Ce mâncăm noi iarna?

1378359_535921353143950_700777683_nNe bucurăm sau nu, ne place sau nu, ea a venit și frigul de afară ne poftește să stăm mult în interior… În interiorul întregii noastre ființe, poate fi un gând pentru fiecare dintre noi, de ce nu? Este timpul pentru introspecții, este timpul pentru apropiere, temperatura de afară ne îndeamnă să ne apropiem și de cei din jur mai mult, mai „cald”, mai cu timp…

Și pentru că odată cu venirea frigului și procesele nostre metabolice sunt modificate, hrana ce o alegem și o avem la îndemână, o recomand în același ton, de simplitate.

Poate acum e vremea să mâncăm mai puțin, chiar de avem o atitudine cu postul sau nu, având în vedere că vine o perioadă de răsfăț culinar, în fiecare casă, toată acestă perioadă premergătoare, ar putea să fie simplă și cumpătată.

Așa cum spuneam, să privim mai mult în interiorul nostru, să căutăm mai multe în a descoperi noi stări de spirit, în locul unor căutări, chiar și unele alimentare.

Și, iată, am ajuns la întrebări ca:
„Ce înseamnă simplitate în alimentație, în această perioadă de timp?”

„Ce să cumpăr din supermarket, ce să pun în coș?”

Bună întrebare și am un răspuns simplu: luați cu voi bunica sau străbunica, să aleagă ea din toate cele expuse pe rafturi, cele de trebuință acestei perioade de timp.

Cum sună asta și ce vreau să spun?

Să evităm a fi complicați, să evităm a mânca social și cultural, sa reînvățăm a mânca după nevoia firească de hrană, nu de alimentație, dragii mei, asta vrea să însemne „la cumpărături cu bunica!”

Și ce ar cumpăra bunica?

Ar cumpăra exact cele ce se găsesc sau se găseau în cămara bunicilor, la țară, iar noi, cu puțină pricepere am putea completa coșul cu câteva produse, în același segment.

Iată ce putem cumpăra, cu ce ne putem „hrăni”, cu adevărat, în această perioadă:

Fructe și legume – sucurile naturale din fructe și legume și salatele de fructe și legume sunt cunoscute ca sursă bogată de vitamine și minerale. În fiecare zi consumati-le si veți avea o stare de bine.
Ce fel de fructe?
Cele cu care am și crescut în perioada de iarnă, citricele, bananele, gutuile, merele și perele din cămară.

Rădăcinoasele, să facă parte din meniul nostru de peste iarnă, crude sau preparate suc: țelină, morcovi, sfeclă roșie. Acestea merg combinate, în general, cu orice fruct avut la îndemână. Sfecla roșie, pentru cei ce nu consumă carne, sau pentru cei ce sunt în post, să nu vă lipsească din dieta zilnică întreaga iarna, spre o bună stare de sănătate.

Migdale, nuci, alune, fistic, semințe – au calități nutritive deosebite și diminuează senzația de foame.

Miere – antibacteriană, antivirală și antifungică, este în același timp foarte gustoasă, însă nu în cantități mari!

Fasole, orez, cartofi, ceapă – le puteți găti în diverse moduri, fiind mâncăruri specifice în această perioadă.

Murăturile fără oțet, varza murată sunt alimente medicament, perfecte pentru sezonul de iarnă.

-Uleiurile presate la rece (ulei de dovleac, ulei de măsline, ulei din nucă de cocos), sunt perfecte unui metabolism specific de iarnă.

Fructele uscate, cum sunt prunele (cu care am crescut, la țară, prune uscate cu nuci!), caise, smochine, stafide. Acestea în combinație cu câteva semințe reprezintă o delicioasă masă, plină de nutrienți.

Omul modern este tare încântat de evoluția lui și își privește trecutul parcă cu dispreț. Atunci când este vorba de regimul alimentar, specia umană a trecut printr-o experiență de gravă involuție în ceea ce privește obiceiurile alimentare, involuție declanșată de „aclamatul început al civilizației”, eveniment care a creat o separare permanentă între om și natură.

Să revenim la simplitate, dragii mei, iar această simplitate în hrana de zi cu zi, înseamnă o nutriție firească, optima!

Bun venit, Iarnă! Să ne bucuri pe toți!

Articol publicat http://www.tion.ro/a-venit-iarna/1359994

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *