Ce este BUGETUL CORPORAL și cine-l gestionează?
Cea mai importantă funcție a creierului – ne spun cercetările momentului – este să controleze corpul, pentru ca acesta să rămână teafăr și bine integrat în mediu. Dacă păstrăm un buget echilibrat al corpului vom avea o stare generală bună. Iar dacă dezvoltăm un set bogat de concepte la nivelul creierului, vom avea instrumentele necesare pentru o viață împlinită.
Ce înseamnă BUGET CORPORAL?
Predicțiile creierului legate de puls, tensiune arterială, respirație, hormoni, temperatură, glucoza din sânge și metabolism generează acest buget al corpului.
Dacă vrem să ne simțim bine, atunci toate predicțiile creierului legate de bugetul necesar corpului ar fi bine să fie calibrate de nevoile sale corecte.
Dacă nu se întâmplă aceasta și bugetul corporal nu este calibrat corespunzător, atunci ne vom simți rău, indiferent ce sfaturi am urma.
Dezechilibrul apare atunci când creierul nostru estimează greșit nevoile corpului.
Dacă estimarea greșita se întâmplă frecvent, de exemplu, atunci când parcurgem un eveniment cu semnificație psihologică – când ne vedem profesorul sau șeful apropiindu-se de noi – creierul poate prezice, deși nu este necesar, că vom aveam nevoie de mult mai mult combustibil și activează circuitele de supraviețuire care consumă din buget. Pe termen scurt acestea nu sunt îngrijorătoare, câtă vrem sunt rambursate împrumuturile prin somn, alimentație, respirație corespunzătoare.
În cazul unei situații de viață în care stresul se instalează devenit cronic – de exemplu, un mediul total ostil la locul de muncă, cu conflicte permanente între colegii sau cu superiorii – corpul va rămâne permanent în alertă, plin de cortizol și citokine proinflamatorii. În această fază creierul va începe să trateze corpul ca și când ar fi bolnav și suferind, instalează inflamația cronică. (Walker și cola, 2014) – https://how-emotions-are-made.com/notes/Cortisol_and_proimflammatory_cytokines
În timp, nivelul de stres crește, devine cronic, generând un grad ridicat de cortizol și citokine proinflamatoare la nivelul corpului, afectând capacitatea de concentrare și starea de bine, în general. Mai apoi, acestea stare poate genera proces inflamator în corp, ce poate conduce la declanșarea diferitelor afecțiuni cronice.
Ce se întâmplă atunci când bugetul corpului se dezechilibrează pentru o perioadă mai lungă de timp?
Creierul va prezice în mod eronat nevoia de energie pentru corp și va dezechilibra bugetul prin consum exagerat. În timp, o bugetară defectuoasă cronică este devastatoare pentru sănătate. Sistemul imunitar, cel care se va lupta pentru recuperarea echilibrului, va fi puternic afectat. Și de aici, e ușor de înțeles și fără prea multe cunoștințe medicale cum este afectată starea de bine.
30% din medicamentele consumate în SUA se iau pentru a gestiona o anumită formă de distres. Pentru aceste persoane, predicțiile făcute de creier sunt în mod regulat necalibrate de un consum real din bugetul corporal. În general, aceasta se întâmplă din cauza calculelor greșite, în ce privește costurilor pe care le estimează creierul. (Nauert, 2013)
Inflamațiile preced bolile din corp dar și pe cele mentale.
Sistemul imunitar lucrează în normalitate de partea corpului nostru, protejându-l de invadatori și de răniri. El este cel care declanșează un proces inflamator atunci când ne lovim sau ne înțeapă, de exemplu, o insectă. Această inflamație se datorează unor mici proteine numite citokine proinflamatoare. Nu toate citokinele cauzează inflamații și nu toate tipurile de inflamații implică prezența citokinelor. În prezența unei leziuni sau a unei boli, celulele secretă citokine care conduc sângele spre zona respectivă, provocând edeme și crescând temperatura. Prezența acestor citokine poate da o stare de oboseală și de rău, în timpul în care, în fapt, ele lucrează, făcându-și datoria de a ne ajuta și vindeca.
Dar, în cazul în care bugetul corpului este dezechilibrat cronic, citokinele proinflamatoare pot juca și un rol negativ. Dacă trăim perioade stresate interminabile, neadaptarea aceasta vine cu o secreție constant ridicată de cortizol. În mod normal acesta oprește inflamația, însă, surplusul său în organism pe o perioadă îndelungată de timp produce inflamația. Ne vom simți fără energie, putem face și febră… Iar întâlnirea cu un virus în această stare, de exemplu, ne facilitează maxim infectarea cu el.
Problema este că, odată ce ne vom simți astfel, obosiți și lipsiți de energie, se declanșează un cerc vicios. Devenim obosiți din cauza inflamației și nu ne mișcăm prea mult. De ce? Pentru că, creierul nostru are impresia că, minimul de energie de care dispune, ar fi bine să fie conservată, fiind limitate resursele de energie. Mai mult, începem să mâncăm mai mult, pentru a compensa lipsa acesteia, neglijând mișcarea.
Dormim prost, nu ne mișcăm și mâncăm mult. Rezultatul este că punem kilograme în plus și asta nu este bine pentru inflamație. Aceasta va crește în defavoarea stării de bine și a reducerii procesului inflamator, evident. Începe și instalarea unui nevoi de a fi singur, începem să evităm oamenii…
Inflamația la nivelul creierului
Cu mai bine de 10 ani în urmă s-a descoperit că aceste citokine proinflamatoare pot traversa bariera hemato-encefalică și ajung în creier. Creierul are propriul său sistem inflamator, format din celule care secretă aceste citokine. Și, din păcate, aceste mici molecule pot pricinui multă suferință și reconfigurează creierul. În special la nivelul rețelei interoceptive apar aceste modificări, afectând conexiunile neuronale și distrugând neuroni.
INTEROCEPȚIA ne determină acțiunile iar cultura ne organizează creierul. (J. Gross, 2015)
”De asemenea, inflamația cronică ne afectează atenția și capacitatea de a memora, scăzând performanța la teste de inteligență. ” McEwen și cola, 2015; Metri și cola, 2015) – https://how-emotions-are-made.com/notes/Inflammation_changes_brain_structure
Procesul inflamator la nivelul creierului este total nocivă. Inflamația afectează toate predicțiile creierului, în special cele ale bugetului corporal. Rezultatul este un consum disproporționat care, în timp, duce la epuizarea corpului prin epuizarea resurselor, producânsu-se uzura, formându-se și mai multe citokine proinflamatoare. Se poate să devenim măcinați de oboseală și stări neplăcute, iar în această situație suntem într-un real pericol.
Afectarea sistemului imunitar într-o astfel e situație este devastatoare, facilitându-se declanșarea unor afecțiuni precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare, insomnie, depresie, afecțiuni cognitive până la demență.
De asemenea, într-un proces inflamator al corpului și celula canceroasă are o mai marte mobilitate de deplasare în corp, putând genera mult mai ușor metastaze, grăbind deteriorarea persoanelor afectate de cancer. – https://how-emotions-are-made.com/notes/Glial_cells_and_illness
O mare parte a bolilor mentale considerate majore sunt rezultatul unei bugetari corporale eronate cronicizate și a unei inflamații necontrolate, este mărturia cercetătoarei Lisa Feldman Barrett.
Factorii genetici, insomnia și afectarea rețelei interoceptive sau a unor noduri esențiale de comunicare și control din creier sunt principalele cauze ce declanșează manifestarea bolilor cronice din corp, cât și ale celor mentale.
OMS estimează că până în 2030 depresia va cauza mai multe morți premature și ani de dizabilitate decât cancerul, atacul cerebral vascular, boala cardio-vasculară, războaiele sau accidentele.” – https://how-emotions-are-made.com/notes/Depression_and_treatment_efficacy
Iar depresia poate fi declanșată de un buget eronat și de predicții eronate. (Turkheimer și cola., 2014)
Creierul prezice în mod eronat nevoile noastre metabolice.
Corpul și creierul nostru acționează ca și cum ne-am lupta cu o rană sau cu o infecție, iar noi suntem doar într-o stare de stres cronic și o durere cronică, în fapt neexistând nici rană, nici virus declanșator de infecție.
Rezultatul? O stare totală de nefericire, o afectivă distrusă, oboseală și alte simptome ale depresiei.
Creierul prezice permanent necesarul de energie al corpului, bazându-se pe experiența trecută. Informațiile senzoriale primite și interocepția realizată corespunzător fac ca predicțiile creierului în ce privește bugetarea corporală să fie eficiență și corectă.
Dar, dacă acest circuit nu funcționează bine? Crește greutatea, riscul e apariție a bolilor metabolice asociate cu depresia, inclusiv diabetul, boli cardiovasculare și cancerul. (Spyridaki și colb., 2014; Craig, 2015; Barrett și Simmons, 2015)
Ce putem face concret pentru a emite predicții corecte și a păstra bugetul corpului echilibrat?
- să mâncăm sănătos
- să facem mișcare
- să dormim bine.
Pare simplu, însă, mulți dintre noi nu avem în acest moment al evoluției o bază solidă, cu toate aceste argumente însușite și aplicate corespunzător. Știința este cât se poate de clară în privința alimentației sănătoase, a exercițiilor fizice și a somnului, ca factori esențiali pentru un buget echilibrat al corpului și o viață emoțională sănătoasă.
”Amintește-ți: cea mai importantă funcție a creierului tău este să îți controleze corpul,
astfel încât să rămâi teafăr și nevătămat.”
Lisa Feldman Barrett
Bibliografie:
Lisa Feldman Barrett, ”Cum iau naștere emoțiile”
https://how-emotions-are-made.com/notes/Cortisol_and_proimflammatory_cytokineshttps://how-emotions-are-made.com/notes/Inflammation_changes_brain_structure
https://how-emotions-are-made.com/notes/Inflammation_changes_brain_structure
https://how-emotions-are-made.com/notes/Depression_and_treatment_efficacy
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!