Ce mânăncă copilul ca să crească sănătos, inteligent și frumos?
Toate pornesc din familie, mama și tata ne sunt primele modele care ne învață ”arta de a trăi”, apoi ne sunt frații și surorile mai mari, anturajul în care ne învărtim. Ca și părinții, avem ”3 SEMIȚE de sădit” în conștiința cu care contribuim la dezvoltarea copiilor noștri. Felul în care ne creștem copiii, poate reprezenta una dintre cele mai maiestuoase opera de artă.
1. Copilul este oglinda părinților săi!
Copilul nu mănâncă decât cartofi prăjiți? Dar, oare cine mai are această pasiune în casă? Că, doar nu face mama cartofi doar pentru ”puiul mic”? Dacă mama gătește la cină spanac și tatăl va fi încântata de beneficiul acestuia asupra mușchilor săi, cu siguranță starea lui va fi copiată și de copiii din casă. Dar, dacă tata desconsideră orice încercare a mamei de a pregăti o hrană sănătoasă, va fi foarte greu ca aceasta să-i cucerească pe copii. Mai apoi, dacă porțile de mâncare sunt mari, așa va crește copilul cu ”extra-large”, ca sistem de măsură a porției optime.
2. Copilul este invitat la masă, împreună cu familia sa…
Cine pregătește mâncarea acasă? De obicei mama, mai rar se întâmplă ca tata să fie bucătarul. Copilul poate fi un veritabil ”ajutor de bucătar”, întotdeauna! Va fi încântat să fie de folos, să participe activ la pregătirea mesei, iar mâncarea pregătită împreună cu mama sau tata, va fi întotdeauna cea mai delicioasă. Chiar și supa cremă de broccolii va fi perfectă, atunci când ajutorul de bucătar a mixat conținutul, vă asigur că așa stau lucrurile! Înainte de pregătirea mesei, copilul poate fi cooptat în celelalte etape pregătitoare: mersul la cumpărături, de exemplu! Învață copilul să aleagă legumele, rădăcinoasele și fructele din piețe, povestiți cu el despre fascinanta Creație, despre rodul pământului. Mergeți cu el și în supermarket și, de mici este bine să fie familiarizat cu ce însemnă hrană care-l crește – naturală, integrală – și hrana care-i poate sabota procesul de creștere și dezvoltare intelectuală – mâncarea chimizată, aditivată cu chmicale.
Citiți etichetele produselor? Dacă nu ați făcut asta până acum, de azi înainte nu mai aveți nici o scuză să nu o faceți! Eticheta este esențială într-o stare de conectare autentică cu copilul, precum și în procesul de informare și educare nutrițională. Dacă pe etichetă apar tot felul de subtanțe chimice necunoascute, cu siguranță acel produs pe care nu puteți să-l explicați copilului, nici nu ar fi bine să-l cumprați. De ce a-ți mânca ceva ce nu cunoașteți și nu vă aduce elemente hrănitoare în organism? Cu cât eticheta produselor este mai lungă, cu atât mai mult nu trebuie cumpărat1 În general, căutați produsele cât mai aproape de: 100% integral.
Atât la cumpărături, cât și în pregătirea meselor în familie, copilul implicat va avea șansa de a petrece timp autentic cu părintele și întotdeauna va fi mult mai receptiv la orice rețetă de mâncare nouă pe care o pregătim. Șansa ca o porție de spanac cu usturoi să fie cea mai bună alegere de garnitură este mult mai mare atunci când din piață copilul a ales spanacul și tot el a ajutat la curățarea usturoiului, de exemplu…
3. Copilul este PRIORITAR în viața unui părinte!
Cuvântul PRIORITAR este și un acronim aici, fiecare literă dezvoltă câte o direcție de atenție și deschidere de conștiință, pentru fiecare dintre noi, cei care avem copii și ne dorim a deveni părinți mai buni, zi de zi:
P – PARINTELE – Puterea exemplului suntem noi, iar ei sunt oglinda noastră!
R – RESPONSABILITATE – Copilul poate fi implicat în activitățile de pregătire a mesei și poate fi responsabilizat încă de mic cu activități care-l apropie de ceilalți membrii ai familiei, aducându-i informații permanente. Lăsați copilul să se implice în bucătărie, chiar dacă aceast presupune un deranj suplimentar, însă rezultatele sunt mult peste!
Î – ÎNVĂȚARE – Ca și părinte, informeaza-te continuu despre sănătate, explicând copilului ce reprezintă corpul fizic și cum putem să-l întreținem cât mai bine, având nevoie de el sănătos, toată viață.
O – ORGANIZARE – Implica copilul la cumpărături, gătit, pregătirea mesei și mereu să-i fie oferit un rol important în toate aceste acțiuni.
R – RĂBDARE – Copilul va asimila gusturi care inițial nu-i plac, cu multă răbdare din partea părintelui!
I – IUBIRE – de nimic nu are trebuință mai mare copilul așa cum are de iubirea părinților săi. Aceasta-l crește cum nimic nu o face, nici o mâncare sau ceva din exterior nu va putea concura cu acest sentiment adânc, vreodată…
T – TIMP acordat copilului tău – Copilul are nevoie de timpul nostru!
A – AER și APA – mergi cu copilul în natura, plimbă-te mereu cu el prin parc; pregătește-i un bidon de apă, personalizat cu numele său și o imagine relevantă, care să-l facă să îndrăgească consumul de apă.
R – RECUNOȘTINȚĂ – Să-l învățăm pe copil a fi recunoscător, atât atunci când vorbim despre mâncare, cât și în viață, în general. Gratitudinea este o stare de creștere și de inspirație către o viață împlinită, în general.
Din punct de vedere nutrițional a fi un copil sănătos, înseamnă a avea o alimentație diversificată și echilibrată din punct de vedere cantitativ.
În procesul de creștere al copilului, este foarte important să ținem cont de următoarele aspecte:
- copilul are nevoie de 3 mese și 2 gustări care susțin procesul de creștere;
- copilul are nevoie de foarte multă apă, asta și pentru că este în permanentă mișcare;
- copilul bea apă și mănâncă fructe, bea fresh din fructe și rădăcinoase și nu consumă băuturi acidulate sau neacidulate din comerț; are nevoie să conștientizeze de mic că aceste sucuri nu sunt niciodată o opțiune pentru el!
- hrana trebuie să fie de o înaltă valoare nutritivă, asta presupunând să nu aibe mezeluri în loc de carne, sau brânzeturi concentrate – cașcaval, brânză topită – în loc de brânza simplă – urdă, ricotta, brânză de vacă;
- atenție la dimensiunea porților, să nu fie mari, astfel se poate ajunge la un consum peste nevoie, doar de plăcere, din anumite alimente;
- copilul nu trebuie forțat să consume tot din farfurie, niciodată nu obligați copilul: ”mânăncă tot din farfurie, altfel nu primești desertul” sau alte astfel de constrângeri;
- desertul nu se servește după mâncare, el constituie una dintre gustările de peste zi, copilul este bine a fi disciplinat de mic, pentru adulți e mult mai dificil să facă asta, din păcate!
- micul dejun este foarte important pentru copil! Este dovedit faptul că acei copii care nu consumă micul dejun sunt mai puțin atenți și au un randament intelectual mai scăzut față de cei care consumă micul dejun;
- climatul și starea de la masă ar fi bine să fie în armonie, nu certăm copilul la masă și nici noi adulții între noi. Lăsați bucuria copilului de a fi cu familia în jurul mesei să fie o sămânță de bucurie și un obicei al bucuriei;
- copilul reflectă ca o oglindă alimetația de acasă, fie ea sănătoasă sau nu, tocmai de aceea este foarte important să fim bine pregătiți, cu obicieuri alimentare coreceă și un ritm al meselor respectat.
Să stai cu cei dragi ai tăi la masă este unul dintre cele mai binecuvântate daruri ale copilului, ale omului…
Elementele nutriționale de bază din alimentația copilului sunt câteva, de care ar fi bine să ținem cont atunci când oganizăm pregătirea meselor:
- Lipidele de bună calitate – Iată o categorie de macroelemente esențială mai ales pentru dezvoltarea creierului. Copilul trebuie să mănânce nuci, unt, avocado, pește gras, ouă de casă, lapte de capră.
- Glucidele și gustul adorat de copii! – Glucidele sunt și ele răspunzătoare de susținerea energetică, copilul fiind extrem de activ și consumul caloric este pe măsură. Atenție, dacă spunem glucide, asta nu înseamnă produse cu zahăr! Acestea, odată întroduse în dieta copilului vor crea o dependență și vor perverti gustul pentru sursele de glucide naturale. Învățând copiii cu ciocolată și napolitane, practic ei pot fi îndepărtați de fructele pline de vitamine. Fructoza din fructe este perfectă pentru suportul nutrițional al mușchilor, acesta fiind combustibilul perfect. Atunci când au nevoie de dulce ar fi bine să ne folosim de fructe, iar în completarea aportului de bune glucide, să nu uităm de cerealele integrale: pâine integrală sau de secară, paste integrale, orez integral. Batoanele din cereale sau din semințe crude, cu fructe uscate și un pic de ciocolată, fără adaos de zahăr, vor fi mereu o opțiune bună, ca și pachețel la școală, pe lângă apă și fructe.
- Proteinele sunt și ele necesare în procesul de construcție, atât la nivel întregului, cât și la nivel de neurotransmitători, hormoni și tot ce reprezintă structuralitate în corp. Cele mai bune surse de proteină sunt fie de origine animală, fie vegetală: carne de la animale crescute la casă, ouă de la păsări de curte, nuci și semințe crude, leguminoase, lactate -în specil produsele fermentate-, ciupercile, quinoa. Ar fi bine ca dieta copilului până la vărsta de 7 ani să conțină la fiecare masă și o mică cantitate de proteină.
- Legumele să facă parte din obiceiul nutrițional, copilul ar fi bine să fie învățat de mic cu legume, crucifere, rădăcinoase. Faceți chipsuri din țelină, morcovi – pe hărtie de copt, așezați rondele din rădăcinoase, condimentate cu un produs fără amelioratori cumpărat de la magazinul naturist și introduceți-le în cuptor. Va fi foarte fericit și va începe să adore și legumele! Nu renunțați niciodată în pregătirea și servirea la masă a unui produs pe care inițial copilul l-a respins. Într-o bună zi va încerca și el, cu siguranță!
- Fructele au vitamine, fitonutrienți, apă și sunt de consumat zilnic. Învățați copilul să mănânce fructele cu tot cu coajă și zilnic 3-5 bucăți să facă parte din dietă.
- Apa, este bine ca de mic să fie învățat a consuma apa, hidratarea optimă conferind o bună dezvoltare fizică, psihică și o imunitate bine consolidată.
„Mulți părinți caută rețete de educație instant, adunînd cărți de parenting cum ar aduna cărți de bucate. Dar copilul nu este un tort pe care îl poți ascunde după ce l-ai ars. Așa cum nu poți interveni într-o pâine pentru a o îmbunătăți după ce ai dat-o la cuptor, tot așa devine tot mai greu de intervenit în formarea unui copil dacă plămada lui genetică nu a fost ținută în condiții optime în primii ani de viață, înainte de a fi aruncat în cuptorul vieții. Nu vă poziționați în fața nașterii ca o divă în fața mersului la mare. Nu există copii de sezon și în viață va trebui să pășiți și cu chile în plus, și nebronzați. Și cu copilul după voi. E important să nu uitați că în viață există și ”ceilalți”. Exact, cei care nu vă plac, dar care vor deveni cândva mediul în care va trăi copilul vostru.” – Savatie Baștovoi
Articol scris și publicat pe Altfel
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!