De ce, ce, cât și cum să mănânc?

A venit momentul să te întrebi … ”De ce mănânc? Ce să mănânc? Cât mănânc? Cum să mănânc?”

De ce mâncăm?

A reînvăța să ne hrănim reprezintă pentru mulți dintre noi o necesitate. Ne-am îndepărtat atât de mult de moderație, într-o lume cu atât de multe tentații și o abundență de hrană, la tot pasul. Aici este și capcana: te lași înșelat sau cauți mereu să-ți amintești ce reprezintă mâncarea pentru corp, de ce mănânci? De foame, pentru a accesa nutrienți necesari bunei funcționări sau de poftă? Sau, nici nu te-ai gândit vreodată la asta… Pentru că, între cele două există o mare diferență. Odată ce vei reuși să schimbi felul în care te hrănești – cu ce și de câte ori pe zi -, odată ce te vei opri ”să mă ronțăi orice” între mese, vei începe practic o nouă viață!

”       – Sunteți așa de slabă? Cum reușiți asta? Vă înfometați?

        – Niciunul dintre cele spuse. Mă mulțumesc să mănânc atunci când simt că mi-e foame și mă opresc când     simt senzația de sațietate. Nu mănânc niciodată ”până nu mai pot.” Mă spăl pe dinți și nu mai consum mâncare câteva ore bune.”

         – Aceasta să fie o rețeta firească a stării de bine?

Poți încerca să vezi dacă funcționează și pentru tine!

Ce să mănânc?

Fructele, legumele, rădăcinoasele, leguminoasele, plantele aromatice, algele marine, condimentele – toate sunt un ”hobby drăgălaș”, cu care ne putem ocupa fiecare, până când oamenii de știință vor descoperi remediile multor boli la care încă nu avem vindecare. Dar, oare acest ”hobby drăgălaș” poate deține adevăratele remedii împotriva îmbolnăvirilor sau în vindecare? Poate că puterea lor de prevenție și vindecare acționează pe un nivel la care noi nu avem încă puterea de înțelegere. Și totuși, noi știm despre multe proprietăți ale acestora, dar nu știm să profităm maxim de puterea lor, se pare. 

Omul contemporan pare să-și fi pierdut complet perspectiva asupra integralității alimentelor. Alegerea mâncării care ne place este un fapt important dar, atenție: să nu fie alegeri cu gust pervertit de chimicale! Vorbim de mâncare ferită de compromisul indutrial, vorbim de mâncarea pregătită din structuri integrale ca surse de hrană, vorbim de alegeri conștiente de hrană integrală! Acestea sunt spotul sănătății și vitalității noastre!

Amintește-ți ceva firesc și simplu de integrat:  hrana este de 2 feluri:

 • hrană naturală – ce crește în natură, în circuitul apei și lumina soarelui, în legătura cu pământul – hrana conccepută de Creație;
 • hrană artificială – concepută de mintea omului, în sistemul industrial – hrana cu E-uri, acea hrană organoleptizată-aditivată, care nu e menită să ne hrănească, ci doar să ne placă gustului, și atât! Aici e înșelarea din nutriție, poarta ce deschide cursul disfuncțiilor și bolilor. Iar tu, poți să te ferești, e atât de simplu, doar să te trezești!

Cât să mănânc?

Odată căpătată atenția asupra hranei, se schimbă și alegerile, mai apoi și cantitățile. Dacă vei mânca mai puțin se schimbă perspectiva pe care o ai asupra lumii și a celor ce te înconjoară. Practic, are loc o metamorfozare a conștiinței, ce capătă o altă stare. Începi să fii mai cumpătat, mai drept în vedre și simțire, începi să vezi natura și să o respecți, la fel și pe oamnii din jurul tău. Mâncând mai puțin și mai bine calitativ, alegi să te hrănești și cu ”vitamine pentru suflet”!

Nu cantitatea ar trebui să primeze, calitatea produselor este importantă. Poți mânca un pumn de nuci cu un măr sau un câteva afine, și ai aici ”un curcubeu de nutrienți!” Nu-ți trebuie mult din ce e calitativ ca să te simți bine. În schimb, mâncarea organoleptizată și procesată chimic va fi mereu nesatisfăcătoare, vei dori mereu mai mult și mai mult. Place gustului și asta e tot, o capcană…

Dacă vei mânca mai puțin dar mai bine, perspectiva ta asupra lumii, perspectiva asupra a tot ce te înconjoară se va metamorfoza într-o conștiința nouă, profundă, cu un respect pentru natură, pentru oamenii din jur și pentru tot ce te înconjoară. 

Cum să mănânc?

Niciodată grăbit! Una e frugal, alta e grăbit! Frugal apuci o îmbucătură și o savurezi; grăbit e doar ceva realizat mecanic, fără să te intereseze gustul, fără să fii prezent. Învață să apreciezi mâncarea, gustul ei, doar așa te poți gândi la o altă provocare delicată, aceea de a aprecia oamenii din viața ta. Se pare că ambele se bazează pe multă stare de atenție și dorință.. 

La masă toate simțurile sunt antrenate. Văzul are nevoie de încântare, mirosul de surpindere, auzul n-ar trebuie să rămână afon, iar gustul poate fi cu adevărat stimulat prin prezență. Mai mult decât mâncarea, apreciați-vă puterea de a vă stăpâni și de a savura fiecare îmbucătură. Detașarea de mâncare și degusatrea fiecărei îmbucături se pot învăța, mai apoi te vei întreba cum de nu ai reușit asta până acum!? 

Mestecând de multe ori fiecare îmbucătură de mâncare, aceasta activează anumite amintiri și emoții plăcute ale vieții ce revin în contactul cu mâncarea. Iar gustul trebuie antrenat și supravegheat prin conștiență. Mesteci o gură proaspătă dintr-un fruct copt, savurezi cu plăcere combinația solidă din amestecul zemos și delicios. Dar, pentru toate acestea, ai nevoie de acea stare de prezență și atenție, urmate de bucuria savorii și încântării. Așa vin vitaminele, și vin și cele pentru suflet… Gustul dulce al vreunui produs de cofetărie sau patiserie întotdeauna va putea fi detronat de savoarea dintr-o piersică zemoasă sau aroma unui fruct proaspăt, de sezon. Dar pentru asta ai nevoie de pricepere, arta de a nu te lăsa păcălit și de a hrăni firesc.

”Saru’mâna pentru masă!”, spuneam când eram mici, ne-au învățat bunicii!

”Saru’mâna pentru masă!” să spunem și acum, indiferent care mână sau căre-i energii, ființe sau situații mulțumim. Să ne așezăm cu RECUNOȘTINȚĂ la masă, la fel să ne și ridicăm, iar acest simplu și firesc gând aduce discret lumină și claritate în toate demersurile personale. Vă doresc sănătate, alegeri  simple și inspirate!

3 raspunsuri
 1. Carmen
  Carmen says:

  Frumos articol,felicitari pentru tot ceea ce esti, si faci,,, pentru toate aceste minunate articole, si multe altele.Ar fi bine ca toti oamenii sa stea un minut ,sa-si puna un semn de intrebare,care e scopul si esenta noasta pe acest pamant,,, si
  de ce ne autodistrugem singuri?!

  Răspunde
 2. Chesa Paloma
  Chesa Paloma says:

  Foarte bine scris articolul!
  Din păcate am uitat să mâncăm și să ne bucurăm de mâncare.
  Mulțumesc pentru aducerea aminte!
  Mi-am permis să distribuit articolul pe fb.
  La cât mai multe super articole!
  Paloma CHESA

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *