Calitatea alimentelor din dieta de zi cu zi

creier-umanCalitatea alimentelor se definește prin trei caracteristici, ce ar fi bine să fie îndeplinite simultan, spre un bun sens și un optim aport de nutrienți către organism, spre buna sa stare și funcționare.

Aceste trăsături esențiale ale hranei, sunt:

• Calitatea senzorială – gust, miros, textură, prospețime etc.
• Calitatea nutrițională, prin care se presupune ca alimentul să fie hrănitor;
• Inocuitate, alimentul să nu fie contaminat fizico-chimic și biologic.

Gândiți-vă pentu un moment, cum arată coșul vostru de cumpărături, sau când ați citit ultima data eticheta produselor cumpărate?

Ce vă răspundeți?

Eticheta este făcută pentru a fi citită, dragii mei, la fel cum un manual de folosință este citit atunci când cumpărăm un aparat de orice natură ar fi el. Eticheta trebuie să fie citită, iar cunoașterea unor minime noțiuni pentru a putea înțelege ceva despre hrană, eu cred că este o datorie esențială a fiecăruia dintre noi.

Alegem să folosim pentru mașina noastră cel mai bun combustibil, așa e?

Oare, nu este firesc să cunoaștem și să putem alege și ce fel de combustibil folosim pentru buna funcționare a organismului? Răspunsul este important să-l conștientizați, fiecare în parte…

Aș vrea să vă spun că, din păcate, simțurile noastre singure, fără susținerea unor cunoștințe minime, nu ne pot spune nimic despre calitatea nutrițională a alimentelor, pot vorbi numai despre calitatea senzorială a acestora. Iar, producătorii actuali, reclamele produselor și aș putea să spun chiar -cu regret-, întreaga industrie actuală, ”promovează și tentează” pe fiecare dintre noi tocmai cu această calitate senzorială a alimentelor, bazată pe gust, aroma, savoare…

Natura ne-a înzestrat cu simțuri de supraviețuire în mediul nostru de viață, prin instinct și prin propriile simțuri fiind capabili de alegere a hranei de origine animală (vânatul), sau vegetală. Instinctual, avem în programul nostru genetic, puterea de a recunoaște gustul dulce al fructelor coapte, sau cel acru ale celor încă necoapte. Recunoștem gustul amar ale unor compuși toxici din natură, precum și ale unor alimente alterate sau toxice.

Ce putem spune despre alimentele procesate din zilele noastre?

Cum poate organismul să fie receptiv la ceva ce i-ar putea dăuna, dacă alimentele sunt puternic organoleptizate, chimizate, cu mult departe de la gustul firesc și natural?

Ușor, foarte simplu, intervine înșelarea și neglijarea totală a gândului: oare, hrana acesta are proprietăți nutriționale, sau doar are gustul și mirosul atractiv și excelent de bun?

Știm atât de multe despre tehnologia din jur, despre tehnologii și mecanisme actuale, și nu știm prea multe despre noi, despre propriul organism și felul în care el funcționează.
Cum de este posibil și oare este firesc să fie așa?

Învățați despre alimentație, să aveți cunoștințe de bază, pentru a vă putea asigura o prevenție a bolilor prin dieta zilnică. ”Nutriția optimă va reprezenta medicima viitorului”, este bine să fim pregătiți pentru acesta, este firesc să fie așa!

Mereu alegeri conștiente în dieta zilnică, în fiecare pas al vieții voastre, iată calea firească a fiecăruia dintre noi!

Articol Publicat Aici

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *