele de atenție. Așa ar trebui să fac, nu-i așa? Din păcate, mulți dintre noi lasă cartea și iau telecomanda tv, solicitare care nu necesită atenție și îngroapă picătură cu picătură capacitatea de autocontrol și sporirea atenție. 

 

Viitorul nu va aparține numai omului instruit, ci și celui educat să-și folosească cu înțelepciune timpul liber.” C.K. Brightbill

Corpul neantrenat, urechea afonă, privirea lipsită de sensibilitate, gustul nerafinat, mai exact toate simțurile nedezvoltate nu au cum să ne dea informații coerente și senzații juste. Funcțiile corporale au nevoie de atenția ta, pemanent în progres. Nu ajungem toți să ne mișcăm cu grație, sau să privim lumea prin ochi de artist, să ne fixăm noi obiective și să ne depășim mereu propriul record. Însă, toți am putea face toate acestea și poate că, exact despre asta este vorba și în viața noastră. Pentru ochiul antrenat să vadă frumosul, chiar și într-un decor deloc admirabil, el găsește ceva de integrat ca fiind frumos. S-a antrenat să vadă frumosul, a investit o anumită cantitate de energie psihică, antrenându-se pentru percepția frumosului din jur și de asta îl poate cuprinde  oriunde ar fi.

 

Ai nevoie permanent de atenție și de educație, spre creștere și stare de bine. Ar fi bine să te antrenezi pentru toate acestea altfel, trăiești afon, pierdut printre poveștile celor din jur, la întâmplare! Cu adevărat te poți bucura de evenimentele cotideine, cultivându-ți aptitudinile necesare pentru a deprinde asta.

ENERGIA  PSIHICĂ A DEZORDINII afectează enorm capacitatea de realizare a omului. Atenția și, mai apoi, conștiința sunt puternic destabilizate de energia negativă creată de informații ce intră în conflict cu intențiile existente sau care ne abat, ne distrag de la împlinirea lor.

Frica, mânia, durerea, dezgustul, anxietatea, gelozia, toate au o energie destul de joasă și aduc dezordine ce ne forțează practic să ne moblizăm. Dar această mobilizare este dificilă, de multe ori. Odată cuprinși de aceste energii joase, pierdem atenția care se va duce spre intenții și obiective indezirabile. Pierdem libertatea de a o utiliza așa cum ne dorim. 

 

Bibliografie: Mihaly Csikszentmihalyi, ”Flux. Psihologia fericirii”, Ed. Publica – 2015

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *