Alimente care conțin GLUTEN – OVĂZUL 

”Ovăzul conține o proteină numită avenină, care poate provoca o reacție alergică la unele persoane. O persoană care a mâncat ovăz se poate simți uneori rău și poate simți simptomele unei alergii la ovăz. Cu toate acestea, s-ar putea să aibă o intoleranță la gluten. Aproximativ 1 din 100 de persoane din întreaga lume au o formă gravă de intoleranță la gluten numită boală celiacă. Deși ovăzul nu conține gluten, procesarea ovăzului alături de alimentele care conțin gluten poate duce la contaminare încrucișată. Acest lucru poate duce la un diagnostic greșit.” – https://www.medicalnewstoday.com/articles/oat-allergy

  1. Grâul –  ce conține gliadina;
  2. Orzul  – hordeina;
  3. Secara – secalin;
  4. Ovăzul – în loc de gluten, ovăzul conține o proteină numită avenin.

Conform unui studiu publicat in 2011 ovăzul, în cazul unei diete fără gluten, crește valoarea nutritivă a acesteia, dar utilizarea acestuia rămâne controversată (Celiac disease, gluten-free diet, and oats.-Fric P1, Gabrovska D, Nevoral J.2011 Feb;69(2):107-15.). Deseori, ovăzul este crescut pe același pământ sau în rotație cu cereale ce conțin gluten (grâu, orz și secară). Cerealele cu gluten pot crește printre culturile de ovăz dacă au fost plantate cu un an în urmă, iar în acest caz ovăzul poate fi contaminat cu grâu, orz și secară (și, prin urmare, cu gluten!). Mai poate fi ovăzul lipsit de gluten, dacă este crescut pe aceleași câmpuri pe care se cultivă și cereale cu gluten? Puțin probabil, motiv pentru care ovăzul comercializat poate conține urme de particule de gluten.

De asemenea, este un lucru obișnuit ca ovăzul să fie procesat în locații care conțin și produse din grâu, ceea ce mărește șansele că ovăzul să fie contaminat cu gluten pe parcursul ambalării. Când se recoltează ovăzul și este transportat în locațiile unde urmează să fie curățat și ambalat, recoltele cu gluten se pot amestecă cu ovăzul și pachetele cu ovăz pot conține și urme de grâu, orz sau secară. Chiar și atunci când acest lucru nu se întâmplă, ovăzul și recoltele cu gluten se procesează cu același echipament, ceea ce oferă o altă șansă de contaminare. 

Conform regulilor de etichetare a produselor alimentare, pe lista produselor ce conțin gluten nu sunt incluși fulgii de ovăz, deoarece nu exista un consens științific ferm în acest sens. Multi specialiști în domeniu susțin ca pacienții celiaci reacționează la ovăz numai pentru ca acesta ajunge în contact cu grâul, prin contaminare încrucișată. Problema cea mai mare aici este nevoia efectuării pe viitor a mai multor studii de cercetare cu privire la acest subiect. Rezultatele pot fi de mare ajutor, un suport în nutriția bolnavilor celiaci.

”Un număr mare de dovezi științifice acumulate de-a lungul a peste 15 ani, a dovedit că ovăzul este complet sigur pentru marea majoritate a pacienților celiaci. Ovăzul nu are legătură cu boabele care conțin gluten, cum ar fi grâul, orzul și secara. Nu conțin gluten, ci proteine numite avenine, care sunt netoxice și tolerate de majoritatea celiachilor (poate mai puțin de 1% dintre pacienții celiaci prezintă o reacție la o cantitate mare de ovăz în dietele lor). 

Ovăzul poate fi parte în dieta unui bolnav celiac, cu condiția să fie selectat din surse care garantează lipsa contaminării cu grâu, secară sau orz. Unele persoane care adaugă ovăz în dieta lor pot prezenta simptome gastrointestinale. Acest lucru poate fi de fapt rezultatul numărului crescut de fibre pe care le oferă ovăzul, în locul unei reacții la ovăzul însuși.” – https://www.cureceliacdisease.org/tag/avenin/

Ovăzul integral este singura sursă din care se poate obține un grup unic de antioxidanți, numiți avenantramide, cărora li se atribuie un efect protector împotriva bolilor de inimă – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19941618/.

½ cană de ovăz uscat sau fulgi de ovăz (echivalentul a unei căni de ovăz gătit) conține aproximativ:

  • 154 calorii
  • 1–2 grame grăsimi
  • 4–5 grame fibre
  • 5–6 grame proteine
  • Sub 1 gram de zaharuri
  • 5 miligrame mangan (73 % DZR)
  • 166 miligrame fosfor (16 %)
  • 7 miligrame seleniu (16 %)
  • 56 miligrame magneziu (14 %)
  • 19 miligrame tiamină (12 %)
  • 7 miligrame fier (10 %)
  • 5 miligrame zinc (10 %)
  • 16 miligrame cupru (8 %)
  • 45 miligrame acid pantotenic /vitamina B5.

Dacă este organic, în acest caz ovăzul mai conține sau nu gluten, este o întrebare frecventă. Practic, etichetarea produsului ca organic nu are legătură cu conținutul de gluten. De aceea, la achiziția unui pachet de ovăz organic trebuie verificată în primul rând etichetarea acestuia, ca fiind lipsit de gluten. Dacă aveți o sensibilitate sau alergie la gluten și vreți să fiți siguri că achiziționați ovăz fără gluten, trebuie să cumpărați produsul de la o sursă care poate garanta că nu a fost contaminat cu grâu, orz sau secară. Producătorii acestui tip de ovăz au de obicei certificat în acest sens și folosesc eticheta “lipsit de gluten”.

”Concluzionăm că unii pacienți cu boală celiacă, au celule T mucoase reactive la avenină, care pot provoca inflamații ale mucoasei. Intoleranța la ovăz poate fi un motiv de atrofie și inflamație viloasă la pacienții cu boală celiacă care mănâncă ovăz, dar care, altfel, aderă la o dietă strictă fără gluten. Se recomandă urmărirea clinică a pacienților cu boală celiacă care consumă ovăz.- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15526039/

Surse:

https://www.cureceliacdisease.org/tag/avenin/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19941618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21294744/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15526039/

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *