Alergia la laptele de vacă la copii

Sistemul imunitar al unui copil cu alergii alimentare are o reacție exagerată atunci când este expus la o substanță inofensivă prezentă în anumite alimente. Organismul identifica greșit acea substanță ca fiind toxică și încearcă sa se apere împotriva sa.

Reacțiile alergice variază de la foarte ușoare la foarte grave, culminând cu socul anafilactic, o reacție severa care poate pune viața în pericol.

Alergia la laptele de vacă este una comună în rândul sugarilor. Simptomele alergiei la laptele de vacă sunt variate și depind de mecanismul implicat. Există mecanisme de alergie alimentară mediate de imunoglobulina E (IgE), non-mediate de IgE și mixte. 

Simptomele alergiei la laptele de vacă mediate de IgE pot fi ușoare sau pot evolua spre anafilaxie, care poate pune viața în pericol. 

Alergia non-mediată de IgE include:

  • proctocolita alergică indusă de proteinele alimentare (FPIAP), 
  • sindromul de enterocolită indusă de proteinele alimentare, 
  • enteropatia indusă de proteinele alimentare și 
  • sindromul Heiner (hemosidoroza pulmonară). 

Aceste diagnostice cuprind aproximativ jumătate din toate alergiile la laptele de vacă.

Cea mai frecventă manifestare a alergiei la laptele de vacă la sugari este FPIAP.

FPIAP este frecvent observată la sugarii sănătoși, la termen, care prezintă sângerare rectală.

Acest lucru poate apărea atât la sugarii hrăniți cu lapte praf, cât și la sugarii alăptați exclusiv.

Proteinele alimentare secretate în laptele matern pot contribui la dezvoltarea acestor simptome.

Dieta de eliminare a laptelui de vacă maternă are adesea succes în a ajuta la rezolvarea simptomelor. O perioadă de reintroducere a laptelui de vacă care are ca rezultat reapariția simptomelor la sugarii asimptomatici stabili este un instrument de diagnostic excelent pentru a confirma alergia la laptele de vacă. 

Sugarii prematuri sunt susceptibili la alergii alimentare, așa cum s-a demonstrat din mai multe cazuri de boli asemănătoare enterocolitei necrozante care au răspuns clinic la eliminarea laptelui de vacă. Sunt necesare studii suplimentare despre alergia alimentară la populația prematură.

 

Alergia la proteinele din laptele de vacă (CMPA) afectează 2-7,5% dintre copii; persistența la vârsta adultă este neobișnuită deoarece o toleranță se dezvoltă în 51% din cazuri în decurs de 2 ani și 80% în decurs de 3-4 ani. CMPA este o reacție imunologică la una sau mai multe proteine din lapte: α-lactalbumină, ß-lactoglobulină, cazeină, asociate IgE sau non-IgE, responsabile de simptome cu debut imediat sau tardiv. Suspiciunea de CMPA se bazează pe istoric familial și medical detaliat, test cutanat, test plasture, test de laborator, dietă de eliminare și provocare alimentară. 

 

Tratamentul general pentru CMPA este dietetic: eliminarea proteinei din laptele de vacă și introducerea formulei de zer sau cazeină hidrolizate extensiv, formula de aminoacizi și formula de soia. Formula de zer sau cazeină hidrolizată extensiv este recomandată ca primă alegere pentru sugarii cu reacții ușoare sau moderate, formula de aminoacizi în CMPA sever și în cazurile cu răspuns slab la formula de zer sau cazeină hidrolizată extensiv.

Simptome ale alergiilor alimentare comune:

  • Senzația de furnicături în gură,
  • Senzația de arsură în buze și gură,
  • Umflarea feței, a ochilor și buzelor.
  • Aparitia erupțiilor cutanate (urticarie),
  • Nas congestionat sau secreții nazale,
  • Greață, vărsături și/sau diaree,
  • Ochi înroșiți sau apoși.

 

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33262206/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20836734/

https://www.foodallergy.org

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *