15 pași din dieta unui consilier de nutriție

Iată, o întrebare adresată recent de o copilă de 11 ani, ce a venit la mine în terapie, adusă fiind de mama ei îngrijorată pentru evoluția kilogramelor sale. Din vorbă în vorbă, căutând modul prin care pot face cunoașterea mea pe înțelesul sau mai bine zis pe interesul acestei fetițe, am descoperit un joc de care me-am bucurat amândouă. Fiecare avea dreptul să pună, pe rând, câte o întrebare celeilalte.
Dacă eu am fost interesată și de stările ei emoționale, de îngrijorările sale, de prietenii ei, de felul în care se raportează la părinți și apropiați. Iar ea, a fost curioasă doar de aspecte ce privesc mâncarea mea preferată, mâncarea ce dăunează, dulciurile mele preferate…
Astfel, am decis să vă scriu deschis despre hrana de zi cu zi, poftele, greșelile, despre dieta unui consilier în nutriție, despre dieta mea. De aproape 10 ani consiliez oameni către un stil de viață sănătos, una dintre formări fiind dietetica.

Sunt un om cu greșeli și plăceri scăpate, uneori, la fel ca și voi. Aceste excepții însă, sunt asumate și mereu am atenția să nu fie prea dese. Iată, însă aici, punctate câteva dintre cele bune obiceiuri ale dietei mele de zi cu zi:

1. Am conștiința unui aport mare de lichide, zilnic consum cel puțin 2l, sub formă de apă plată, apă cu lamâie și tisane din plante medicinale, evident, fără a fi îndulcite! În primele 2 ore de la trezire beai 1 l de apă.

2. Nu am zahăr în casă de peste 10 ani, mierea și rar zahărul din flori de cocos, înlocuind cu succes zahărul, la nevoie.

3. Nu consum carne decât poate de câteva ori pe an, mai ales acasă la părinți, unde tot ce-mi pune ea pe masă este binecuvântat. În rest, aleg carne de pește (caut să fie de captură!) și fructe de mare, mai ales vara .. la mare!

4. Luni beau doar lichide, uneori doar o cafea, ceai și apă. Vinerea este ziua de Fasting – doar o cafea și multă apă.

5. Zilnic consum cel puțin o salată de crudități, îmbogățită cu ulei de măsline și lamâie. O prietenă dragă îmi spunea că sunt ”o căpriță”, mereu mănânc mult prea multe verdețuri!

6. Mâncarea gătită este gustoasă, însă niciodată nu depășește 60% din hrana mea de peste zi.

7. Nu mănânc pâine albă sau patiserie, poate de 2-3/an. Iar atunci, o fac cât pentru întreg anul! Tot ce consum cu făină, urmăresc să fie din făină integrală, mai nou chiar din făină de hrișcă. Pâinea din casa noastră este din făină de hrișcă!

8. Nu trece ziua fără să consum ceva verde, hrana spirituală, ce-mi dă cea mai mare energie!

9. Am mereu semințe crude și nuci cu mine, acestea reprezintă o masă luată cu plăcere, ori de câte ori sunt la muncă sau am treburi multe de rezolvat.

10. Nu consum produse lactate, doar brânză cât mai grasă și iaurt. M-am obișnuit astfel, doar iaurtul să fie parte din dietă. Iar brânza este precum o delicatese, din când în când.

11. Mănânc mereu cu bucurie o ciorbă de legume sau o ciorbă de pește, cu mult ardei iute. Iată, una dintre plăcerile mele culinare!

12. Cafeaua îmi place la nebunie, dar nu o consum zilnic. O iau uneori, o las în mașină sau pe birou, unde lucrez… Mirosul ei este încântător și .. suficient! Mă bucur de ea de 3-4/săptămână. Este o mare plăcere, recunosc, tocmai de asta urmăresc să o țin ”în control”.

13. Savurez uneori un pahar de vin rose sau roșu la masă, alături d soțul meu sau de oameni dragi. Sunt încântată de acest obicei și îmi dă o stare de bine.

14. Consum frecvent un cockteil din: 2 lingurițe de orz verde, 2 lingurițe de polen crud, 1 linguriță de cacao și 1 linguriță de pulbere de sfeclă soție. Iată, suportul meu înainte sau după alergare!

15. Dieta de zi cu zi îmi este susținută de activitatea fizică, de somn – cu  orele de somn pe care  le respect cu strictețe și de alegerea mereu conștientă a gândurilor. ”După cum ne sunt gândurile așa ne este și viața!”

Am credința că nimic nu este interzis sau nimic nu face rău, atâta timp cât este folosit cu moderație și nu trebuie consumat zilnic, ca să avem o stare de bine. Zilnic, avem trebuință doar de apă, oxigen și iubire, de acestea este omul dependent, de acestea are trebuință omul primordial, spre stare și ființare…
Tot ce-i mult deranjează…
Tot ce-i interzis frustrează…
Tot ce-i cumpătat ajustează!

Articol publicat AICI

Poate vrei să știi un meniu complet vegetarian, pentru 7 zile? Găsești AICI

Să-ți fie de folos!

10 raspunsuri
  1. anca
    anca says:

    In mare sunt de acord, dar cred ca punctul 10 nu e necesar, adica nu cred ca avem nevoie de nimic provenit din lapte(ca sa nu spun ca ne face chiar rau..). O sa incer punctul 4 – un fresh pe zi, suna bine. In rest suntem pe aceiasi directie si ma bucura acest lucru:)

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Pentru cei ce nu pot încă renunța complet, în permanență, la proteina de origine animală (aici sunt eu!), din când în când, este bine astfel..
      Mulțumiri, cu drag!
      Rămânem aproape, cu bine și bucurie!

      Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Caut o constantă a energiei pe parcursul zilei. Înainte, aveam fluctuații, căderi, imediat după o cafea eram stimulată cognitiv și energetic simțitor. Fluctuații și inconstanță… Acum, după eliminarea cafelei, am îmbunătățit simțitor acea constantă energetică a zilei. Vreau un bust de energie? Perfect! Beau apă cu lămâie, un fresh din diverse, polen crud, pulbere de maca… Și astfel, am renunțat la cafea! Asta e povestea mea despre cafea și căutarea unei constante…

      Răspunde
  2. Florin
    Florin says:

    Tot ce știu pe linie nutrițională aplic in primul rând pe mine și rezultatele sunt vizibile. In general sunt indicațiile pe care le scrii tu Lavinia; ești foarte bine pregătită iar informațiile pe care le dai, din toată inima, ajuta foarte multe persoane. Numai bine îți doresc!

    Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!
      Mulțumesc pentru cele scrise..
      Îmi dați curaj și nădejdea că avem nevoie unii de ceilalți, să ne învrednicim mereu a trăi mai bine…
      Toate cele bune!

      Răspunde
  3. Pereț Claudia
    Pereț Claudia says:

    Mulțumesc și eu Lavinia.. Tocmai eram în căutarea unui”rezumat”pt obiceiuri noi bune pt un nou an și după victoria cu cancerul!
    Pertinent ce spui și voi încerca să aplic.
    Nu am nimic ipotrive peștelui sau a fructelor de mare. Știu de la unii vegani și vegetarieni însă că nu e f sănătos sa dispară carnea de tot și deci la surprinde ca la tine e asa rar, de doua ori pe an..
    De ce tu nu și de ce nu o recomanzi?
    În rest, mulțumesc pt felul în care ne înveți să gândim micro și macro spre armonie. Fii binecuvântata!

    Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      E bun peștele, cel de captură… Și creveții, de ce nu? În rest, ce să zic, ador humusul..

      ..cu îmbrățișări!

      Răspunde
  4. Floricica Urziceanu
    Floricica Urziceanu says:

    Mulțumesc! Azi am simțit că trebuie să iau o pauză. Am băut doar apă. E bine sau rău? Menționez că hrana consumata de mine este din toate grupele de alimente. În general, sunt o persoană echilibrată, dar se întâmplă să mai fac și excese.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *