Concentrarea o SUPER PUTERE
Iată, propunere venită din partea Prof. Adam Grant, câștigătorul numeroaselor premii acordate pentru predare, sună cam așa:
”comasarea muncii intelectuale dificile, dar importante, în secvențe lungi, neîntrerupte”.
Adam M. Grant este psiholog și autor american, în prezent profesor la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, specializată în psihologie organizațională. El a primit o diplomă academică în vârstă de 28 de ani, ceea ce îl face cel mai tânăr profesor titular la Școala Wharton. Activitatea sa alternează între perioade în care ușa sa este deschisă studenților și colegilor și perioade în care se izolează pentru a se putea concentra pe deplin, fără a fi tulburat, asupra unei singure sarcini de cercetare.
Tot mai mult este dovedit un argument ce susține munca intensă, cu concentrare profundă asupra unei singure sarcini. Pentru a produce un nivel maxim, trebuie lucrat în perioade îndelungate, concentrându-ne pe deplin asupra unei singure sarcini, fără a fi deloc perturbați. – P.49 – Deep Work – Concentrarea ca super putere într-o lume a perturbărilor
Tipul de lucru care optimizează performanța este munca profundă.
Dacă nu este ușor să aprofundați sarcinile perioade îndelungate, este puțin probabil să conduci performanța la nivelul maxim de cantitate și calitate, din ce în ce mai necesare performanțelor profesionale de astăzi. Profesioniști ai noțiunii de profunzime în munca lor sunt cei care vor domina tot mai mult nivelul de productivitate și eficiență profesională.
Claritatea în privința a ceea ce contează oferă limpezime în raport cu ceea ce are însemnătate.
Profunzimea în muncă este din ce în ce mai rară, într-o eră digitală cu expansiune necontrolată, iar aceasta o face din ce în ce mai valoroasă. Unul dintre țelurile pentru care a fost scrisă cartea ”Concentrarea ca super putere într-o lume a perturbărilor”, este tocmai acela de a dezvolta sistematic abilitatea personală de pătrundere în profunzime și, făcând acest lucru, de a ne bucura de mari satisfacții.
Se poate afirma oare că, omul își atinge capacitatea maximă doar atunci când se adâncește în ceva provocator? Mihaly Csikszentmihaly, aduce în vedere conexiunea dintre munca profundă și flux, prin munca profundă generăm o activitate adecvată care, la rândul ei, generează starea de flux. Mihaly nu se pronunță asupra conținutului atenției noastre în generarea stării de flux, teoria sa precizează sentimentul de a te adânci în ceva ca fiind în sine satisfăcător neurologic. Iar mintea noastră este avidă după această provocare, indiferent de subiect!
Tratează timpul cu respect, iar această atitudine îl face să lucreze în favoarea ta…
Productivitatea programului fix este un meta-obicei, care este ușor de adoptat, cu un impact de mare anvergură. Dacă trebuie să alegeți doar un singur comportament care să vă reorienteze concentrarea asupra profunzimii, acesta ar trebui să ocupe un loc de frunte pe lista posibilităților.
Dacă sunteți dispuși să învingeți zona de confort și temerile, luptând pentru a vă folosi mintea la capacitate maximă, cu scopul de a crea lucruri ce contează, atunci veți descoperi, așa cum au făcut-o și alții înaintea voastră, că profunzimea generează o viață bogată, plină de productivitate și sens. Așa cum spunea Winifred Gallgher, ”voi duce o viață focalizată, căci este cea mai bună din câte există”, la fel și Bill Gates, focusul este resursa de bază într-o persepctivă constructivă, neurologică și de adaptare înaltă.
”Dacă dați minții ceva semnificativ de făcut pe parcursul tututror orelor în care sunteți treji, veți încheia ziua mai împliniți și o veți începe pe următoarea mai relaxați, decât dacă vă lăsați mintea să se bălăcească ore în șir pe internet, navigând semiconștient și fără direcție pe internet.” P.217
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!