Când și cum servim – de obicei – desertul?

dscn2400

”La sfârșitul unei mese principale, atunci când stoamcul este deja plin”, acesta este răspunsul cel mai des primit… Și, nu este bine deloc! Odată ajunse în stomac perturbă digestia celorlalte alimente, cauzând fermenație în tractul digestiv. Toate deserturile – prăjituri, biscuiți, napolitane, ciocolată, înghețată etc – alcătuiesc o foarte dezavantajoasă combinație cu celelalte alimente.

 

Ce se poate întâmpla dacă mănnc dulce după altă mâncare?

 

Digestia celorlalți nutrienți, ce pot fi folositori organismului, este deranjată, absorbția nutrienților în tractul intestinal este oprită, reziduurile pe colon pot foarte simplu să fie favorizate de astfel de situații în care alimentele ajung neprocesate complet la nivelul intestinului gros.

 

Cel mai bine este să evităm deserturile sau să le mâncăm separate, ca o masă plină, fără nimic altceva. Dacă vreți să savurați o prăjitură, mâncați multe legume crude după acesta. Fibrele alimentare vor stopa pătrunderea masivă a zahărului în sânge, procesarea dulcelui este mult favorizată de prezența fibrelor. Astfel, după o felie de tort de ciocolată ar fi bine să ne luăm un morcov, o felie de țelină, ridiche și salată verde și .. păcatul este șters!

 

Înghețata trebuie consumată întotdeauna separat de orice alt aliment și se recomandă trecerea a cel puțin 2 ore până la consumul altui aliment. Astfel, înghețata rămâne un super răsfăț care ar fi bine să ne țină și de foame 2-3 ore. Evident, ea nu are nutrienți, nici pe departe de a avea vreun aport de elemente nutriționale, însă este o placere pe care ne-o putem permite din când în când, ca orice altă placere.

 

Deserturile reci (înghețată, băuturi foarte reci dulci) răcoresc organele învecinate cu stoamacul și reduc cantitatea de sânge cu care sunt irigate, cauzând crampe. Enzimele folosite în digestie au nevoie de temperature de 37 grade pentru a fi active. Orice element rece trebuie încălzit înainte de a fi digerat, iar transformarea enegetică necesită un consum substanțial de energie. La fel se întâmplă și cu alimentele calde… Mare atenție la băuturile reci, cei care consumă apă de la frigider, sunt expuși a face mult mai ușor noduli și chisturi la femei și inflamații ale prostate la bărbați. Este bine să fie consumate foarte rar, eventual în anotimpul cald.

Dulce De Leche Crepe Cake

În gastronomia ayurvedică, desertul se consumă întotdeauna înainte de masă, se așteaptă 20-30 minute și apoi se trece la masa propriu-zisă. Poate că taie apetitul, este adevărat, poate chiar de aceea uneori a servi o prăjitură urmată de o porție mare de salată de crudități cu multe fibre, poate fi o masă mai bogată nutrițional decât cine știe ce fel de mâncare procesată, care mai are foarte puțină informație nutrițională. În plus, ne-am bucurat a savura prăjituta preferată, faptă care ne poate aduce multă satisfacție și putere de revigorare (știu din experiență, am o slăbiciune pentru gusturile delicoase, dulci, din păcate!)!

 

Toate ne sunt premise, chiar dacă nu toate ne fac și bine, importante sunt măsura și mai apoi, felul în care reușim să gestionăm combinațiile dintre alimente.

 

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

 

Articol scris pentru Timisoreni.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *