Atenție la cerealele din supermarket!
Știai că, cerealele frumos ambalate și colorate pentru micul nostru dejun, sunt produse printr-un proces numit extruziune? Nu știu de ce, nu mi-au plăcut niciodată… Poate e singura capcană în care n-am căzut!
Boabele de cereale sunt amestecate cu apă, transformate într-o pastă și așezate trecute printr-un proces tehnologic la nivelul unui extruder. Sunt forțate să fie formatate printr-o deschidere mică, la o temperatură și presiune foarte mare, prin care sunt modelate în diverse forme sau, sub formă de fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizări, ce le confera un înveliș din ulei și zahăr, pentru a le oferi acel aspect crocant. Incântător, delicios doar că, mult mai puțin sănătos! De ce ar alege omul conștient un astfel de mic dejun, oare? Pentru că e comod de pregătit, gustos și tentant prin toate simțurile?
Nu este doar bobul acolo, este multă chimie adăugată, de la coloranți, arome, zahăr și mulți alte surprize nedorite…
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune care tratează boabele la o temperatura și o presiune extrem de mare, subliniază faptul că, procesarea distruge cea mai mare parte din conținutul lor nutritiv. Procesarea denaturează acizii grași, distruge chiar si vitaminele sintetice ce sunt adăugate la sfârșitul procesului. Aminoacidul cu înalte calități nutritive din cereale, lizina, este afectat in mod special de procesul de extruziune.
”Atunci când punem cerealele într-un dispozitiv de extruziune, acesta modifică structura proteinelor. Oamenii de știință au descoperit că, în timpul procesului de extruziune, organismele proteice sunt complet perturbate, iar alfa-zeinele dispersate din structura zeinei la boabele de porumb Rezultatele sugerează faptul ca zeinele din fulgii de porumb nu sunt limitate doar la organisme proteice rigide, pot interactiona atât unele cu celelalte, cât și cu alte componente ale sistemului, formând astfel noi compuși care sunt străini pentru corpul uman.”
Procesul de extruziune dispersează proteinele. Atunci când proteinele sunt perturbate în acest mod, acestea pot afecta în mod advers sistemul nervos. Chiar si cerealele ambalate în cutii si vândute în magazinele naturiste sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu același tip de mașinării, unele chiar în aceleași fabrici. Având în vedere numărul uriaș de cutii de cereale vândute în fiecare an, te-ai putea aștepta să găsești numeroase studii publicate, care sa descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra animalelor si oamenilor.
Cerealele pentru micul-dejun reprezintă o industrie de mare profit, care a creat averi uriașe pentru unii producători. ”Probabil nu există niciun alt produs pe Pământ care să aibă un profit atât de mare.” Cu acest profit s-a plătit păstrarea secretă a oricărui tip de lucrare științifică care a analizat efectele boabelor extrudate, iar companiile au reușit să convingă reprezentanții guvernelor, că nu exista nicio diferență între un bob de grău și o formă colorată și dulce, care a fost modificata prin procesul de extruziune.
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care trateaza boabele la o temperatura si o presiune extrem de mare, si subliniaza faptul ca procesarea distruge cea mai mare parte din continutul lor nutritiv. Procesarea denaturează acizii grași, distruge chiar si vitaminele sintetice ce sunt adăugate la sfârșitul procesului. Chiar și cerealele ambalate în cutii și vândute în magazinele naturiste, sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu același tip de ”mașinării”, multe dintre ele, în aceleași fabrici.
Experimentele din laborator arată….
Lucrari de cercetare, deloc vehiculate prin presă sau alte publicații, indică faptul că, procesul de extruziune transformă proteinele din boabele cerealelor în neurotoxine. Potrivit unui experiment realizat in 1942 de către o companie de producție de cereale – închis în dulapul cu documente secrete al firmei! – în cadrul căruia 4 grupuri de șobolani au primit un regim alimentar special:
- Un grup a fost hrănit cu cereale integrale de grâu, apă și vitamine și minerale sintetice;
- Un al doilea grup a primit grâu expandat (o cereală obținută în urma procesului de extruziune), apă și aceeași soluție nutritivă;
- Un al treilea grup a primit apă și zahăr alb;
- Un al patrulea grup nu a primit nimic altceva înafară de apă și substanțe nutritive sintetice.
Șobolanii care au primit grâu integral au trăit timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au primit nimic altceva decât apă și vitamine, au trăit aproximativ două luni, iar animalele cu un regim pe baza de apă și zahăr alb au trăit aproximativ o lună. Studiul a arătat faptul că șobolanii care au primit apă, vitamine și grâu expandat au murit în mai puțin de două săptămâni, chiar mai repede decât cei care nu au primit deloc mâncare. Aceste rezultate sugerează faptul că există ceva extrem de toxic în grâul expandat. Proteinele sunt foarte asemănătoare cu structura anumitor toxine la nivel molecular, iar presiunea din cadrul procesului de expandare poate produce modificări chimice care transformă o boabă nutritivă într-o substanță otrăvitoare.
Un alt experiment nepublicat a fost realizat in 1960. Cercetatorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au lucrat pe opt sobolani de laborator. Acestia au fost împărțiți în trei grupuri:
- un grup a fost hrănit cu fulgi de porumb și apă;
- al doilea grup a primit cutia de carton în care au venit fulgii de porumb și apa;
- iar grupul de control a primit mâncare pentru șobolani și apă.
Șobolanii din grupul de control au rămas sănătoși pe tot parcursul experimentului, cei care au mâncat cutia de carton au devenit letargici și au murit de malnutriție, iar animalele care au mâncat fulgii de porumb și apă, au murit înaintea celor care au mâncat cartonul! Mai mult, înainte de moarte, șobolanii care au fost hrăniți cu fulgi de porumb, au dezvoltat un comportament aberant, au făcut crize, s-au mușcat între ei și, pe final, au intrat în convulsie. Autopsia a descoperit existența unei disfuncții a pancreasului, ficatului și rinichilor, o degenerare a nervilor măduvei spinării, toate acestea fiind semne ale nivelului crescut de insulină.
Mai mult de atât…
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în luna ianuarie anul 2016, 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc.).
„Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decât amestecuri de făinuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale şi vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme, transformate într-o pastă de cereale care la temperaturi înalte a fost transformată prin procesul de extrudare în forme atrăgătoare pentru micii consumatori. Cerealelele integrale au un conţinut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine ( complexul B, PP si E ) în timp ce unele cereale rafinate conţin până la 50 de ori mai multe zaharuri decât cerealele integrale. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţa a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Concluzia înspăimântătoare a acestui studiu a fost aceea că au existat mai multe “substanțe hrănitoare” în cutia de carton decât în fulgii de porumb. Acest experiment a fost realizat pornind de la o glumă, însa rezultatele nu au fost deloc amuzante. Deoarece cerealele vândute în cutii sunt îmbunătățite cu substanțe nutritive sintetice, agențiile de reglementare spun ca acestea sunt sănătoase, la fel ca și boabele din care sunt făcute. Multe dintre aceste cerealele din supermarket conțin cel puțin 50% dintre calorii sub formă de zahăr.
Sursa articol:
Parțial, material primit pe mail si apărut in data de 8 ianuarie 2013, Financiarul.ro
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!