Atenție la consumul laptelui de vacă III

Mulți consumăm lapte pentru ca doctorul nostru ne-a spus ca el reprezintă o buna sursa de calciu. Sfatul acesta, din păcate, nu este unul bun pentru noi toți. Iată încă un argument: laptele de vacă are 120 mg Ca la 100 gr produs, comparativ cu 33 mg la 100 gr produs cât are laptele matern si 97 mg fosfor la 100 gr produs, comparativ cu 18 mg fosfor la 100 gr, în cazul laptelui uman. 

Fosforul împiedică asimilarea calciului în organism.

Numai alimentele cu un raport de Ca/P > sau egal cu 2/1 reprezintă sursa optimă de Ca.  In cazul laptelui uman, raportul Ca/P > sau egal cu  2,35/1, in vreme ce laptele de vaca are raportul de Ca/P > sau egal 1.27/1.

Laptele de vacă are 50 mg Na/100 gr produs, față de numai 16 mg Na la 100 gr lapte matern. Iată una dintre cauzele banale dar atât de riscante pentru sănătate, privind excesul de Na din organism.

Și, ca să nu ma îndepărtez prea mult de subiect, oare ce anume declanșează osteoporoza? Este, oare, și consecinta factorilor alimentari care extrag Ca din oase si din dinti. Care sunt aceste produse alimentare? Zaharul si toate alimentele sub care el se ascunde, carnea, amidonul rafinat (pâine albă, produse de patiserie), alcoolul, precum și alimentele care favorizează formarea mucusului, adică a mediului acid, cum este laptele. Toate acestea determina creșterea aciditaăți în sânge, iar organismul, pentru a neutraliza aciditatea, dizolva astfel Ca din țesuturile osoase. Cea mai bună soluție în tratarea acesteia nu este un tratament medicamentos, ci urmarea unei diete vii, alcaline, fără aditivi chimici alimentari, adică multe legume si fructe, germeni de cereale si sucuri proaspete.

Progresiv (involutiv, din pacate!), obisnuința noastră a alunecat periculos spre o alimentatie artificială și nespecifică, care poate perturba procesul prevenției bolilor prin hrana de zi cu zi.

Laptele de vacă nu este recomandat a se consuma zilnic și nici în cantități mari!

1. Codul genetic inadecvat

Informația din hipofiza vacii este transmisa vițelului ei, pentru creștere si dezvoltare. Odată administrat omului, aceste informații pot perturba sistemul hormonal si pot apărea dereglări de natura fiziologica: irascibilitate, dureri de abdomen si de cap, diaree. Oragnismul caută să se adapteaza la aceasta ‘dezinformare’, dar sufera tulburări profunde intinse pe perioada indelungata. Aici vorbim nu doar despre pericolul de lactate absorbit, ci de informația ce o primim!

2. Calciul inacesibil

Laptele de vaca are un continut de Ca adaptat nevoilor vițelului, diferite de cele umane, cu mult peste valorile accesibile si prelucrabile de organismul uman. Proteinele laptelui animal (matricea care se impregnează cu minerale), nu raspunde constitutiei umane, avand o cantitate extrem de mica de oseina. Urmarea face ca organismul să retină denaturat mineralele, antrenand și o demineralizare profunda. Grupand constatarile majoritatii cercetatorilor, coincidem ca organismul, pe de o parte, pierde din aceste saruri prin circuitul  sanguin prin lipsa oseinei. Pe de alta parte,  se acumuleaza aceleasi saruri (ce se gasesc din belsug,in laptele de vaca) si le depune in partile tisulare si organice din corp ceea ce determina rigidizarea venelor, arterelor si tesuturilor. Prin urmare, acestea antreneaza induratii, chisturi calculi si depuneri de calciu…

Desi se administreaza copiilor Ca si vit D, problema rahitismului nu a fost rezolvata. Nici aspectul privind aparitia induratiilor chistice, in cazul persoanelor care beau lapte nu a fost inlaturat, in ciuda repetatelor interventii chirurgicale.

3. Grasimile saturate din lapte

Laptele de vaca, spre deosebire de cel matern sau cel de capra, contine acizi grasi esentiali saturati, cu molecula mare, pe care ficatul ii digera greu. Sistemul biliar este suprasolicitat, la fiecare consum de lapte, la solicitarea de a  dizolva un produs incopatibil cu sistemul digestiv. Fapt riscant, laptele de vaca fixeaza atat toxinele prezente in corp cat si pe cele aduse din alimentatie. Se stie, consumul produselor lactate, in cazul bolilor acute sau cronice (gripe, angine infectioase, laringite), intretine focarul de infectie si prelungeste convalescenta. In plus, parte din grasimi trec in sange, la nivelul intestinului subtiere sub  forma de colesterol rau. Un proces ce poate fi daunator sanatatii si nu a celei de a doua zi, de peste cativa ani!

Grasimile saturate, depasind proportia optima, rigidizeaza membranele celulare, accentueaza procesul de scleroza, favorizeaza aparitia si accentuarea tulburarilor nervoase.

4. Laptele de vaca sarac in lactoza

Laptele de vaca este cu 50% mai sarac in lactoza decat laptele de mama, astfel că, el nu are insusirea de constituient al florei intestinale, nu are anticorpi si nu asigura imunitate. Din contra, favorizeaza dezvoltarea germenilor patogeni (viruși, bacterii, ciuperci), prin modificarea mediului digestiv si intestinal. De aici – spun unele studii – numeroasele infectii ale copiilor, otite, amigdalite, faringite,  paraziti intestinali – ce pot fi susținute și de consumul excesiv de lapte de vacă. 

5. Factori toxici

Laptele crud conține enzime dar pastreaza marile defecte descrise anterior. Pe de alta parte, in procesul de fabricare a unor branzeturi, asa-zis speciale sau fine, se adauga conservanti (polifosfati, nitrati), deosebit de periculosi pentru sanatate. De pilda, fosfatii inhiba absorbtia calciului, de unde numarul tot mai mare de persoane, mari consumatori de branzeturi si alte produse din lapte, atinse de spasmofilie, iar nitratii blocheaza enzimele digestive, iar prin transformarea lor in nitriti, devin cancerigeni. Unde mai punem faptul că, vacile sunt supuse la tratamente medicamentoase, hormonale, vaccinuri, antibiotice, sunt hranite cu stimulatori de crestere iar pajistile si finetele sunt tratate chimic… Toate acestea adaugand un plus de pericol pentru sanatatea noastra.

Multumesc Doamnei Virginia Faur, pentru cartile publicate, în special pentru cartea „Cat de putin se cunoaste omul pe sine”, carte ce mi-a fost cea mai la indemna, ca si explicatii complexe, in a scrie articolul acesta. Multumesc!

Va invit la un pahar de lapte de  migdale, orez, cocos sau ovaz…

Sau, la un pahar din lapte de capră!

Sau, la un lapte prins, iaurt, chefir sau sana, da!

Va invit sa reflectati si sa faceti alegeri conștiene iar dacă gustul laptelui vă place, bucurați-vă de el din când în când, întotdeauna de la vacuțe ce cresc pe câmp, nu ”dezvoltate industrial.” Rar și cumpătat, din surse naturale!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *