Caută sănătate și nu perfecționism în dieta ta

Nu toți avem nevoie de grâu în dieta noastră. Tot mai mulți caută să aplice dieta fără gluten, iar cercetările sunt multe și consistente deja pentru a zăbovi, oricare dintre noi, asupra acestui gând. Medicul William Davis are chiar și o descriere a felului în care arată omul ce suferă de o carență de grâu: ”el este suplu, cu abdomenul plat, are o valoare redusă a trigliceridelor, una ridicată a colesterolului HDL (”bun”), o glicemie normală, o tensiune sanguină normală, un nivel energetic excelent, un somn adânc și o și odihnitor și o funcție normală de evacuare.”

Cu alte cuvinte simptomele ”sindromului carenței de grâu” sunt: normalitatea funcțiilor fiziologice, suplețea și sănătatea perfectă.

Putem încerca acestă abordare, eliberăm dieta de cereale și suntem atenți la ce aducem în schimb. În nici un caz, ”sindromul carenței de grâu” nu v-a arăta așa cum este descris de Dr. William Davis, dacă noi introducem în dietă alimente procesate, cu zahăr, chimizate. Nici suplinirea cerealelor cu amidon sau alte derivate, nu este salvatoare.

Golul rămas prin eliminarea produselor cu grâu/orz/secară/ovăz poate fi luat de mai multe:

  • vegetalele verzi în plin sezon, sunt cea mai bună opțiune: ceapă verde, salată, spanac, frunze kale, frunze de sfeclă roșie, rucola etc;
  • rădăcinoasele prin care se face diversificarea bebelușului, prin care se formatează și la adult cel mai bun microbiom: morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel, sfeclă roșie;
  • fructele de sezon, echipate cu tot bagajul de antioxidanți atât de buni pentru menținerea stării de sănătate;
  • leguminoasele și susținerea lor la nivel de proteină vegetală: mazăre, linte, fasole, năut, soia;
  • alune crude și nuci;
  • carne, ouă și produse lactate, de la animale crescute în mediul natural;
  • măsline și ulei de măsline;
  • semințe de dovleac și ulei de dovleac;
  • ulei de cocos;
  • fructele de avocado, lujerii de apio;
  • cruciferele: varză, conopidă, broccoli
  • pseudocerealele: quinoa, hrișcă, mei, amaranth;
  • porumb și făina de porumb;
  • dulciurile preparate din fructe uscate.

Oare, având în dieta ta aceste alimente, crezi că poți dobândi vreo carență nutrițională? Perfecționismul în dietă vine din echilibrul adăugării fiecărui aliment și iscusință de a găti cât mai firesc, fără a complica prea mult gândurile și gusturile…

În parcursul nostru împreună, angrenați în provocarea #30daysglutenfree, am parcurs până acum câțiva pași:

  • primul pas stabilit și urmat a fost eliminarea grâului/secarei/orzului/ovăzului din dieta zilnică;
  • al doilea pas a fost să deprindem bucuria și curiozitatea de a citi toate etichetele produselor ce nu sunt integrale, dar ajung în coșul nostru de cumpărături. Aici, completez o remarcă primită de la cineva drag: ”nu mi-aș fi imaginat niciodată în cât de multe produse se află glutenul! Cu această ocazie am aflat și sunt indignată, cumva…”;
  • al treilea pas este înlocuirea produselor cu gluten și umplerea golului rămas. Aici, fiecare are deja o idee clară: nevoia mai mare de proteină animală a fost cea mai frecventă stare exprimată pe grupul #dietetica, în aceste prime zile din provocare.

Parcursul este mult mai ușor împreună, iar celor care citesc aceste rânduri, nădăjduiesc să ajungă o parte semnificativă din acesta voință comună și energie mobilizatoare spre a reuși. Toate acestea, de pe grupul #dieteica, din timpul provocării #30daysglutenfree.

”Un lucru rămâne însă clar: nu există nici o carență nutrițională care poate apărea în urma eliminării grâului și alimentelor procesate din alimentație. Mai mult, dacă vei renunța la aceste alimente, te vei expune într-o măsură mult mai mică la zaharoză, la siropul de porumb, la diferiți coloranți, aromatizanții și coloranți alimentări, la amidonul de porumb și la toate e-urile care apar pe etichetele produselor și care reprezintă substanțe chimice cu nume greu de pronunțat. Ne vei face nici o carență nutrițională dacă vei renunța la aceste produse.”

#day16glutenfree

#putereadeareușiîmpreună

#30DaysGlutenFree

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *