Cât de periculos este ”yo-yo effect dieting” pentru organism?

De ce oare, după toate dietele, banii invesți, timpul, efortul, cărțile cumpărate (unele citite, altele nu!), programele și pilulele magice pentru slăbit sau procese de detoxifiere, numărul obezilor continuă să crească?

Răspusul este cât de poate de evident: dietele de slăbit nu funcționează așa cum noi ne așteptăm, pilulele și nici un supliment nu reușesc fără alte multe eforturi ce vin din partea noastră, iar cărțile au nevoie să fie puse în aplicare ca și mod de viață. Cele mai multe sunt scrise de oameni cu experiența dietei urmate, ca un mod de viață, nu doar ca ceva trecător, ce duce magic la schimbarea dorită. O dietă de slăbit pe termen scurt, repetată și mereu repetată, nu doar că se arată ineficientă, ci poate fi și  periculoasă! Scopul lor este să slăbești ACUM, cu orice preț. Ele vizează exclusiv pierderea în greutate, dar greutatea este doar un simptom. Nu poți rezolva nicio problemă de sănătate atacând simptomul, netratând cauza. Aici, este invariabil nevoie să te uiți, să găsești și să tratezi cauza! 

Mulți dintre cei care cred în dietele de slăbit ajung să experimenteze pe propriul corp fenomenul yo-yo – cicluri de îngrășare și slăbire, care dublează riscul de infarct, dereglează sistemul hormonal, slăbesc sistemul imunitar și cresc riscul de moarte prematură.  Dietele nu sunt doar ineficiente, așa cum am mai spus, ele pot fi extrem de periculoase, rezultatele sunt prea mici, iar riscurile mult prea mari. 

A te concentra doar pe pierderea în greutate este cea mai greșită abordare. Avem nevoie să lucrăm la cauze, apoi vedem de simptom, aici este atât de clară și firească această abordare. Experiența din cabinet de peste 5 ani îmi dă curaj să afirm toate aceste realități.  Scăderea în greutate definitivă, ireversibilă, este posibilă numai prin recâștigarea stării de sănătate și adoptarea unui nou stil de viață: nutrițional, fizic, de odihnă și adaptare la toate activitățile personale desfășurate.

Pierderea în greutate îmbunătățește starea de sănătate, reduce riscul de declanșarea a anumitor boli, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, disfuncții neuronale și degenerescențe cognitive, displazii sau cancerul.

De ce apare efectul yo-yo?

Pentru că, după o dietă de slăbit despre care noi credem că ar fi una magică oare, ce facem?

 • Revenim la vechile obieceiuri alimentare;
 • Sedentarismul se instalează din nou sau e chiar permanent;
 • Stresul emoțional continuă;
 • Alimentele de tip fast food ne tentează și le accesăm puțin câte puțin, din nou!
 • Consumul de dulciuri și băuturi carbogazoase devine și el tentant, din nou!
 • Consumul excesiv de alcool poate și el să aducă schimbări nefavorabile.

Periculos este să credem că urmând o dietă de slăbit, mâncăm mai puțin, dorim pierderea de kilograme și, cam atât. Ce fel de calorii consumăm, cât de sănătoase sunt alegerile nutriționale, cât de mult conștientizăm toate acestea are o importanță semnificativă. Motivul pentru care urmezi o dietă este pentru a slăbi, eficientă stării de sănătate și nu formelor din oglindă, ori reprezentările tale cognitive! Când urmezi o dietă, caută să fie un nou stil nutrițional. Obișnuiește-te să trăiești cu acest gând și bucură-te de viață! Iar dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita și ai încredere. Sunt atât de mulți cei care au reușit să slăbească. Mai mult, viața lor s-a schimbat, toți mărturisesc energia și bucuria de care sunt învăluiți, odată cu schimbarea semnificativă din viața lor! Poți și tu, cu siguranță!

Articol scris și publicat aici: REVISTA PENTRU FEMEI

2 raspunsuri
 1. Tania
  Tania says:

  Foarte adevarat ceea ce ne spuneți. Si eu am reusit sa slăbesc dar nu tinand diete.Am ascultat sfaturile si am citit cartea d nei Lavinia Bratu si pot spune cu mâna pe inimă că mă simt minunat ca încerc să mă mențin la fel si mai ales că am ajuns undeva departe, privesc acum cum alții poate că se străduiesc din greu sa obțină acest lucru, dar cartea este nemaipamenita pt cine crede în ea.Multumesc din tot sufletul d nei Lavinia Bratu. Vă ador si vă îmbrățișez cu drag. Doamne ajută!

  Răspunde
  • Lavinia Bratu
   Lavinia Bratu says:

   Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!

   Vă felicit pentru împlinire și vă mulțumesc pentru bucuria pe care mi-ați făcut-o, citind cele scrise… Vă îmbrățișez și eu cu drag!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *