Apetența pentru dulce și cereale la copii

Suntem în pragul unei involuții, din punct de vedere nutrițional, într-o etapă în care copiii au început să fie la fel de bolnavi ca și adulții, cu cifre îngrijorătoare pentru unele diagnostice precum: diabet, obezitate, cancer, la vârste extreme de fragede. ”Copii sunt mai bolnavi decât adulții”, iată ce generație și ce timpuri parcurgem…

Ce este de făcut spre sănătatea copiilor noștri?

Educarea actului de alimentație este primul pas bine a fi făcut, într-o stare tehnologizată a hranei, a conduitei ei, precum și a gusturilor care domină aproape orice este legat de mâncare. Ce gust are hrana propusă, cam despre aceasta este vorba și nimic mai mult, oare? 

 

”A te hrăni” ar fi bine să fie un act responsabil, conștient, prin care să ne aducem un aport de nutrienți, de elemente care ne structurează și ne mențin sănătoși și viguroși. În prezent, gustul, mirosul și culoarea parcă sunt pe primul plan, din păcate toate acestea stimulate de alimentele organoleptizate și nu de cele naturale și integrale. Cornul cu ciocolată primează în fața mărului, iar acest lucru este trist!

 

Cum ne educăm copii spre o conștiință nouă în alimentație?

Pas cu pas, iar acest proces nu este deloc ușor într-o societate a cărei valori, în general, sunt complet date peste cap. Există un factor determinant de la care pornim…

  • Dorința de evoluție și de educație, de înțelegere și de aplicare a celor ce le studiem și le luăm ca și repere de bună credință nutrițională.
  • Al doilea pas este reprezentat de răbdare! Răbdare în a deprinde din nou cu gusturile simple, naturale și firești, în detrimentul celor puternic organoleptizate, transformate și înșelătoare, din produsele puternic industrializate și transformate de astăzi.
  • Perseverența este cheia oricărei victorii și, dragi părinți, să nu uităm de puterea exemplului! Este poate mai important decât orice, exemplul pe care-l oferim zi de zi copiilor, atât din punct de vedere nutrițional, cât și în toate celelalte aspect ale vieții noastre.

 

Când vă priviți copiii, să vă amintiți că vă priviți chiar pe voi într-o oglindă și să vă întrebați mereu: vă place ce vedeți?

Curios este că părinții aduc la petrecerile pentru copii mâncăruri de tip fast-food, hrană deloc sănătoasă, de parcă nu ar cunoaște consecințele consumului acestora, de parcă sănătatea copiilor nu ar depinde de hrană! Toată lumea știe astăzi cât de periculoasă este această mâncare și totuși, iată ce obiceiuri îndoielnice, nu-i așa? Obezitatea infantilă, pe lângă cea a adultului, a devenit o problemă de sănătate publică pentru țara noastră și nu numai.

 

Hrana este combustibilul de funcționare și dezvoltare a corpului, a clarității mentale. Crezi că este important ce fel de combustibil oferi, zi de zi?

Amintiți-vă mereu, alimentul ne aduce o informație corectă, naturală sau o informație viciată, de chimizare și prelucrare industrială, dăunătoare sănătății.

 

Hrana de astăzi reprezintă calitatea vieții copiilor și  a noastră de peste 10 ani. Sau boala, din păcate! Profilaxia bolilor se face prin conștiința unei alimentații sănătoase, aceasta reprezentând combustibilul nostru de funcționare!

 

Cu ce ne hrănim copiii spre bună creștere și optima evoluție intelectuală?

De felul în care vă hrăniți copilul depinde în mare măsură sănătatea și obiceiurile alimentare, pe toată durata vieții lui. Ca și părinte, timpul pe care îl petreceți pentru a vă hrăni corect copilul poate fi una dintre marile contribuții aduse la dezvoltarea lui viitoare. În epoca snacks-urilor, a băuturilor acidulate și a exageratului ”gust dulce”, în condițiile unui asalt cu reclame în favoarea consumului de mâncare fast-food (junk food), trebuie să fiți puternici și să-i ajutați să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase. Merită din plin acest efort!

 

Care este cel mai mare dușman al dezvoltării inteligenței copiilor?

Cel mai mare dușman în dezvoltarea coeficientului de inteligență al copiilor este reprezentat de ZAHĂRUL RAFINAT! Îmi pare rău, însă copiilor ar fi bine să le îngăduim produse cu conținut de zahăr procesat absolut ocazional, nu în dieta de zi cu zi. Foarte multe dintre produsele de pe piață conțin zahăr, astfel ele devin exagerat de bune, consumatorul devine dependent și sănătatea – în timp – va fi profund afectată. Cerealele recomandate copiilor sunt extreme de rafinate și îmbogățite cu zahăr, sucurile din comerț au un adaos de zahăr exagerat, produsele din patiserii sau cofetării sunt bombe de energie, din păcate, energie furată organismului  și nu primită, cum ar fi firesc, prin actul de nutriție…

 

Cu ce înlocuim cerealele pentru copii?

Înlocuind aceste cereale îmbogățite cu zahăr și tot felul de aditivi nefolositori și cu un indice glicemic ridicat, evităm apariția cariilor dentare, evităm formarea obiceiurilor dăunătoare alimentare. Cu fulgii de ovăz și porumb neîndulciți, la care adăugăm câteva stafide, o banana cubulețe, fructe goji hidratate, un măr ras. Iată cum, meniul este optim nutritiv și plin de sănătate.

Sucurile din comerț se înlocuiesc cu sucuri naturale servite simplu sau combinate cu apă. Sucul de mere are un indice glicemic scăzut (mai scăzut decât cel de portocale, de exemplu!) și este de preferat pentru dieta copiilor. Să înlocuim sucurile din comerț cu suc de mere, ananas, morcovi și copii vor fi plini de vitamine, necesare bunei lor creșteri și evoluții.

Așa cum am spus, gustul dulce, apetența pentru cereale și covrigei și alte dependențe ușoare, se îndreaptă cu o oarecare luptă, reducându-le treptat din alegeri și înlocuindu-le cu alimente integrale, ușoare.

 

Orice se poate, doar să ne dorim și să credem că vom reuși!

 

#day21glutenfree

#putereadeareușiîmpreună

#30DaysGlutenFree

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *