Alimente care ne fac fericiti!
Nu este un secret: ceea ce mancam are o influenta majora asupra modului in care ne simtim. Pentru ca, starea noastra de spirit este data de substante chimice care se afla sau nu in corpul nostru nostru, eliberate de creierul nostru. Bineinteles, aceste substante chimice ajung in corp si prin hrana pe care o consumam, sau sunt produse de corp, ca raspuns la hrana pe care o alegem.
Sunt anumite alimente, care pur si simplu ne fac mai fericiti! Da!
1. Fulgii de ovaz.
O, carbohidratii! In 20 de minute, timpul necesar pentru a se digera un bol cu fulgi de ovaz, te vei simti ca si cum ai fi plin de energie. Așa spun unii dintre noi, cei alergici la gluten fug de ovăz, evident, iar starea este cu totul alta.
Cand mananci carbohidrati, corpul tau trimite un aminoacid numit triptofan in creier, pentru a declansa productia de serotonina. Serotonina, dupa cum stii deja, e „hormonul fericirii”. Si se pare ca fara carbohidrati, creierul nu poate produce serotonina*.
Probabil de asta cei care tin diete bogate in proteine, cu continut scazut de carbohidrati, devin iritati si nervosi dupa doar 2 saptamani (atitudinea Atkins :).
Asta nu inseamna ca trebuie sa dai iama in gogosi. Ideea e sa consumi carbohidrati simpli sub forma fructelor, si complecsi precum fulgi din ovaz, paste din cereale integrale, mazare, fasole, s.a.
2. Avocado
Este delicios, cremos si bogat in potasiu si grasimi monosaturate. Ambele scad tensiunea arteriala, conform Institutului National pentru Inima, Plamani si Sange, USA. In plus, grasimile monosaturate mentin receptorii din creier sensibili la productia de serotonina.
Jumatate de avocado pe zi e suficient pentru asta. Taie-l felii si adauga-l in salata, sau paseaza-l si fa guacamole. Il poti manca si gol, insa stropeste-l cu suc de lamaie; altfel iti va parea prea gras.
3. Spanacul
E bogat in acid folic, ce ajuta la mentinerea nivelelor de serotonina.
Un studiu din Jurnal of Nutrition arata ca persoanele care consuma putin acid folic au cu 67% mai multe sanse sa sufere de depresie decat cei care consuma frecvent alimente bogate in acid folic.
Spanacul este una din cele mai bune surse, cu 260 de micrograme pe cana. Si cum avem nevoie de 400 micrograme de acid folic pe zi, adauga in alimentatie si broccoli, asparagus sau fasole boabe. |
*Judith Wurtman, The Serotonin Power Diet
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!