COMPASIUNEA se învață și este o SUPERPUTERE

Manifestarea compasiunii poate remodela tiparele emoționale, modulează emoțiile negative, acționând la nivelul sistemul limbic, corelând rețele interneuronale între acesta și neocortex. În neuroștiință acum nu se mai vorbește despre sinapse interneuronale, acum vorbim despre rețele interneuronale la nivelul creierului. Iar neurogeneza este revelatoare ca și proces, ne dă speranțe în tot ce ne propunem a construi în viețile noastre. 

Când mă gândesc că, acum 20 de ani – pe când studiam la prima mea facultate absolvită, cea de  biologie -, am învățat despre neuroni că nu se regenerează și nu există proces de refacere neuronală. Iar astăzi, lumea este exact la polul opus, în această direcție… Poți învăța orice-ți propui și la 80 de ani – o limbă străină, să cânți la pian sau să iubești, dacă nu ai făcut-o până atunci. Noi rețele interneuronale se construiesc în creier și prelungesc chiar viața…

Mă supăr, ce fac? Încerc să stăpânesc, ”șuvoiul” ce vine. Pot să mă înfrânez, dar și mai bine ar fi să am o formă de compasiune – mă pun și mă rog / gândesc pozitiv pentru cei suferinzi. Dezvolt o relație, exact asta pot să fac!  De ce? Pentru că nivelul de compasiune reduce nivelul de inflamație al organismului. Pot face orice doresc însă, să nu uit de acest ”tratament”. Cu acțiune asupra genelor, am șanse mari prin acest comportament conștient inserat să fac nivelul de interleukine să scadă. 

Dacă bolnavii sunt iubiți de cei care-i îngrijesc se vindecă mai repede. Empatia doctorului asupra pacientului său accelerează procesul de vindecare al acestuia… Și sunt doar două exemple pe care cu toții le cunoaștem!

 

Putem să-i facem pe oameni să devină mai empatici? 

Da, emoțiile pozitive, dragostea și compasiunea pot fi învățate exact așa cum înveți orice alt lucru nou. Starea de compasiunea schimbă rețelele neuronale, modul și ritmul în care se formează conexiunile cerebrale. Monitorizarea cerebrală demonstrează cum se reorganizează activitatea cerebrală, cum se schimbă legăturile neuronale, iar odată cu aceasta se schimbă modul în care percepem lumea.

 

Empatia este o calitate umană.

Creierul lucrează intens să înțeleagă altă persoană. Dacă sunt dispus să mă deschid celuilalt, creierul formează noi rețele neuronale, pentru a putea să-l înțeleg pe celălalt. Iar aceasta se întâmplă fără ca eu să fii trăit așa ceva vreodată. Neuronii oglindă… Așa ne-a făcut Dumnezeu, ”să pot permanent a-l vedea și a-l înțelege și pe celălalt, la fel de bine ca și pe mine.” 

Studii asupra impactului pe care îl are manifestarea compasiunii asupra sănătății, au pus în evidență îmbunătățiri considerabile în ce privește:

 • Bolile cerebrovasculare
 • Hipertensiune arterială
 • Funcții imunitare
 • Funcții endocrine
 • Cancer
 • Gestionarea în stări de stres
 • Boli coronariene
 • Calitatea motricității
 • Depresie
 • Anxietate
 • Dependență de substanțe
 • Instabilitate maritală.

Un studiu realizat la Universitatea Harvard  (în urmă cu 30 de ani!), a avut ca și scop efectul resimțit în noi, în funcție de ce privim, de informația pe care o percepem la un moment dat. 

 • O parte dintre participanții la studiu au privit un film cu Maica Tereza. În aceste imagini, este surprinsă aplecarea asupra bolnavilor și mângâierea lor, de către Maica Tereza. 
 • Ceilalți participanți priveau un film cu naziști și ce s-a petrecut în acea perioadă de timp.

Primul lot de participanți au avut un nivel crescut de anticorpi în urma vizionării filmului. Compasiunea manifestată prin această simplă acțiune de vizionare a unui film, crește nivelul de imunoglobuline A măsurat din salivă. Da,  nivelul a crescut semnificativ!

Când ajuți semenii tăi, tu ești primul care te însănătoșești!

 

Manifestarea compasiunii, afecțiunii, atingerea celuilalt, mângâierea celor din preajma noastră – cu vorba sau prin atenția noastră -, fac bine în primul rând persoanei care manifestă acest gest, mai apoi celor asupra cărora ne manifestăm.

 

Să ne rugăm să ne facem buni, și nu să ne facem bine! 

BUNI să ne rugăm A FI!

 

Articol scris și publicat aici: TION

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *