Alimente și ceaiuri recomandate în DIABET

Peștele gras

Peștele gras este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Somon, sardine, hering, anșoa și macrou sunt cele mai bune surse de acizi grași omega-3 DHA si EPA, care au beneficii majore pentru sănătatea inimii. Consumul acestora în mod regulat este deosebit de important pentru diabetici, care au un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral. O serie de studii actuale sugereaza că persoanele care consumă pește gras regulat au un risc mai mic de insuficiență cardiacă și sunt mai puțin susceptibile de a muri de boli de inimă. Peștele este, de asemenea, o mare sursă de proteine de înaltă calitate, care ajută să crească și rata metabolică, intesificându-se arderile calorice.

Frunzele verzi

Legumele cu frunze verzi sunt extrem de hrănitoare si sărace în calorii. Sunt, de asemenea, sărace în carbohidrați, care pot ridica nivelul zahărului în sânge mult mai puternic decât alți nutrienți. Spanac, kale, frunze de pătrunjel, măcriș, ștevie, rucola, salată verde – surse bune de vitamine și minerale, inclusiv vitamina K sau C. Într-un studiu se arăta cum creșterea aportului de vitamina C reduce markerii inflamatorii pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cele cu tensiune arterială ridicată. În plus, frunzele verzi sunt surse bune de luteina si zeaxantina, antioxidanți valoroși organismului. Acești antioxidanți protejează ochii de degenerescență maculara si cataracta, complicații ale diabetului zaharat.

Scorțișoară

Scorțișoara este un condiment delicios cu o activitate puternic antioxidantă. O serie de studii controlate au aratat ca scorțișoara poate scadea nivelul de zahăr din sânge și de a îmbunătăți sensibilitatea la insuliă. O analiză recentă demonstrează cum scorțișoara are o bună acțiune și asupra colesterolului și trigliceridelor, scăzând nivelul lor. Nu depășiți o linguriță pe zi – cantitatea de cumarină este bine să fie în cantități optime pentru organism – și alegeți întotdeauna tipul Ceylon, aceasta este adevărata ”scorțișoară medicament”!

Ouăle de la găine crecute acasă

Ouăle oferă beneficii uimitoare pentru sănătate, fiind considerate un aliment complet. Consumul de ouă regulat poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inima în mai multe moduri. Vorbim de ouăle fierte sau pregătite astfel încât albușul să fie tare și gălbenușul moale, acesta este oul ca și aliment comple! Nu vorbim de omlete prăjite sau de ouăle cu gălbenușul tare, mare atenție la aceste aspect esențiale. Gălbenușul moale, crud, este o excelentă sursă de colesterol bun HDL dar, odată prăjit sau transformat termic solid, se transformă în colesterol rău LDL. Într-un studiu, s-a arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat 1 ou pe zi, ca parte a unei diete bogate în proteine au avut îmbunătățiri la nivelul colesterolului si zahărului din sânge. În plus, și oul este o sursă de B-uri, D, de luteina si zeaxantina, antioxidanti care protejeaza în principal ochii.

Broccoli

Broccoli este una dintre legumele cele mai nutritive și studiate dintre crucifere. O jumătate de cană de broccoli fiert conține doar 27 de calorii și 3 grame de carbohidrați digerabili, împreună cu substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina C sau magneziu. Studiile pe diabet au descoperit ca broccoli poate ajuta la niveluri mai mici de insulină și de a proteja celulele de radicalii liberi produși în timpul metabolismului. Mai mult decât atât, broccoli este o altă sursă bună de luteina și zeaxantină. Acești antioxidanți importanți ajută la prevenirea bolilor de ochi. Broccoli este încărcat cu fitonutrienți, care pot proteja împotriva diferitelor boli, conține sulforafanul – compusul ce face parte din cele mai bine văzute suplimente nutriționale de pe piața actuală.

Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este o alegere excelentă dintre lactate, pentru diabetici. A fost demonstrată îmbunătățirea nivelului glicemic si capacitatea de a reduce riscul de boli de inima, probabil, în parte din cauza probioticelor pe care le conține. Fiind o sursă bună de proteină, ajută la ridicarea ratei metabolice și la obținerea senzației de sațietate. Ajută astfel în dieta pentru slăbit, prin reducerea apetitului și scăderea aportului caloric. 

Fructele cu coajă

Fructe cu coajă sunt delicioase și hrănitoare. Toate tipurile de nuci conțin fibre și sunt sărace în carbohidrați digerabili, cu toate că unele au mai mult decât altele. Un consum regulat și ponderat (un pumn deschis/zi!), ar ajuta la reducerea proceselor inflamatorii și la scăderea glicemiei. Un studiu realizat pe persoane cu diabet zaharat, care au avut în dietă 30 de grame de nuci/zi timp de un an, au pierdut în greutate și au înregistrat o reducere semnificativa a nivelului de insulină. Aceasta constatare este deosebit de importantă pentru că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de multe ori niveluri crescute de insulina, ce sunt legate de obezitate. În plus, unii cercetători cred că un nivel cronic ridicat de insulină crește riscul altor boli grave, cum ar fi cancerul si boala Alzheimer.

Afinele

La prima vedere, menţionarea lor în contextul dat ar părea paradoxală, deoarece sunt nişte fructe destul de dulci. Totuşi, efectele benefice, garantate de substanţele vegetale secundare existente în ele, cântăresc mai greu decât dezavantajul reprezentat de conţinutul lor de zahăr. Sunt recomandate, în primul rând, în scopul de a preveni retinopatia diabetică, degradarea cu consecinţe dramatice a vaselor de sânge de pe retină, provocată de diabet.

Migdalele

În anul 2007, iniţiatorii unui studiu canadian au invitat nouă voluntari sănătoşi la o „masă” ce consta dintr-un singur fel de mâncare: pâine albă. Lângă ea, aveau de consumat 30, 60 sau 90 grame de migdale. Acestea au atenuat creşterea nivelului glicemiei provocată de pâine, iar efectul a fost direct proporţional cu doza. Având în vedere şi densitatea lor calorică mare, nu vă îndemnăm în niciun caz să înghiţiţi migdalele cu pumnul, însă n-ar fi o idee rea să gustaţi câţiva sâmburi, la începutul sau la sfârşitul meselor.

Produsele lactate

Un studiu din anul 2007 a atras atenţia asupra legăturii dintre carenţa de vitamină D, consumul insuficient de lactate şi apariţia diabetului de tip 2. Vitamina amintită are în organismul nostru, printre altele, şi rolul important de a lucra mână în mână cu calciul. Cercetările au pus în evidenţă un fapt care ne dă speranţă: la persoanele aflate în stadiul de prediabet, administrarea de suplimente nutriţionale cu calciu şi vitamina D poate împiedica declanşarea diabetului de tip 2. Aşadar, faceţi loc în meniul dvs. zilnic laptelui degresat, iaurtului şi altor produse lactate. Surse bune de vitamină D sunt şi somonul, macroul şi sardinele.

Căpșunile

Căpșunile sunt printre cele mai nutritive fructe, pline de fitonutrienți și antioxidanți – antocianine -, cu un indice glicemic scăzut. Antociani s-au dovedit eficienți în a reduce colesterolul si nivelul de insulină. O portie cât o cană de căpșuni conține 49 de calorii si 11 grame de carbohidrati. De asemenea, această porție oferă o doză de vitamina C, cu beneficii anti-inflamatorii suplimentare pentru sănătatea inimii.

 

Ceapa şi usturoiul

Nu ne putem imagina dieta mediteraneană fără ceapă şi usturoi. Totodată, cele două legume sunt de folos în prevenirea şi tratarea diabetului de tip 2. În Asia, în Orientul Mijlociu, dar şi în Europa, există de multă vreme tradiţia de a combate diabetul cu ceapă crudă, iar între timp, s-a descoperit şi o explicaţie ştiinţifică: substanţele active din bulbii de ceapă stimulează metabolismul diabeticilor. La rândul lui, usturoiul dă un impuls celulelor beta din pancreas, poate coborî nivelul glicemiei şi previne complicaţiile cardiovasculare asociate cu diabetul.

Căutaţi diverse modalităţi de a folosi mai mult ceapa şi usturoiul crude în alimentaţia dvs. S-ar putea să vă creeze unele probleme, însă este sigur că veţi profita în mai mare măsură de principiile lor active.

Usturoiul

Usturoiul este o plantă delicioasă cu beneficii asupra sănătății impresionante. Antbiotic natural, un singur cățel de usturoi crud conține numai 4 calorii si 1 gram de carbohidrați. O serie de studii au arătat că poate reduce inflamația din corp, scade nivelul de zahăr din sânge și cel al colesterolului LDL la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Acesta poate fi, de asemenea, foarte eficient în reducerea tensiunii arteriale. Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială necontrolată care au luat usturoi timp de 12 săptămâni, în medie, pot înregistra o scădere de 10 puncte a tensiunii arteriale. Usturoiul, bun pentru inimă, bun în afecțiunile date de un nivel ridicat aș glicemiei în sânge, un antibiotic general pentru întregul organism.

Ulei de măsline extra-virgin

Acest tip de ulei este extrem de benefic pentru sănătatea inimii. Conține acid oleic, un tip de grasime mononesaturată, care a fost demonstrat că aduce îmbunătățiri la nivelul concentrației de trigliceridel si HDL, care este colesterolul bun. Uleiul de măsline fiind plin de antioxidanți numiți polifenoli, fiind singurul dovedit în a reduce riscul bolilor de inima. Asigurați-vă că alegeți uleiul de măsline extra-virgin adevărat, multe uleiuri de măsline sunt amestecate cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi cel de porumb și soia.

Rădăcina de cicoare

Numeroase studii au confirmat faptul că rădăcina de cicoare, a cărei principală substanţă activă este inulina, are un efect pozitiv, stabilizator, asupra nivelului glicemiei. Prăjită şi transformată în pulbere, ea se comercializează atât în supermarketuri, cât şi în magazinele naturiste, ca înlocuitor al cafelei. Folosiţi-o în diverse combinaţii (chiar şi cu cafea, de ce nu?), pentru a vă prepara tot felul de băuturi plăcute la gust.

Hrişca

Data viitoare când aveţi poftă de clătite, preparaţi-le din făină de hrişcă. Nu numai că vor avea un gust excelent, dar vă vor reduce şi glicemia. Singura condiţie va fi să rezistaţi tentaţiei de a le îndulci cu sirop.

Prunele uscate

Un studiu recent al Ministerului Agriculturii din SUA indică faptul că borul poate reduce cantitatea de insulină necesară pentru stabilizarea nivelului glicemiei. Prunele uscate reprezintă sursa cea mai accesibilă, de unde aveţi posibilitatea să vă aprovizionaţi cu acest oligoelement. În plus, ele sunt şi foarte bogate în fibre. Borul se mai găseşte în prune proaspete, căpşuni, piersici, varză, sparanghel şi roşii.

Cuişoarele

Cândva, pe vremea bunicilor noastre, erau întrebuinţate ca remediu pentru calmarea durerilor de dinţi: o picătură de ulei de cuişoare, pusă direct pe dintele dureros. Însă ele au şi alte calităţi – eugenolul pe care îl conţin stimulează secreţia de insulină. Pacienţii cu diabet insulinodependent ar putea mări eficienţa hormonului pancreatic, consumând o anumită cantitate de cuişoare (500 miligrame s-au dovedit a fi o doză adecvată). Pentru început, încercaţi să puneţi câteva cuişoare în ceaiul dvs. preferat.

Sparanghel

o portie de sparanghel are doar 5 grame de carbohidrati si numai 20 de calorii, dar este bogata in fibre, antioxidanti si acid folic. Mai contine glutation, despre care se stie ca scade nivelul zaharului din sange si mareste productia insulinei.

Avocado

Cei mai multi dintre noi stiu ca avocado este bogat in grasimi monosaturate, benefice pentru inima, pentru ca scad nivelul de colesterol si, in consecinta, riscul atacului de cord si a bolilor de inima. Un studiu din 2008 publicat de Revista Americana de Nutritie Clinica (2) arata ca grasimile vegetale nesaturate pot reduce semnificativ riscul aparitiei diabetului de tip 2. Avocado se poate folosi in guacamole, se poate felia si adauga in salate sau in sandvisuri. Avocado trebuie cumparate cand sunt un pic moi si de culoare verde inchis.

Murele

Murele nu sunt doar delicioase, sunt pline de flavonoide si  antioxidanti. Continutul ridicat de fibre si de vitamina C si E fac din acestea alimentul ideal pentru stabilizarea zaharului din sange. Poti savura murele atat proaspete cat si congelate pe tot parcursul anului. Pot fi consumate in smoothie-uri de fructe, cu cereale integrale sau simple. Murele sunt dulci de la natura si nu au nevoie de niciun adaos.

Fasolea garbanzo 

Denumita uneori si naut, acest tip de fasole este bogat in fibre si are un continut redus de grasimi. Fasolea garbanzo are continut ridicat proteic si poate inlocui proteina animala din alimentatie – carnea rosie, laptele si branza care au continut ridicat de grasimi saturate. Fasolea garbanzo se poate gati acasa sau se poate cumpara la conserva; dar alegeti varianta cu continut scazut de sare. Fasolea garbanzo este minunata daca este racita si adaugata intr-o salata de verdeturi. Poate fi folosite si in supe, ca inlocuitor de carne in chili sau spaghete, sau hummus, pasate, amestecate cu ulei de masline.

Merele 

Merele au continut ridicat de fibre, antioxidanti si vitamina C. Merele sunt usor

de introdus in alimentatie. Pot fi consumate ca atare sau taiate si adaugate

nei salate, cum ar fi salata Cobb. Merele pot fi luate ca desert la pachet. Speli

unul si-l adaugi pachetului de mancare. Daca nu-ti place aroma merelor

crisoare poti incerca alte soiuri, merele avand o varietate de apreciat din care

oricine isi poate gasi ceva pe gustul sau. Cele mai potrivite pentru diabetic

sunt inse merele padurete.

Ovazul 

Ovazul este bogat in fibre solubile. O dieta bogata in fibre, conform unui document publicat de Scoala de Medicina de la Harvard (4), previne constipatia, reduce nivelul colesterolului si tine sub control nivelul zaharului din sange. Deoarece fibrele din alimente sunt digerate diferit de alti carbohidrati, acestea nu necesita insulina si trec intregi prin tractul digestiv. Acest lucru da senzatia de satietate fara sa altereze nivelul de zahar din sange.

Semințele de Chia

Semințele de chia sunt un aliment minunat pentru persoanele cu diabet zaharat, fiind extrem de bogate în fibre, dar sărace în carbohidrați digerabili. Fibra vâscoasă din semințele de chia poate scadea nivelul zahărului din sânge prin încetinirea ratei la care produsele alimentare se deplaseaza prin intestin si sunt absorbite. Ele pot ajuta în procesul de slăbit, consumul lor reduce senzația de foame, dând senzația de plin. În plus, semințele de chia s-au dovedit a reduce tensiunea arterială și markerii tumorali inflamatorii.

Turmericul

Turmericul este un condiment cu beneficii pentru sănătate uimitoare. Ingredientul activ, curcumina, poate scădea nivelul de inflamație și de zahăr din sânge reducând și riscul de boli cardio-vasculare. Mai mult decât atât, curcumina pare a ajuta la sănătatea rinichilor, acest lucru este important, deoarece diabetul zaharat este una dintre cauzele principale ale bolii renale. Pentru o bună asimilare a curcuminei, este importantă diluarea sa într-un ulei cald, încălzit și în prezența piperinei din piperul negru. Întâlnit în gastronomia ayurvedică, este delicios în preparatele cu orez, cuș-cuș sau legume înăbușite. 

Ceaiul

Cafeaua şi ceaiul conţin cofeină, care stimulează metabolismul şi înlesneşte ţinerea sub control a greutăţii corporale. Dintre cele două, diabeticii ar avea însă o sumedenie de motive să prefere ceaiul. Adăugând extract de ceai verde în hrana unor animale bolnave de diabet, cercetătorii au constatat că el contribuie la prevenirea disfuncţiei cardiace, la scăderea colesterolului LDL şi creşterea colesterolului HDL, la reducerea valorii trigliceridelor, precum şi la menţinerea unei greutăţi normale. Persoanele participante la un studiu publicat ulterior în revista „Journal of the American College of Nutrition”, în anul 2007, au înghiţit o anumită cantitate de zahăr, cu trei variante diferite de lichid: apă simplă, apă cu cofeină şi ceai negru. Două ore mai târziu, băutorii de ceai aveau un nivel considerabil mai scăzut al glicemiei şi unul mai ridicat al insulinei, comparativ cu ceilalţi subiecţi.

LINTEA – excelentă, de 3-4/săptămână!

Legume cu indice glicemic redus, de consumat zilnic: 

– anghinare

– sparanghel

– germeni de bambus

– germeni de fasole

– germeni de varză creață (Bruxelles)

– broccoli

– conopidă

– țelină

– castravete

– ridiche albă

– ridiche roșie

– vânătă

– praz

– linte

– fasole (verde, colorată, năut)

– ciuperci

– bame

– ceapă

– ardei

– nap

– dovlecel

– mazăre

– sfeclă

– roșie

– castane comestibile

– măcriș de baltă (năsturel)

– varză (diferite sortimente si culori)

– salată de verdețuri (ca de exemplu: cicoare, andive, lăptuci, spanac, rucola, varza rosie, năsturel).

CEAI RECOMANDAT ÎN DIABET ZAHARAT și CONSTIPAȚIE CRONICĂ

  1. Frunze de urzică
  2. Teci de fasole
  3. Trei frați pătați
  4. Rizomi de pir medicinal
  5. Fruct de anason
  6. Coajă de crușin

CEAI RECOMANDAT ÎN tratamentul PANCREATITELOR și a DIABETULUI

  1. Frunze de afin
  2. Frunze de dud
  3. Frunze de nuc
  4. Frunze de urzică
  5. Teci de fasole

Se amestecă în proporții egale și se bea 1-2 ceaiuri/zi, pănâ în ora 18. Infuzia se face dintr-o lingură de plante, lăsate 5 min în apa fierbinte, luată de pe foc.

Să vă fie de folos!

Sănătate și numai bine!

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *